Yksityisen varhaiskasvatuksen käynnistämistuen kriteerien tarkennus

Ennen vuotta 2019 julkaistujen asioiden otsikkona näytetään päätöksen otsikko.
HEL 2017-013518
Asialla on uudempia käsittelyjä
8. / 70 §

Yksityisen varhaiskasvatuksen käynnistämistuen kriteerien tarkennus

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti hyväksyä liitteen 1 mukaiset päiväkotitoiminnan ja kahden hoitajan ryhmäperhepäiväkotitoiminnan käynnistämistuen myöntämisperiaatteet 1.1.2019 alkaen.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Käynnistämistuen myöntämisperiaatteita esitetään muutettavaksi seuraavin rajoituksin. Samalle palveluntuottajalle voidaan myöntää enintään yksi käynnistämistuki vuodessa. Käynnistämistuki voidaan myöntää enintään kolme kertaa samalle palveluntuottajalle. Tukea on haettava kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun uusi päiväkoti tai ryhmäperhepäiväkoti on saanut kunnan hyväksynnän toiminnan aloittamiseksi.

Käynnistämistuki voidaan periä takaisin, mikäli palveluntuottaja on antanut virheellistä tietoa, joka on vaikuttanut päätökseen.

Jatkossa käynnistämistuen myöntämisestä ja takaisinperinnästä vastaa varhaiskasvatusalue neljän aluepäällikkö. Aiemmin päätökset on tehnyt varhaiskasvatusjohtaja.

Nämä yllä mainitut kolme rajoitusta käynnistämistuen myöntämisperiaatteisiin ja tarkennus käynnistämistuen takaisinperintään sekä päätösten tekijän vaihtuminen tulevat voimaan 1.1.2019.
Vuoden 2018 käynnistämistukihakemukset käsitellään vanhojen myöntämisperiaatteiden mukaan.

Käynnistämistuen tavoitteena on tukea yksityisiä palveluntuottajia toiminnan alkuvaiheessa. Käynnistämistuki on määrärahapohjainen ja sitä myönnetään hakemusten saapumisjärjestyksessä niin kauan kun tukea riittää. Jotta tuki kohdentuisi mahdollisimman monelle yrittäjälle on perusteltua rajoittaa sen myöntämistä samalle palveluntuottajalle yhteen kertaan vuodessa. Palveluntuottaja voi saada kolmen vuoden aikana maksimissaan yhteensä 90 000 euroa käynnistämistukea.

Käynnistämistukea myönnetään 1 000 euroa uutta perustettavaa hoitopaikkaa kohden. Käynnistämistukea myönnetään enimmillään 30 000 euroa. Kun varhaiskasvatuspaikkoja lisätään olemassa olevaa toimitilaa laajentamalla, tukea myönnetään 500 euroa hoitopaikkaa kohden ja myönnettävä enimmäismäärä on 15 000 euroa. Tukea voi hakea ympäri vuoden ja sitä myönnetään määrärahan puitteissa. Nykyisen käytännön mukaan käynnistämistuen hakeminen seuraavan vuoden määrärahasta on aiheuttanut useana vuonna käynnistämistukihakemusten suman tammikuulle ja edellisenä vuonna perustetut päiväkodit ovat saaneet kuluvana vuonna perustettavien päiväkotien käynnistämistuen.

Palveluntuottajaa velvoitetaan toimittamaan kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle tilityksen käynnistämistuen käytöstä vuoden kuluttua sen myöntämisestä.

Yksityisille palveluntuottajille on myönnetty käynnistämistukea kokeiluna tammikuusta 2010 alkaen, jolloin hyväksyttiin käynnistämistuen myöstämisperiaatteet (kaupunginvaltuusto 11.11.2009 § 244 ja 28.10.2010 § 229). Vuonna 2015 käynnistämistuki vakinaistettiin ja myöntämisperiaatteet päivitettiin silloista uutta organisaatiota vastavaksi (09.12.2015 § 350).

Vuonna 2013 käynnistämistuen määräraha oli 310 000 euroa. Vuonna 2014 määräraha oli 250 000 euroa ja vuodesta 2015 alkaen määräraha on ollut 150 000 euroa vuodessa.

Käynnistämistukea on myönnetty vuosina 2010- 2017 yhteensä 67 uudelle päiväkodille ja kahdelle ryhmäperhepäiväkodille. Viidessä päiväkodissa on laajennettu olemassa olevia tiloja uusien hoitopaikkojen saamiseksi. Uusia kokopäiväisiä hoitopaikkoja on saatu yhteensä 1340 lapselle.
Vuoden 2017 lopussa yksityisiä päiväkoteja oli 119 ja ryhmäperhepäiväkoteja 4. Lapsia yksityisessä varhaiskasvatuksessa on 3524.

Sulje

Kasvatus- ja koulutuslautakunta 23.01.2018 § 10

Päätös

Esittelijä poisti asian esityslistalta.

Käsittely

Esittelijä peruutti ehdotuksensa ennen keskustelun alkamista.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta hyväksyi ehdotuksen peruuttamisen.

Esittelijä
kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Liisa Pohjolainen
Lisätiedot

Pirjo Pekkala, varhaiskasvatuksen asiantuntija, puhelin: 310 56404

pirjo.pekkala@hel.fi
Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 25.04.2018

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Liisa Pohjolainen

Lisätietojen antaja

Pirjo Pekkala, varhaiskasvatuksen asiantuntija, puhelin: 09 310 56404

pirjo.pekkala@hel.fi