KinoKivinokka-työryhmän oikaisuvaatimus kaupunkikulttuuriavustuksiin
Päätös
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti hylätä KinoKivinokka-työryhmän oikaisuvaatimuksen koskien kulttuuripolitiikan osastopäällikön kaupunkikulttuuripäätöstä, 6. jako (21.5.2017 § 7).
Käsittely
Vastaehdotus:
Sami Muttilainen: Esitän KinoKivinokalle lisäavustusta 1 000 euroa, jolloin avustus nousee 2 000 euroon ja on edellisen vuoden tasolla.
Hyvin maltilliseen korotukseen on hyvät perustelut. Kulut menevät perus infraan mm. sanitettitilat ja äänentoistojärjestelmä. Tapahtuma tuotetaan ja toteutetaan pitkälti talkoovoimin. KinoKivinokka on vakiinnuttanut paikkansa neljän vuoden aikana. Vuonna 2016 siellä vieraili yli 4 000 ihmistä.
Tapahtuma on maksuton ja kaikille avoin matalankynnyksen kulttuuritapahtuma.
Vaikka alueellista kulttuurityötä on tärkeää ja luonnollista tehdä yhdessä muiden osapuolten kanssa, virkamies ei voi vaatia kahta toimijaa toimimaan yhdessä. Osapuolet KinoKivinokka ja Kivinokkalaiset ry järjestävät tapahtumansa kukin tahoillaan eri ajankohtana, siksi molemmat ovat hakeneet omaa avustusta tapahtumiinsa vaikka tapahtumapaikka onkin sama.
Sami Muttilaisen vastaehdotusta ei kannatettu, joten se raukesi.
Sami Muttilainen jätti päätöksestä eriävän mielipiteen ja siihen seuraavat perustelut:
Siitä huolimatta, että KinoKivinokka-työryhmä ja Kivinokkalaiset ry toimivat samalla leveysasteella ei heitä voida sulauttaa virkamiestasolla yhteen. Onhan kaupungissa muitakin alueita, jossa tapahtuu kulttuuritapahtumia eri toimijoiden toimesta.
Tapahtuma-aika on eri ja vaikka molempien toimijoiden tarkoitus on elävöittää Stadia he ovat itse halunneet luoda omaa ohjelmaansa irrallaan toisistaan (vaikka alueiden elävöittäminen onkin yhdessä tärkeää kuten vastaehdotuksessa ja virkamiesesityksessä todetaan.)
Perusteluissa sanotaan, että on jo poikkeus, kun pääomaa myönnetään näihin kuvioihin. Kivinokan alue ja varsinkaan ranta ei ole yleisöltä suljettu vaan päinvastoin se avaa sitä entisestään.
KinoKivinokka on lunastanut paikkansa ja vastaehdotukseeni nojaten korotettu avustus olisi ollut linjassa edellisvuoteen.
Ongelmia virkamiestasolla on lienee tuottanut se, että mikä on kunkin osapuolen rahallinen tarve tuottaa elävää kulttuuria..
On ymmärrettävää etteivät karkkirahat alibudjetoidussa avustusmäärärahassa riitä loputtomiin, mutta 1 000 euron ylitys 169, 6 miljoonan kokonaisbudjetissa lienee kohtuullinen.
Edellisen lautakunnan (kulttuuri- ja kirjastolautakunnan) avustusperiaatteita ei loukattu vastaehdotusta tehdessä.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
KinoKivinokka niminen rekisteröitymätön työryhmä anoi kaupunkikulttuuriavustusta 3.5.2017 päivätyllä hakemuksella 4 000 euroa KinoKivinokka-elokuvatapahtumalle 19.8.2017 Kivinokassa. Hankkeelle myönnettiin kaupunkikulttuuriavustusta 1 000 euroa (kulttuuripolitiikan osastopäällikkö 21.5.2017 § 7, kaupunkikulttuuriavustukset, 6. jako). Hakijat esittävät oikaisuvaatimuksessaan avustussumman nostamista 2 500 euroon. Hakijan mukaan käsittelyssä on tehty virhe. Virhettä ei kuitenkaan avata riittävästi vaan viitataan hakemuksen käsittelyvaiheessa valmistelijalta saatuihin hakijan mielestä tulkinnanvaraisiin ohjeisiin.
Lähtökohtaisesti siirtolapuutarhojen kesätapahtumia ei avusteta, koska ne ovat yleensä yleisöpohjaltaan rajattuja ja yhteisöt hankkivat rahoituksensa omin voimin. Kivinokan tapahtumia on avustettu koska ne ovat olleet luonteeltaan avoimia ja houkutelleet osallistujia myös asuinyhteisön ulkopuolelta. Avustukset ovat ohjautuneet kertaluontoisesti Kivinokkalaiset ry:lle, joka on rakentanut kesän tapahtumarungon. Ulkoilmaelokuvat ovat yleensä olleet osa ohjelmistoa. Kesälle 2017 Kivinokkalaiset ry:lle myönnettiin 2 500 euroa erilaisiin tapahtumiin. Elokuvaesityksille Kivinokkalaiset ry ei hakenut tukea vaan sitä haki myöhemmin edellä mainittu KinoKivinokka -työryhmä.
Kaupunkikulttuuriavustusten keskeinen tavoite on luoda osallisuutta ja paikallista kumppanuutta. KinoKivinokka-työryhmää kehotettiinkin jo hakemuksen valmisteluvaiheessa yhteistyöhön Kivinokkalaiset ry:n kanssa. Avustuspäätökset pohjautuvat aina hakemuksiin ja niihin liittyviin dokumentteihin. Samoin myös oikaisuvaatimuksia arvioidaan alkuperäisten hankekuvausten ja talousarvioiden perusteella.
Molemmille toimijoille myönnetyillä avustuksilla nousi Kivinokan kesätapahtumien kokonaistuki 500 eurolla vuodelle 2017 edellisestä vuodesta. Oikaisuvaatimuksessa ei ole tuotu esille sellaista virhettä, joka olisi vaikuttanut tehtyyn päätökseen tai muuta syytä, jonka johdosta kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan tulisi muuttaa alkuperäistä päätöstä.
Kulttuurikeskus Kulttuuripolitiikka Osastopäällikkö 21.05.2017 § 7
Päätös tullut nähtäväksi 28.06.2017
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.
Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.
Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että
- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
- päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
- päätös on muuten lainvastainen.
Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 250 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Ari Tolvanen, suunnittelija, puhelin: 09 310 37008