Ennen vuotta 2019 julkaistujen asioiden otsikkona näytetään päätöksen otsikko.
HEL 2017-007373
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 2
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Poikkeusluvan hakeminen aluehallintoviranomaiselta, alaikäisen osallistuminen sammutusharjoituksiin

Hallintopäällikkö

Päätös

Hallintopäällikkö päätti hakea aluehallintoviranomaiselta poikkeuslupaa seuraavasti:

Helsingin kaupungin Pelastuslaitos hakee poikkeuslupaa, jonka perusteella pelastuslaitoksen sopimuspalokunnilleen toteuttamille sammutustyökursseille voi osallistua henkilöitä jotka eivät ole täysi-ikäisiä. Nuorista työntekijöistä annetun lain 14 §.

Päätöksen perustelut

Pelastuslain 56 § mukaan pelastuslaitoksen tulee huolehtia siitä, että lain 25 §:ssä tarkoitetun sopimuspalokunnan ja muun sopimuksen tehneen yhteisön henkilöstöllä on riittävä koulutus pelastustoimintaan. Sopimuspalokuntaan kuuluvalta henkilöltä vaaditaan, että sammutus- ja pelastustyöhön osallistuva on suorittanut vähintään Pelastusopiston vahvistaman opetussuunnitelman mukaisen sammutustyökurssin.

Pelastuslain 54 §:n mukaan sopimuspalokuntaan kuuluvan henkilön pelastustoimintaan osallistuvan työturvallisuuteen sovelletaan työturvallisuuslakia.

Haettavan poikkeusluvan kohteena oleva sammutustyökurssi on edellytyksenä sopimuspalokuntien pelastustoimintaan osallistumiseen tilanteessa, jossa hätäkeskus hälyttää vasteessa olevan sopimuspalokunnan onnettomuuspaikalle. Alaikäiset sopimuspalokunnan jäsenet eivät kuitenkaan osallistu varsinaiseen pelastustoimintaan ennen kuin ovat täysi-ikäisiä.

Helsingin kaupungin pelastuslaitoksella on voimassa oleva sopimus osallistumisesta pelastustoimintaan 15 sopimuspalokunnan kanssa. Pelastuslaitoksen tuottaman sopimuspalokuntien koulutuksen käytännön toteutuksesta vastaa Helsingin Pelastusliitto ry pelastuslaitoksen ohjauksessa ja valvonnassa.

Sopimuspalokuntien hälytysosastojen pelastusvalmiuden ylläpito edellyttää uusien henkilöiden kouluttamista vuosittain. Vuosittainen koulutettavien määrä on noin 15 henkeä, joista noin 40 % olisi alaikäisiä. Korkea määrä selittyy Helsingin sopimuspalokuntien aktiivisella nuorisotyöllä. Nykytilanteessa ongelmana on, että sammutustyökursseja jää järjestämättä vähäisen osallistujamäärän johdosta, koska täysi-ikäisyyttä lähestyviä sopimuspalokuntien jäseniä ei voida ottaa kurssille.

Pelastuslaitos on tulkinnut lakia nuorista työntekijöistä siten, että alaikäisten osallistuminen sammutustyökurssille ei ilman poikkeuslupaa ole mahdollista, vaikka kurssin osallistujat eivät ole työsuhteessa koulutuksen järjestäjään tai pelastuslaitokseee. Sammutustyökurssin sisältö on kuvattu liitteessä.

Sammutustyökurssilla pelastustyötä harjoitellaan ohjatussa ja valvotussa ympäristössä pelastuslaitoksen asettamien työturvallisuuskriteerien mukaisesti. Pelastuslaitos katsoo, että poikkeusluvan myöntämiselle on perusteet, koska sammutustyökurssille osallistuminen ei ole nuoren ruumiilliselle tai henkiselle kehitykselle vahingoksi ja ettei se vaadi suurempaa ponnistusta tai vastuuta kuin hänen ikäänsä ja voimiinsa nähden on kohtuullista.

Päätös tullut nähtäväksi 08.12.2024

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Lisätietojen antaja

Henri Nordenswan, hallintopäällikkö, puhelin: 09 310 30010

henri.nordenswan@hel.fi

Marko Seppä, koulutuksen kehittämispäällikkö, puhelin: 09 310 31271

marko.seppa@hel.fi

Päättäjä

Henri Nordenswan
hallintopäällikkö

Liitteet (pdf)

1. Sammutustyökurssin kuvaus.pdf
Liitettä ei julkaista internetissä.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.