Ruokaleipien suolapitoisuus sekä suolapitoisuuksista annettujen tietojen oikeellisuus pääkaupunkiseudulla 2017
Ruokaleipien suolapitoisuus sekä suolapitoisuuksista annettujen tietojen oikeellisuus pääkaupunkiseudulla 2017
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti merkitä tiedoksi julkaisun Ruokaleipien suolapitoisuus sekä suolapitoisuuksista annettujen tietojen oikeellisuus pääkaupunkiseudulla 2017.
https://www.hel.fi/static/liitteet/kaupunkiymparisto/julkaisut/julkaisut/julkaisu- 09-18.pdf
Lisäksi kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päättää lähettää julkaisun tiedoksi Etelä-Suomen aluehallintovirastoon (PL 110, 00521 Helsinki) ja Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan (Mustialankatu 3, 00790 Helsinki).
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut toteutti yhteistyössä Espoon seudun ympäristöterveyden, Vantaan ympäristökeskuksen ja Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen kanssa vuonna 2017 projektin, jonka tavoitteena oli tarkastaa ruokaleipien suolapitoisuus ja ruokaleivistä annettavien suolaa koskevien tietojen lainsäädännön mukaisuus ja tietojen paikkaansa pitävyys.
Näytteitä otettiin 108 kappaletta 57 leipomoista ja myymälöiden yhteydessä olevista leipomopisteistä, jotka valmistavat ruokaleipää. Näytteistä oli ruisleipiä 28 (26 %), vaaleita vehnäleipiä 42 (39 %) ja sekaleipiä 38 (35 %). Näytteet tutkittiin MetropoliLab Oy:ssä.
Tarkastusten sekä tehtyjen analyysien perusteella suolasta annetut tiedot olivat oikein yli 60 %:ssa tutkittuja tuotteita. Sen sijaan voimakassuolaisissa leivissä merkinnät olivat oikein ilmoitettu vain 49 %:ssa.
Suolan määrän laskentatapa muuttui vuoden 2016 lopussa elintarvikkeen lisätyn suolan ilmoittamisesta elintarvikkeen kokonaissuolapitoisuuden ilmoittamiseksi. Samaan aikaan velvoite ilmoittaa tuotteen suolapitoisuus ravintoarvomerkinnöissä astui voimaan. Lisäksi elintarvikkeen ilmoittaminen vähemmän suolaa sisältäväksi tai voimakassuolaiseksi muuttui samaan aikaan.
Jatkossa valvonnassa tulisi keskittyä entistä enemmän leipomoissa reseptiikan valvontaan ja varmistaa tuotteiden lainsäädännön mukaisuus. Lisäksi tulisi painottaa mikrobiologisten tutkimusten ohella myös kemiallisten tutkimusten merkittävyyttä toimijan omavalvonnassa.
Päätös tullut nähtäväksi 25.04.2018
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Tiina Paavola, elintarviketarkastaja, puhelin: +358 9 310 31590