Viranhaltijan päätösperusteiden ja -rajojen hyväksyminen hallintosäännön 10 luvun 1 §:n määrittelemissä asioissa
Päätös
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti siirtää toimivaltaansa sekä hyväksyä Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin ja kaupunginhallituksen 12.6.2017 kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalle määräämien rajojen perusteella päätösperusteet ja -rajat:
1) Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalle kohdistettavan maksun, korvauksen tai muun saatavan suorittamisesta vapautukselle
Päätöksen tekevä viranhaltija 5 000 euroon asti on palvelukokonaisuuden johtaja.
2) Kaupunginhallituksen vahvistamissa rajoissa toimialan irtaimen omaisuuden luovuttamiselle
Päätöksen tekevä viranhaltija 15 000 euroon asti on palvelukokonaisuuden johtaja.
Päätöksen tekevä viranhaltija 5 000 euroon asti on palvelun päällikkö.
3) Tuntiperusteiseen tai kausiluonteiseen huonetilojen vuokralle ottamiselle
Päätöksen tekevä viranhaltija on palvelukokonaisuuden johtaja, kun tuntiperusteisen tai kausiluonteisen huonetilojen vuokralle ottamisen ennakoitu sopimuksen kokonaisarvo on enintään 20 000 euroa.
4) Kokonaisesta tai osittaisesta vapautukselle toimialan henkilöstöön kuuluvalle hänen velvollisuudestaan korvata virka- tai työtehtävissä aiheuttamansa vahinko, ellei asianomainen ole aiheuttanut sitä tahallaan tai törkeällä tuottamuksella
Päätöksen tekevä viranhaltija on toimialajohtaja.
Käsittely
Vastaehdotus:
Sami Muttilainen: Esitän, että kohta "3) Tuntiperusteiseen tai kausiluonteiseen huonetilojen vuokralle ottamiselle" muutetaan siihen muotoon, että asia tuodaan jatkossakin lautakunnan kautta. Tapauksia oli viime vuonna 5 kpl joten lautakuntatyö ei merkittävästi lisäänny.
Sami Muttilaisen vastaehdotusta ei kannatettu, joten se raukesi.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentissa todetaan, että toimialalautakunta päättää tai hyväksyy omalla toimialallaan ne perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää tämän päätöksen kohteena olevista asioista.
Toimialalle kohdistettavan maksun, korvauksen ja muun saatavan suorittamisesta vapautuksen mukaisia maksuja, korvauksia ja muita saatavia ovat muun muassa suorittamatta jääneet erilaisten tilojen käyttömaksut ja palvelujen asiakasmaksut, kuten kirjalainojen myöhästymismaksut. Tarkoituksena on, että näissä ja vastaavissa tilanteissa palvelukokonaisuuden johtaja voi käyttää kohtuullisuusharkintaa 5 000 euroon asti esimerkiksi silloin, kun toimialan saatavat ovat jääneet saamatta sairaudesta tai muista vastaavista olosuhteista johtuen.
Kaupunginhallituksen 12.6.2017 tekemässä päätöksessä (Kaupunginhallituksen määräämät rajat kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalle, asia/22) vahvistetaan rajat kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalle irtaimen omaisuuden luovuttamisesta lukuun ottamatta osakkeita.
Ko. päätöksen mukaan toimialalautakunta tai sen määräämä päättää toimialan irtaimen omaisuuden luovuttamisesta lukuun ottamatta osakkeita, kun irtaimen omaisuuden arvo on enintään 50 000 euroa. Toimialan irtaimen omaisuuden luovutustilanteita esiintyy erityisesti liikuntapalveluissa. Käyttöikänsä päähän tulleita liikuntavälineitä myydään samalla, kun tehdään uusia irtaimen omaisuuden, vastaavia hankintoja. Tässä päätöksessä toimivalta delegoidaan palvelun päällikölle 5 000 euroon asti ja palvelukokonaisuuden johtajalle 15 000 euroon asti.
Kaupunginhallituksen 12.6.2017 tekemässä päätöksessä vahvistetaan rajat kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalle myös siitä, että toimialalautakunta tai sen määräämä päättää tuntiperusteisesta tai kausiluonteisesta huonetilojen vuokralle ottamisesta, kun sopimuksen ennakoitu kokonaisarvo on enintään 100 000 euroa.
Tässä päätöksessä palvelukokonaisuuden johtajalle siirretään päätösvaltaa enintään 20 000 euroon asti tuntiperusteisen tai kausiluonteisen huonetilojen vuokralle ottamiseen. Näitä tilanteita tulee varsin harvoin, esim. liikuntapalveluissa vuonna 2016 vain 5 kpl.
Tilanteita, joissa toimialan henkilöstöön kuuluva aiheuttaa työtehtäviä suorittaessaan kaupungille tai asiakkaalle vahinkoa tahattomasti tai vahingossa, syntyy toimialan palveluissa silloin tällöin. Näissä tilanteissa kokonaisesta tai osittaisesta vahingonkorvauksen vapautuksesta päättäminen on perusteltua kohtuuharkinnan pohjalta. On perusteltua, että toimialajohtaja päättää vapautuksista, jotta varmistetaan toimialan yhtenäinen käytäntö.
Päätös tullut nähtäväksi 28.06.2017
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Marko Luukkanen, lakimies, puhelin: 89130