Työllisyysmäärärahan myöntäminen kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle työttömien opinto-ohjauksen järjestämiseksi

Ennen vuotta 2019 julkaistujen asioiden otsikkona näytetään päätöksen otsikko.
HEL 2017-002370
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 113

Työllisyysmäärärahan myöntäminen kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle työttömien opinto-ohjauksen järjestämiseksi

Elinkeinojohtaja

Päätös

Elinkeinojohtaja päätti myöntää kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle 225 000 euroa käytettäväksi kolmen opinto-ohjaajan palkkakustannuksiin vuodelle 2019 helsinkiläisten pitkäaikaistyöttömien opinto-ohjauksen järjestämiseen.

Pitkäaikaistyöttömien opinto-ohjauksen järjestämiseen palkattavien henkilöiden palkkakulut maksetaan talousarviokohdalta 14001, sisäinen tilaus 1817100006 Hankkeet, työllisyys, kaupunginkanslian elinkeino-osaston työvoima- ja maahanmuuttoyksikölle osoitetusta määrärahasta.

Päätöksen perustelut

Päätös perustuu tarpeeseen tehostaa ura- ja koulutuspolkujen rakentamista pitkään työttömänä olleille helsinkiläisille työnhakijoille, jotka hyötyvät ammatillisen osaamisen vahvistamisesta. Työmarkkinoiden osaamistarpeet muuttuvat nopeasti ja työvoimareservin aiempaa tehostetumpi kohdentaminen työvoimapula-aloille on välttämätöntä työmarkkinoiden kohtaanto-ongelman helpottamiseksi. Kaupungin työllisyydenhoidon uudistusta valmistellut työryhmä suositti opinto-ohjauksen järjestämistä työllisyyspalveluiden asiakkaille (kaupunginjohtajan päätös 31.8.2016 § 59).

Työllisyydenhoidon ja kaupungin yritysyhteistyön kanssa yhteensovitettu opinto-ohjaus sujuvoittaa työnhakijan aiemmin hankkiman osaamisen hyödyntämistä, entistä suorempien väylien rakentamista työelämälähtöisiin osatutkinto- ja tutkintokoulutuksiin sekä yritysten osaamistarpeisiin räätälöityjen koulutusratkaisujen kehittämistä. Toiminnan toteutustapoina ovat työnhakija-asiakkaan yksilö- ja ryhmätapaamiset, ryhmämuotoisten koulutusratkaisujen rakentaminen yhdessä työnantajien, koulutuksen järjestäjien, uraohjaajien ja yrityskoordinaattoreiden kanssa. Opinto-ohjaajat järjestävät myös säännöllisiä koulutusalainfoja sekä opiskeluhakua tukevia tilaisuuksia ja huolehtivat muun muassa jatkuvan haun käytäntöjen sujuvuudesta työllisyydenhoidon palveluissa.

Vuosina 2017-2018 opinto-ohjausta on järjestetty kahden opinto-ohjaajan resurssilla (elinkeinojohtajan päätös 3.4.2017 § 42) aikuisten palveluissa ja yksilöllistä palvelua on tarjottu yli 500 työnhakijalle. Henkilökohtaisen opinto-ohjauksen vaikuttavuudesta on saatu lupaavia tuloksia. Ohjausta saaneista noin 25% on kiinnittynyt suoraan ammatillisiin tai niihin valmistaviin opintoihin. Toteutuneen toiminnan perusteella tarve opinto-ohjaukselle on aiemmin arvioitua suurempi. Vuodelle 2019 resurssitarve opinto-ohjaukseen on kolme henkilötyövuotta. Opinto-ohjaus palvelee pääsääntöisesti yli 30-vuotiaita helsinkiläisiä työnhakijoita, mutta osa resurssista suunnataan myös tukemaan nuorten palveluita ja sähköisesti kaupungin työllisyyspalveluita saavia asiakkaita. Määrärahalla voidaan järjestää opinto-ohjausta noin 1000 työnhakija-asiakkaalle.

Opinto-ohjauksen järjestäminen työelämän ulkopuolella oleville helsinkiläisille on kaupunkistrategian mukainen konkreettinen keino suunnata työllisyydenhoidon palveluita niihin ryhmiin, joissa osallistuminen työmarkkinoille on vähäisintä. Opinto-ohjauksen turvaaminen asiakaskunnalle on linjassa myös ammatillisen koulutuksen reformin kanssa. Opinto-ohjauksen toteutus valmistellaan yhteistyössä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan sekä elinkeino-osaston työvoima ja maahanmuutto-yksikön kesken. Perusteluissa kuvattua toimintaa ei rahoiteta ammatillisen koulutuksen valtionosuuksilla, minkä vuoksi toiminnan kehittäminen ja juurruttaminen on perusteltua kattaa väliaikaisesti työllisyydenhoidon budjetista. Kaupunginkanslian ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteisenä tavoitteena on toiminnan vakiinnuttaminen niin, että kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ottaa vastattavakseen opinto-ohjauksen tuottamisen työllisyydenhoidon asiakkaille.

Työllisyydenhoidon opinto-ohjaus on osa kaupunginkanslian ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan välillä laadittua yhteistyösopimusta. Yhteistyösopimuksen seurantaryhmän vastuulla on myös opinto-ohjauksen vaikuttavuuden arviointi.

Hallintosäännön 5 luvun 1 §:n mukaan johtavien viranhaltijoiden tehtävänä on suunnitella, seurata ja valvoa johtamansa hallinnollisen kokonaisuuden toimintaa sekä vastata sen tuloksellisuudesta ja tavoitteiden saavuttamisesta. Työllisyysmäärärahan kohdentaminen pitkäaikaistyöttömien opinto-ohjaukseen edistää työllisyydenhoidon tuloksellisuutta ja tavoitteiden saavuttamista.

Päätös tullut nähtäväksi 11.12.2018

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Minna Flyktman, koordinaattori, puhelin: 09 310 37966

minna.flyktman@hel.fi