Velvoitteen asettaminen asuinrakennuksen julkisivujen kunnostamiseksi, Vanha Helsingintie

HEL 2018-001785
Asialla on uudempia käsittelyjä
21. / 61 §

Velvoitteen asettaminen asuinrakennuksen julkisivujen kunnostamiseksi 38218/1, Vanha Helsingintie 1

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti velvoittaa ********** Helsingin kaupungin 38. kaupunginosan korttelin nro 218 tontin nro 1, osoite Vanha Helsingintie 1, maanvuokraoikeuden haltijana ja sillä olevan rakennuksen omistajana 1.11.2018 mennessä kunnostamaan asemakaavassa suojellun asuinrakennuksen laho- ja maalipinnoitevauriot julkisivuissa, ovissa, ikkunapuitteissa ja ikkunoiden vuorilaudoituksissa.

Juoksevan uhkasakon kiinteä peruserä on kolmetuhatta euroa ja lisäerä jokaiselta yhden kuukauden ajanjaksolta, jonka kuluessa päävelvoitetta ei ole noudatettu, on viisisataa euroa.

Rakennusvalvontataksan 20 §:n mukainen valvontamaksu kaupungille aiheutuneista valvontakuluista on 800 euroa, jonka velvoitettu on velvollinen maksamaan Helsingin kaupungille. Valvontamaksuun voidaan hakea oikaisua kuntalain 134 §:n mukaisesti.

Jos kiinteistö tai sitä koskeva käyttöoikeus luovutetaan, on tässä päätöksessä asetetusta velvoitteesta ja uhasta ilmoitettava luovutuksensaajalle ottamalla luovutuskirjaan sitä koskeva maininta tai tiedottamisesta on huolehdittava muutoin todisteellisesti. Lisäksi velvoitetun on ilmoitettava kirjallisesti Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan palvelut ja luvat –palvelukokonaisuuden rakennusvalvontapalveluille luovutuksensaajan nimi ja osoite.

Kun tekoa on olosuhteet huomioon ottaen pidettävä vähäisenä eikä yleisen edun ole katsottava vaativan syytteen nostamista, niin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päättää, että ilmoitusta asiasta poliisille esitutkintaa varten ei tehdä.

Pöytäkirjanote liitteineen saantitodistuksella velvoitetulle.

Pöytäkirjanote maanmittauslaitokselle merkinnän tekemiseksi kiinnityksistä pidettävään rekisteriin.

Taustaa

Otsikkokohdassa mainitulle tontille rakennetussa asemakaavassa suojellussa asuinrakennuksessa on havaittu julkisivuvaurioita 29.11.2012 suoritetulla paikallakäynnillä. Tontin omistaa Helsingin kaupunki, joka on vuokrannut tontin ********** 1.12.2007 - 30.11.2037 väliseksi ajaksi. Kaupunki on myynyt tontilla olevat rakennukset ********** 5.3.2008 päivätyllä kauppakirjalla.

Kehotus

Rakennusvalvonta on 8.3.2013 päivätyllä kirjeellään kehottanut tontin haltijaa, ********** kunnostamaan asuinrakennuksen maalipinnoite- ja lahovauriot julkisivuissa, ovissa, ikkunapuitteissa ja ikkunoiden vuorilaudoituksissa sekä korroosiovauriot vesikatolla sekä halkeamat rakennuksen sokkelissa.

Kehotuksen määräaikaa on siirretty pyynnöstä useasti ja valvontakäyntejä on suoritettu 20.8.2012, 19.12.2013, 22.1.2014, 22.8.2014, 4.11.2015, 20.6.2016 ja 19.1.2018, jolloin todettiin, ettei kehotusta ole edelleenkään noudatettu kuin osin.

Tarkastuslausunto

Kun kehotusta ei ole noudatettu kuin osin, niin 22.2.2018 päivätyssä tarkastuslausunnossa esitetään, että tontin haltijalle, ********** asetetaan uhkasakkovelvoite kunnostaa asemakaavassa suojellun asuinrakennuksen maalipinnoite- ja lahovauriot julkisivuissa, ovissa, ikkunapuitteissa ja ikkunoiden vuorilaudoituksissa.

Vastine tarkastuslausuntoon

********** on 7.2.2018 antanut vastineen tarkastuslausuntoon, jossa hän toteaa seuraavaa.

Peruskorjaus ei ole valmistunut aikaisempien suunnitelmien mukaisesti, mutta edistyy koko ajan. Suuren ja huonokuntoisen kiinteistön korjaaminen on osoittautunut haastavaksi ja aikaa vieväksi projektiksi, mutta toivomme lopputuloksen olevan kiitettävä ja kulttuuriperintöä kunnioittava. Kesäksi 2017 aikataulutetut kuistin oikaisu ja kattoremontti peruuntuivat henkilökohtaisten perhesyiden vuoksi; kattoremontti on kuitenkin aloitettu ja toisen sisäänkäynnin katto on korjattu ja maalattu valmiiksi. Uuden suunnitelman mukaan on tarkoitus nyt kevään ja kesän 2018 aikana korjata ulkoverhoilun muutamat ongelmakohdat, oikaista kuisti sekä asentaa sisäänkäyntien kunnostetut ovet ja ikkunat. Kattoremontti on tarkoitus viedä loppuun välittömästi kuistin oikaisun jälkeen. Samoin korjaussuunnitelma aitan katon viimeistelemiseksi on laadittu.

Ulko-ovet on entisöity ja odottavat asentamista (vaatii kuistin oikaisun ensin) ja perusrungon ikkunat on korjattu ja asennettu paikoilleen. Kuistin puuttuvat ikkunat on entisöity ja kiinnitetään paikoilleen kuistin oikaisun jälkeen. Ulkoverhoilu on korjattu ja maalattu pellavaöljymaalilla valtaosin, ainoastaan muutamin paikoin verhoilu on viimeistelytöitä vailla. Aitta on kengitetty ja sen lahovauriot on korjattu. Aitan hirsiseinät on maalattu perinteisellä punamultamaalilla ja ovet mustalla tervamaalilla. Katto on puhdistettu sammalpeitteestä ja rikkoutuneet tiilet on korjattu. Katon päädyn kunnostus on kesken ja viedään loppuun tulevana kesänä.

Remontti etenee kyllä, mutta aikataulusta olemme joutuneet valitettavasti tinkimään monien odottamattomien vaikeuksien vuoksi. Pyrimme korjaamaan kulttuurihistoriallisesti arvokasta rakennusta perinteisin menetelmin ja huolellisesti museoviraston ohjeiden mukaisesti. Tämä vaatii tavattomasti sekä aikaa että taloudellisia resursseja, mikä on myös henkisesti kuormittavaa ja raskasta. Tavoitteenamme on saada julkisivut kuntoon ja viimeistellyn näköiseksi vuonna 2018 sekä myös päärakennuksen kattoremontti tehtyä kesällä 2018/2019. Toivoisimme ettei uhkasakkoa asetettaisi, sillä se vaikeuttaisi taloudellisesti remontin etenemistä. Toivoisimme myös voivamme neuvotella vielä uudesta aikataulusta peruskorjauksen loppuunsaattamiseksi kiinteistön arvon edellyttämällä tavalla.

Asemakaava- ja rakennustilanne

Kaupunginvaltuusto on 14.3.2001 hyväksynyt asemakaavan numero 10850, jossa tontti on merkitty asuinrakennusten (A/S) korttelialueeksi, jolla ympäristö säilytetään. Tontilla oleva asuinrakennus on asemakaavassa suojeltu (sr-1). Samoin on suojeltu tontilla oleva n. 100 metrin suuruinen talousrakennus.

Suojelumääräyksen mukaan rakennus on rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokas. Rakennusta tai sen osaa ei saa purkaa, eikä siinä saa suorittaa sellaisia lisärakentamis-, korjaus- tai muutostöitä, jotka tärvelevät rakennuksen arvoa tai tyyliä. Mikäli rakennuksessa on aikaisemmin suoritettu tällaisia toimenpiteitä, rakennus on korjattava rakennuksen tyyliin hyvin soveltuvalla tavalla.

Asuinrakennus on rekisteritietojen mukaan vuodelta 1839. Puusta tehty rakennus on kaksikerroksinen. Kerrosalaa on n. 222 neliömetriä ja rakennuksessa on kaksi asuntoa.

Sovellettavat oikeusohjeet

Maankäyttö- ja rakennuslain 166 §:n mukaan rakennus ympäristöineen on pidettävä sellaisessa kunnossa, että se jatkuvasti täyttää terveellisyyden, turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset eikä aiheuta ympäristöhaittaa tai rumenna ympäristöä. Rakennus ja sen energiahuoltoon kuuluvat järjestelmät on pidettävä sellaisessa kunnossa, että ne rakennuksen rakennustapa huomioon ottaen täyttävät energiatehokkuudelle asetetut vaatimukset. (13.4.2007/488)

Kaavassa suojelluksi määrätyn tai rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain nojalla suojellun rakennuksen käytössä ja kunnossapitämisessä on lisäksi otettava huomioon rakennussuojelun tarkoitus. (4.6.2010/499)

Jos rakennuksen kunnossapitovelvollisuus laiminlyödään, kunnan rakennusvalvontaviranomainen voi määrätä rakennuksen korjattavaksi tai sen ympäristön siistittäväksi. Jos rakennuksesta on ilmeistä vaaraa turvallisuudelle, tulee rakennus määrätä purettavaksi tai kieltää sen käyttäminen.

Maankäyttö- ja rakennuslaki 182 §

Uhkasakkolaki 6 §, 7 §, 8 §, 9 §, 18 §, 19 §, 22 § ja 23 §

Päätöksen perustelut

Asuinrakennuksen julkisivujen ensimmäinen kunnostuskehotus on annettu jo 8.3.2013 ja kehotuksen määräaikaa on pyynnöstä jatkettu useasti. Jotta suojelurakennuksen julkisivujen kunnostaminen saataisiin loppuun vastineessa kerrotulla tavalla tämän vuoden aikana, on nyt asetettava velvoite.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 28.03.2018

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Pöytäkirjan 61 (Valvontamaksun osalta) ja 62 (Valvontamaksun osalta) §:t.

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

VALITUSOSOITUS

Pöytäkirjan 61 (Valvontamaksun osalta), 70, 71, 72 ja 73 §:t.

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianosaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen. Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä asiakirjasta katsotaan asianosaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Sulje

Esittelijä

yksikön päällikkö
Pentti Ruuska

Lisätietojen antaja

Pentti Ruuska, yksikön päällikkö, puhelin: +358 9 310 26218

pentti.ruuska@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. Sijaintikartta Vanha Helsingintie 1.pdf
2. Kantakartta Vanha Helsingintie 1.pdf
3. Tarkastuslausunto Vanha Helsingintie 1.pdf
4. Vastine Vanha Helsingintie 1 9.2.2018.pdf
5. Valokuvat Vanha Helsingintie 1 19.1.2018.pdf
6. Asemakakaava numero 10850.pdf
7. Tonttiosaston päätös.pdf

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.