Uima-altaan käyttökiellon ja uhkasakon asettaminen, Scandic Hotels Oy, Scandic Park Helsinki
Uima-altaan käyttökiellon purkaminen, Scandic Hotels Oy, Scandic Park Helsinki
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti seuraavaa Scandic Hotels Oy:n / Scandic Park Helsingin, Mannerheimintie 46-48, uima-altaan käyttöön liittyen:
Vireilletulo ja taustaa
Scandic Park Helsingin allasveden laatu ei ole useissa tutkimuksissa täyttänyt sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen 315/2002 (allasvesiasetus) 3 §:n allasveden laatuvaatimuksia. Allasveden kemialliset laatuvaatimukset ovat toistuvasti ylittyneet mm. sameuden, klooripitoisuuden (vapaa ja sidottu kloori), trihalometaani (THM) -pitoisuuden ja KMnO4-luvun osalta.
Ympäristöpalvelut on kuullut Scandic Hotels Oy:tä Scandic Park Helsingin uima-allasveden aiheuttamasta terveyshaitasta ja mahdollisesta määräyksen antamisesta altaan käytön rajoittamiseksi tai käytön kieltämiseksi sekä mahdollisesta uhkasakosta 24.10.2017. Scandic Hotels Oy antoi vastineensa kuulemiseen 23.11.2017, jossa kerrottiin veden laadun parantamiseksi tehdyn toimenpiteitä. Veden laatu ei kuitenkaan täyttänyt allasveden laatuvaatimuksia vuoden 2018 alussa otettujen näytteiden perustella.
Näytteiden perusteella voitiin todeta, että tehdyt toimenpiteet eivät ole olleet riittäviä veden laadun turvaamiseksi. Näin ollen ympäristöpalvelut katsoi, että terveyshaittojen ehkäisemiseksi uima-allas on asetettava käyttökieltoon.
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto asetti Scandic Park Helsingin uima-altaan käyttökieltoon 18.5.2018. Kiellon tehosteeksi asetettiin 8000 euron suuruinen uhkasakko. Samalla todettiin, että kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto voi purkaa asetetun käyttökiellon sen jälkeen, kun toiminnanharjoittaja on toimittanut ympäristöpalveluille riittävän selvityksen tehdyistä korjauksista sekä osoittanut veden laadun täyttävän allasveden laatuvaatimukset.
Toiminnanharjoittajan hakemus
Toiminnanharjoittaja on hakenut käyttökiellon purkua sillä perustella, että uima-alastekniikkaan on tehty parannuksia ja veden laatu täyttää nyt allasvesiasetuksen vaatimukset. Scandic Park Helsinki on toimittanut selvityksen allastekniikkaan tehdyistä muutoksista (liite 1) ja laitetiedot 28.5.2018, päivitetyn valvontatutkimusohjelman 31.5.2018 ja veden laadun tutkimustuloksen 4.6.2018 (näyte otettu 1.6.2018, liite 2).
Saatujen selvitysten mukaan altaan suodattimet on vaihdettu ja suodatustehoa parannettu. Lisäksi korvausvesimäärää on nostettu ja lisädesinfiointina käytettävä UV-laite korvattu uudella tehokkaammalla. Veden laatu täytti 1.6.2018 tehdyn analyysin mukaan allasveden laatuvaatimukset. Veden THM -pitoisuus näytteessä oli 3,1 µg/l, kun se saa olla korkeintaan 50 µg/l.
Kuuleminen
Hallintolain (343/2003) 34 §:n 2 momentin 5 kohdan mukaan asian saa ratkaista asianosaista kuulematta, jos hyväksytään vaatimus, joka ei koske toista asianosaista tai kuuleminen on muusta syystä ilmeisen tarpeetonta. Toiminnanharjoittaja on hakenut päätöksen purkua ja esittänyt selvityksen siitä, mitä toimenpiteitä on tehty terveyshaitan poistamiseksi. Ympäristö- ja lupajaosto katsoo, että asia voidaan ratkaista asianosaista kuulematta, koska toiminnanharjoittajan vaatimus voidaan hyväksyä eikä vaatimus koske toista asianosaista. Kuuleminen ei ole tarpeen myöskään asian selvittämiseksi, sillä toiminnanharjoittaja on esittänyt tarpeelliset selvitykset asian ratkaisemiseksi.
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston ratkaisu
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päättää purkaa Scandic Park Helsingin uima-altaan käyttökiellon.
Perustelut
Kunnan terveydensuojeluviranomainen voi kieltää käyttämästä yleistä uima-allasta tarkoitukseensa (terveydensuojelulaki 29 §), jos sen vesi ei täytä terveydensuojelulain 32 §:n nojalla annettuja terveydellisiä laatuvaatimuksia.
Toiminnanharjoittajan toimittamien selvitysten mukaan allastekniikkaan on tehty veden laatua parantavia muutoksia. Lisäksi allasveden laatu täytti allasveden laatuvaatimukset 1.6.2018 otetun näytteen mukaan. Näin ollen käyttökielto voidaan purkaa.
Tiedoksi toimijalle
Päätöksestä ilmoitetaan maanmittauslaitokselle uhkasakon poistamiseksi kiinnityksistä pidettävästä rekisteristä.
Sovelletut oikeusohjeet
Terveydensuojelulaki (763/1994) 29, 32 ja 56 §
Sosiaali- ja terveysministeriön asetus uimahallien ja kylpylöiden allasveden laatuvaatimuksista ja valvontatutkimuksista (315/2002) 3 ja 8 § sekä liite 1
Hallintolaki (434/2003) 34 §
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto 18.05.2018 § 105
Päätös tullut nähtäväksi 19.06.2018
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella Helsingin hallinto-oikeudelta.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä päätöksestä katsotaan asianomaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen ja valituksen toimittaminen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 250 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | Helsingin kaupungin kirjaamo |
PL 10 | |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11–13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Lotta Kivikoski, ympäristötarkastaja, puhelin: 09 310 31595