Kaupunkiympäristölautakunnan toimivallan siirtäminen irtaimen omaisuuden luovuttamiseen liittyen
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunta päätti siirtää kaupunkiympäristölautakunnan hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 2 kohdan toimivaltaa päätti kaupunginhallituksen vahvistamissa rajoissa toimialan irtaimen omaisuuden luovuttamisesta lukuun ottamatta osakkeita kaupunkiympäristön toimialan rakennukset ja yleiset alueet -palvelukokonaisuuden ylläpito-palvelun yleiset alueet -yksikön päällikölle ja palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden kunnalliselle pysäköinninvalvojalle seuraavasti:
Yleiset alueet -yksikön päällikkö
- päättää maa- ja metsätaloustuotteiden myymisestä siten, että metsätaloustuotteiden osalta myynnin arvo saa olla enintään 1 000 000 euroa vuodessa ja maataloustuotteiden osalta enintään 300 000 euroa vuodessa.
Kunnallinen pysäköinninvalvoja
- päättää kunnan omaisuudeksi ajoneuvojen siirtämisestä annetun lain (828/2008) 12 §:n nojalla siirtyneiden ajoneuvojen tarjousmyynnistä enintään 120 000 euron arvosta vuodessa.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Helsingin kaupunginvaltuuston 3.5.2017 (206 §) hyväksymän hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 2 kohdan mukaan toimialalautakunta omalla toimialallaan päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranomainen päättää kaupunginhallituksen vahvistamissa rajoissa toimialan irtaimen omaisuuden luovuttamisesta lukuun ottamatta osakkeita.
Kaupunginhallitus päätti 22.5.2017, että 30.9.2017 saakka kaupunkiympäristölautakunta tai sen määräämä päättää toimialan irtaimen omaisuuden luovuttamisesta lukuun ottamatta osakkeita, kun irtaimen omaisuuden arvo on enintään miljoona euroa. Edelleen kaupunginhallituksen johtamisen jaosto päätti 29.5.2017 siirtää kaupunkiympäristölautakunnan hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 2 kohdan toimivaltaa 30.9.2017 saakka. Päätösten määräaikaisuuden vuoksi asiasta päätetään nyt uudelleen. Kaupunginhallitus päätti 18.9.2017, että kaupunkiympäristölautakunta tai sen määräämä viranomainen päättää toimialan irtaimen omaisuuden luovuttamisesta lukuun ottamatta osakkeita, kun irtaimen omaisuuden arvo on enintään miljoona euroa.
Kaupunkiympäristölautakunnan toimivaltaa esitetään delegoitavaksi kaupunkiympäristön toimialan rakennukset ja yleiset alueet -palvelukokonaisuuden ylläpito-palvelun yleiset alueet -yksikön päällikölle ja palvelut ja luvat -palvelukokonaisuuden kunnalliselle pysäköinninvalvojalle siten, että yleiset alueet -yksikön päällikkö päättää metsätaloustuotteiden myynnistä enintään 1 000 000 eurolla vuodessa sekä maataloustuotteiden myynnistä enintään 300 000 eurolla vuodessa ja kunnallinen pysäköinninvalvoja päättää kunnan omaisuudeksi siirtyneiden ajoneuvojen tarjousmyynnistä enintään 120 000 eurolla vuodessa.
Maa- ja metsätaloustuotteiden myynnin osalta ehdotettu arvo vastaa nykyistä tilannetta. Metsätaloustuotteet myydään kilpailutuksessa saadun korkeimman tarjouksen tehneelle. Kaupungin omistamia metsiä hoidetaan luonnonhoitosuunnitelmien mukaisesti ensisijaisesti metsien elinvoimaisuuden ja virkistyskäyttömahdollisuuksien varmistamiseksi. Luonnonhoitotöiden yhteydessä metsistä kertyy teollisuuden ainespuuksi soveltuvaa puutavaraa, joka myydään kilpailutuksen perusteella valituille puutavaranostajille. Suuri osa järeästä puutavarasta kertyy asuntojen ja katujen rakentamiseen osoitetuilta alueilta. Lisäksi puutavaraksi kelpaamattomat oksat ja latvukset sekä puistojen ja katupuiden hoidosta kertyvä haketettava puuaines myydään energiapuuksi. Puutavaran ja hakkeen myynnistä tulee kaupungille tuloja vajaat 800 000 euroa vuodessa. Metsätaloustuotteiden enimmäismyyntihintaa määritettäessä tulee ottaa huomioon maailmanmarkkinahintojen sekä muista syistä johtuvat määrien ja yksikköhintojen vuosittaiset vaihtelut. Näiden seikkojen vuoksi metsätaloustuotteiden myynnin enimmäisarvoksi on tarkoituksenmukaista asettaa 1 000 000 euroa vuodessa. Myyntikausi alkaa vuosittain heinäkuun alussa ja päättyy seuraavan vuoden kesäkuun lopussa.
Kaupungin viljelemiltä maisemapelloilta kerätty vilja ja Haltialan tilalla tuotetut muut maataloustuotteet myydään markkinahintaan elintarviketeollisuuden käyttöön. Maataloustuotteiden vuosittaisen myynnin arvo on noin 300 000 euroa.
Ajoneuvojen siirtämisestä annetun lain (828/2008) 12 §:ssä mainittujen edellytysten täyttyessä kunnan ylläpitämään varastoon siirretty ajoneuvo siirtyy kunnan omaisuudeksi. Ajoneuvot myydään tarjousten perusteella etukäteen ilmoitetut perusteet täyttäville ostajille. Myyntitilaisuuksia järjestetään muutamia kertoja vuodessa. Kunnalliselle pysäköinninvalvojalle siirrettävän toimivallan osalta nyt ehdotettu arvo on hieman korkeampi kuin nykyisin, sillä viimeaikaisten tarjousmyyntien tuotto on ollut aikaisempaa suurempi.
Ehdotetun toimivallan siirron tarkoituksena on, että päätöksenteko tapahtuisi toiminnallisesti tarkoituksenmukaisella tasolla.
Kaupunginhallituksen johtamisen jaosto 29.05.2017 § 110
Päätös tullut nähtäväksi 04.10.2017
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Suvi Kokkonen, lakimies, puhelin: 09 310 39952
Pekka Isoniemi, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 38414
Kaija Kossila, kunnallinen pysäköinninvalvoja, puhelin: 09 310 38505