V 29.11.2017, Valtuutettu Leo Straniuksen aloite kaupunkipyöräkauden tarjoamisesta työsuhde-etuna kaupungin työntekijöille
Päätös
Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:
Kaupunginvaltuusto katsoo valtuutettu Leo Straniuksen aloitteen loppuun käsitellyksi.
Käsittely
Palautusehdotus:
Maria Ohisalo: Palautetaan Leo Straniuksen aloite valmisteluun siten, että kaupungin henkilöstölle tarjotaan kaupunkipyöriä käyttöön HKL:n tapaan työvälineenä tai vaihtoehtoisesti työsuhde-etuna.
Kannattaja: Reetta Vanhanen
Asian käsittelyn keskeyttämisestä äänestettiin ennen keskustelun jatkamista.
1 äänestys
JAA-ehdotus: Asian käsittelyä jatketaan
EI-ehdotus: Maria Ohisalon palautusehdotuksen mukaisesti
Jaa-äänet: 8
Terhi Koulumies, Pia Pakarinen, Jaana Pelkonen, Mika Raatikainen, Marcus Rantala, Wille Rydman, Tomi Sevander, Jan Vapaavuori
Ei-äänet: 7
Paavo Arhinmäki, Veronika Honkasalo, Maria Ohisalo, Nasima Razmyar, Anni Sinnemäki, Reetta Vanhanen, Sanna Vesikansa
Kaupunginhallitus päätti jatkaa asian käsittelyä äänin 8 - 7.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Valtuutettu Leo Stranius ja 20 muuta valtuutettua esittivät, että HKL:n henkilöstölleen tarjoama kaupunkipyöräetu (25 euroa/kausi) laajennettaisiin koskemaan koko kaupungin henkilöstöä.
Kaupunginhallitus toteaa, että kaupunki on tukenut henkilöstön liikkumista joko julkisilla välineillä tai polkupyörällä eri tavoin viime vuosina.
Kaupunki on ottanut käyttöön työsuhdematkaliput, joilla tuetaan työmatkaliikkumista. Tätä varten on varattu vuosittain määräraha (vuonna 2017 3 050 000 euroa) talousarviossa. Työsuhdematkalippuedun voi vaihtaa polkupyöräeduksi.
Lisäksi useimmilla toimialoilla ja kaupunginkanslialla on käytössä asiointipolkupyöriä, joita henkilöstö voi tarpeen tullen lainata. Myös sähköisiä polkupyöriä on hankittu. Asiointipolkupyörä on tarkoitettu työasioiden hoitamiseen työpäivän aikana. Työpäivän aikaiseen liikkumiseen kaupungin työntekijöille voidaan tarpeen mukaan myöntää myös asiointilippuja, silloin kun henkilö liikkuu paljon ja säännöllisesti työssään.
Ehdotuksen mukaiset kaupunkipyörät muodostaisivat päällekkäisen edun edellä mainittujen tukimuotojen kanssa. Siinä tapauksessa, että kaupungin henkilöstö ottaisi laajamittaisesti edun käyttöönsä, kuormittaisi se kaupunkipyöräkapasiteettia kaupungin henkilöstömäärän ollessa noin 38 000 työntekijää. HKL:n henkilöstölleen tarjoama etu liittyy kaupunkipyöräjärjestelmän toteuttamiseen, ja on käytännössä ollut pienimuotoista, noin 70 henkilöä on ottanut palvelun käyttöönsä. Tämä määrä ei ole rasittanut polkupyöräkapasiteettia. HKL:n mukaan vilkkaimpien kuukausien aikana käyttäjiä on ollut niin paljon, että mikäli käyttäjiä tulisi lisää, tulisi polkupyörien määrää lisätä nykyisestä.
Sen sijaan, että hankittaisiin kaupunkipyörien käyttöoikeus koko kaupungin henkilöstölle, toimialoja ja kaupungin liikelaitoksia on kannustettu hankkimaan henkilöstön yhteiseen käyttöön edellä mainittuja lainattavia polkupyöriä tai vaihtoehtoisesti haltijakohtaisia matkalippuja työpäivien aikaiseen liikkumiseen.
Kaupunginhallitus toteaa lopuksi, että nykyisten työsuhde-etujen kirjo on kaupungilla laaja ja monipuolinen. Etuuksien laajentamista nykyisestään esityksen mukaisesti jo olemassa olevien vastaavien työsuhde-etujen rinnalle ei ole tarkoituksenmukaista.
Kaupunginhallitus 13.11.2017 § 1016
Päätös
Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle.
Käsittely
Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti panna asian pöydälle Otso Kivekkään ehdotuksesta.
Esittelijä
Lisätiedot
Juha Rosvall, työmarkkina-asiantuntija, puhelin: 310 29143
Asta Enroos, yksikön päällikkö, työnantajapolitiikka, puhelin: 310 36420
Päätös tullut nähtäväksi 11.01.2018
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Juha Rosvall, työmarkkina-asiantuntija, puhelin: 09 310 29143
Asta Enroos, yksikön päällikkö, työnantajapolitiikka, puhelin: 09 310 36420