Liukastuminen 20.2.2017 Talvelantie 6, Malmin sairaalan pysäköintialue
Päätös
Tilakeskuksen päällikkö päätti kiinteistötoimen johtosäännön 4 §:n 2 momentin 8 kohdan valtuuttamana sekä vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n perusteella hylätä ********** korvausvaatimuksen 20.2.2017 Malmin päivystyssairaalan pysäköintialueella sattuneesta liukastumisvahingosta, sillä tilakeskus on huolehtinut riittävällä tavalla alueen liukkaudentorjunnasta.
Päätöksen perustelut
Hakija on esittänyt tilakeskukselle korvausvaatimuksen 20.2.2017 sattuneen liukastumisvahingon johdosta. Vaatimuksen mukaan vahinko sattui kello 11.25 Malmin päivystyssairaalan alueella osoitteessa Talvelantie 6, ajoradan vieressä olevassa parkkiruudussa. Sairaala on tilakeskuksen omistajahallinnossa. Vahingonkärsijä vaatii 1200 euroa korvausta kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta. Hakijan mukaan vahinkopaikka oli auraamaton ja hiekoittamaton.
Vahingonkorvauslain 2 luvun 1§:n 1 mom:n mukaan joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen. Vahingonkorvausoikeudessa kiinteistön omistajan korvausvastuun syntyminen edellyttää laiminlyöntiä kiinteistön kunnossapidosta huolehtimisessa. Muussa tapauksessa kyseessä on tapaturma eikä korvausvastuuta synny. Kiinteistön alueella tapahtuneissa liukastumisvahingoissa kiinteistön omistaja voi vapautua vastuusta, mikäli omistaja kykenee osoittamaan, että kunnossapitovelvoite on asianmukaisesti täytetty ja vahinko on aiheutunut muusta kuin kiinteistön omistajan syyksi luettavasta seikasta.
Kyseisten päivien säätila on selvitetty yleisesti saatavilla olevan säähistoriapalvelun avulla (lähde freemeteo.com, www.noaa.gov), sääasemasta Helsinki-Malmi. Vahinkopäivän yönä lämpötila on ollut korkeimmillaan +4 astetta. Noin kello 9 aamulla lämpötila on tippunut nollaan ja on alkanut sataa heikkoa lumisadetta, jota on jatkunut vahinkohetkeen asti.
Oikeuskäytännössä poikkeuksellisen huono sää on otettu huomioon kiinteistönomistajan korvausvastuun poistavana tekijänä. Lumisateen kestäessä hiekoittamisesta ei ole juurikaan hyötyä, sillä hiekka jää lumen alle ja aurataan lumen mukana pois.
Saadun selvityksen mukaan sairaalan pihaa on vahinkopäivänä alettu hiekoittamaan klo. 5.30. Hiekoituskone Wille 655 on pysähtynyt klo. 6.30. Kone on jatkanut sekä aurausta ja hiekoitusta klo.10.31 lopettaen klo.14.32. Kiinteistönhuolto on myös hiekoittanut käsin niitä paikkoja jonne koneella ei pääse.
Selvityksen ja vahinkotapahtumaa edeltäneiden äkillisesti muuttuneiden sääolosuhteiden perusteella voidaan todeta että kiinteistön omistaja on huolehtinut liukkauden torjunnasta asianmukaisesti ennen lumisateen alkamista ja heti sen päätyttyä. Tilakeskus ei näin ollen ole kiinteistönomistajana korvausvelvollinen vahingosta.
Tämä päätös on kaupungin kannanotto korvausasiaan. Viime kädessä kiinteistönomistajan vahingonkorvausvastuu on yksityisoikeudellinen riita-asia, jonka hakija voi saattaa yleisen alioikeuden ratkaistavaksi.
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kiinteistölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Teemu Suominen, lakimies, puhelin: 09 310 27382