Yksityisen hoidon tuen kuntalisän muutokset 1.8.2018 alkaen
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti korottaa yli kolmevuotiaiden lasten päiväkotihoidon yksityisen hoidon tuen kuntalisää 10 eurolla ja alle kolmevuotiaiden lasten perhepäivähoidon yksityisen hoidon tuen kuntalisää 20 eurolla 1.8.2018 alkaen.
Käsittely
Vastaehdotus:
Vesa Korkkula: Korvataan nykyinen päätösehdotus seuraavalla:
"Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää korottaa yli kolmevuotiaiden lasten päiväkotihoidon yksityisen hoidon tuen kuntalisää 1 eurolla ja alle kolmevuotiaiden lasten perhepäivähoidon yksityisen hoidon tuen kuntalisää 1 eurolla 1.8.2018 alkaen"
Kannattaja: Heikki Valmu
1 äänestys
JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Korvataan nykyinen päätösehdotus seuraavalla: "Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää korottaa yli kolmevuotiaiden lasten päiväkotihoidon yksityisen hoidon tuen kuntalisää 1 eurolla ja alle kolmevuotiaiden lasten perhepäivähoidon
yksityisen hoidon tuen kuntalisää 1 eurolla 1.8.2018 alkaen"
Jaa-äänet: 11
Ted Apter, Joakim Horsma, Ville Jalovaara, Emma Kari, Pia Kopra, Anu Korppi, Abdirahim Mohamed, Dani Niskanen, Pia Pakarinen, Mirita Saxberg, Seppo Siika-aho
Ei-äänet: 2
Vesa Korkkula, Heikki Valmu
Suoritetussa äänestyksessä esittelijän ehdotus voitti Vesa Korkkulan vastaehdotuksen äänin 11–2.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Helsingin yksityinen varhaiskasvatus täydentää kunnallista varhaiskasvatusta. Yksityiset päiväkodit lisäävät asiakkaiden valinnanmahdollisuuksia sekä auttavat vastaamaan kasvavaan varhaiskasvatuksen tarpeeseen kaupungissa.
Yksityiset päiväkodit tarjoavat perheille mahdollisuuden vieraskieliseen varhaiskasvatukseen. Yksityistä varhaiskasvatusta on tarjolla kuudella eri kielellä kotimaisten ruotsin ja saamen kielen ohella. Tämän lisäksi on pedagogisesti suuntautuneita päiväkoteja, montessori ja steiner, sekä musiikkiin, liikuntaan, luontoon, luomuruokaan, kestävään kehitykseen ja katsomukseen painottuvia päiväkoteja. Englanninkielistä esiopetusta annetaan 16 päiväkodissa.
Yksityisessä varhaiskasvatuksessa oli lokakuussa 2017 yhteensä 3269 lasta. Yksityisen hoidon tuella ennustetaan joulukuussa olevan noin 12 prosenttia varhaiskasvatuspalveluiden piirissä olevista lapsista.
Talousarviossa 2018 on varauduttu yksityisen hoidon tuen kuntalisän korotukseen siten, että kuntalisän muutoksista tulee vuodelle 2018 kustannuksia ainoastaan osavuotisena ajalta 1.8.-31.12.2018 (5 kk) tällä hetkellä ennustetuilla lapsimäärillä yhteensä noin 160 000 euroa.
Yksityisen hoidon tuki muodostuu hoitorahasta ja tulosidonnaisesta hoitolisästä. Yli kolmivuotiaiden lasten päiväkotihoidon yksityisen hoidon tuen kuntalisä on tällä hetkellä 330 euroa/kk ja korotuksen jälkeen se on 340 euroa/kk. Alle kolmevuotiaiden lasten perhepäivähoidon yksityisen hoidon tuen kuntalisä on tällä hetkellä 300 euroa /kk ja korotuksen jälkeen se on 320 euroa/kk. (Ks. taulukko alla).
Helsingissä yksityisen hoidon kuntalisää on korotettu viimeksi elokuussa 2014 10 eurolla kaikissa ikäryhmissä ja hoitomuodoissa ja 1.8.2015 tehtiin 100 euron korotus alle kolmivuotiaiden päiväkotihoidon kuntalisään.
Korotuksen jälkeen yksityisen hoidon tuen kuntalisän kokonaiskustannus ennustetuilla lapsimäärillä vuodessa on yhteensä noin 385 000 euroa (ks. liite).
Toiminnassa noudatetaan Varhaiskasvatuksen perusteita ja Helsingin varhaiskasvatussuunnitelmaa ja kunta valvoo ja ohjaa toimintaa.
Päätös tullut nähtäväksi 19.12.2017
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Juha Kesänen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 29379
Eeva Tiihonen, varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: 09 310 58499
Pirjo Pekkala, varhaiskasvatuksen asiantuntija, puhelin: 09 310 56404