Ympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle luonnoksesta hallituksen esityksestä ympäristöterveydenhuollon tehtävien järjestämisvastuun siirtämisestä maakunnalta kunnalle
Lausunto
Ympäristölautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon.
2 § Järjestämisvastuun siirron edellytykset
Lakiluonnoksen mukaan järjestämisvastuun siirtoa koskeva sopimus koskisi terveydensuojelulaissa, tupakkalaissa, elintarvikelaissa ja maataloustuotteiden markkinajärjestelyistä annetun lain 58 c §:ssä maakunnalle säädettyjä tehtäviä. Sopimuksen tulisi kattaa edellä mainitut tehtävät kokonaisuutena. Lisäksi sopimus voisi koskea eläinlääkintälaissa säädettyä eläinlääkäripalvelujen järjestämisvastuuta sekä eläinsuojelulaissa tarkoitettuja, irrallaan tavattujen pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten talteenottoon ja tilapäisen hoidon järjestämiseen liittyviä tehtäviä. Järjestämisvastuun siirron edellytyksenä olisi, että järjestämisvastuun vastaanottavalla kunnalla tai kunnilla sekä siirron jälkeen myös maakunnalla on käytettävissään vähintään 30 henkilötyövuotta vastaavat henkilöresurssit elintarvikelain, terveydensuojelulain ja tupakkalain mukaisten viranomaistehtävien suorittamiseen
Helsingin kaupungin ympäristökeskuksessa on 62 henkilötyövuotta ympäristöterveydenhuollon mukaisiin tehtäviin. Luku ei sisällä sihteeripalveluita tai muuta tehtävien hoidossa tarvittavaa hallinnollista apua, kuten juristipalveluita erityislainsäädännön tulkintakysymyksissä. Ympäristöterveydenhuoltoon kuuluvat kunnalliset eläinlääkäripalvelut ostetaan ostopalveluna Helsingin yliopistolliselta eläinsairaalalta. Löytöeläintoiminta Viikin löytöeläintalossa on toteutettu yhteisellä sopimuksella Espoon, Kauniaisten ja Vantaan kanssa. Valtio korvaa ympäristökeskukselle eläinlääkintähuoltolain nojalla kahden eläinsuojelu- ja eläintautivalvontaa tekevän valvontaeläinlääkärin viran kustannukset.
Ympäristölautakunta katsoo, että lakiluonnos mahdollistaa ympäristöterveydenhuollon järjestämisen jatkossa joko Helsingin toimesta tai PKS-yhteistyönä Espoon, Kauniaisten ja Vantaan kanssa.
Ympäristölautakunta kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin.
Luonnoksessa tai sen perusteluissa ei käy ilmi, miten ympäristöterveydenhuollon tarvitsemat hallinto- ja tukipalvelut huomioidaan mahdollisessa järjestämisenvastuun siirrossa ja sisältyvätkö ne esitettyyn 30 henkilötyövuoteen. Hallinto- ja tukipalvelut tulisi sisällyttää em. henkilöresursseihin.
Luonnoksen mukaan eläinten terveyden ja hyvinvoinnin valvontaa ei voi siirtää kunnille, vaikka eläinlääkäripalvelut ja löytöeläinten hoidon järjestäminen voitaisiin siirtää. Helsingin kaupunki on ollut edelläkävijänä Suomessa eläinsuojeluvalvonnan järjestämisessä. Helsingissä on ollut eläinsuojelueläinlääkärin virka jo 1990-luvulta lähtien kaupungin omana toimintana. Virka siirtyi valtion korvaamaksi lakimuutoksen myötä vuonna 2009. Helsingin alueella on valtakunnallisesti poikkeuksellisen paljon eläinsuojelulain 44 § mukaisia kiireellisiä toimenpiteitä (tilapäisen hoidon hankkiminen lemmikkieläimille). Valvontaeläinlääkärit hoitavat eläinsuojelutapauksia kiinteässä yhteistyössä Löytöeläintalon ja Helsingin poliisin kanssa, joten Helsingin kaupungin näkemyksen mukaan eläinten terveyden ja hyvinvoinnin valvonta hoituu tehokkaimmin kaupungin omana toimintana tai pääkaupunkiseudun kuntien yhteistyönä.
Perusteluissa on lisäksi mainittu, että eläintautivalmiuden ja valmiusvarastojen ylläpito ja taudintorjunta sekä päivystyksen järjestäminen kiireellisiä eläinsuojelu- ja eläintautivalvonnan tehtävien varalta onnistuisi maakunnallisena toimintana. Helsingissä tai pääkaupunkiseudulla ei ole toistaiseksi ollut tarvetta erilliseen virkaeläinlääkäreiden eläinsuojelu- ja eläintautipäivystykseen. Ehdotus toteutuessaan voi lisätä merkittävästi eläinsuojelu- ja eläintautivalvonnan kustannuksia, jotka nyt on rahoitettu valtion toimesta.
Luonnoksen mukaan maakunta vastaa tehtävien rahoituksesta, vaikka järjestämisvastuu on siirretty kunnalle tai kunnille. Rahoitus olisi tarkoituksenmukaista sopia suoraan valtion kanssa. Rahoituksen kierrättäminen maakunnan kautta ei ole linjassa siihen, että kunnille annetaan mahdollisuus ympäristöterveydenhuollon tehtävien järjestämiseen.
Lausunto on ehdotuksen mukainen.
Kaupunginhallitus pyytää ympäristölautakunnan lausuntoa 18.5.2017 mennessä luonnoksesta hallituksen esityksestä ympäristöterveydenhuollon tehtävien järjestämisvastuun siirtämisestä maakunnalta kunnalle.
Päätös tullut nähtäväksi 24.05.2017
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 91 §
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Riikka Åberg, elintarviketurvallisuuspäällikkö, puhelin: +358 9 310 32010
Pertti Forss, ympäristöterveyspäällikkö, puhelin: +358 9 310 32002