Vahingonkorvausvaatimus, henkilövahinko
Vahingonkorvausvaatimus, henkilövahinko
Päätös
Vs. lakipalvelut-yksikön päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.
Päätöksen perustelut
Vahingonkorvausvaatimuksen mukaan hakija on kaatunut 2.2.2018 kello 14 poistuessaan bussista. Hakijan kuvauksen mukaan hän putosi bussista ja loukkasi jalkansa tulleessaan maahan. Syynä tähän oli liika lumi pysäkin tienoilla. Hakija on vaatinut kaupunkia korvaamaan yhteensä 798,00 euroa sairaanhoitokuluista sekä muusta haitasta.
Kunnossapitolaki edellyttää kaupunkia pitämään kadut liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Kunnossapidon tason määräytymisessä otetaan huomioon kadun liikenteellinen merkitys, liikenteen määrä, säätila ja sen ennakoitavissa olevat muutokset, vuorokaudenaika sekä eri liikennemuotojen tarpeet.
Ilmatieteen laitoksen Kumpulan säämittausasemalla tehtyjen mittauksien mukaan vahinkopäivänä lämpötila on vaihdellut 2,8°C ja 0,5°C välillä. Vahinkopäivänä kello 14 lämpötila on ollut 2,1°C. Lumensyvyys on vahinkopäivänä klo 8 aamulla ollut 21 cm ja vahinkoa edeltäneenä päivänä klo 8 aamulla 5 cm. Sadekertymä 1.2.2018 on ollut 23,9 mm vedeksi muutettuna. Vahinkoa edeltäneenä yönä on siis satanut melko paljon lunta.
Kunnossapitopiiriltä saadun selvityksen mukaan vahinkoajankohtana keli on ollut poutainen ja lämpötila on ollut 1-2 astetta plussaa. Alueella on tehty jatkuvasti auraustoimenpiteitä koko kaluston voimin 1.2.2018 klo 23.30 lähtien 2.2.2018 klo 15.50 saakka. Vahinkopaikan kohta on aurattu useaan kertaan tuolla aikavälillä.
Vahingonkorvausvastuun syntyminen edellyttää jonkinlaista laiminlyöntiä. Lisäksi laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä tulee olla syy-yhteys.
Asiassa saatujen selvitysten perusteella on jäänyt epäselväksi, mikä on ollut varsinainen syy kaatumiselle. Vahinkoaikaan vallinneet sääolot ja suoritetut kunnossapidon toimenpiteet huomioiden kaupunki katsoo toimineensa huolellisesti ja täyttäneen kunnossapitolain mukaiset velvollisuutensa. Kaupunki ei katso olevansa asiassa korvausvelvollinen.
Sovelletut oikeusohjeet
Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §
Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–4 §
Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 21.6.2017 § 57
Päätös tullut nähtäväksi 25.09.2018
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Tuuli Juntti, lakimies, puhelin: 09 310 21210