Oy Pohjolan Liikenne Ab:n Postintaipaleen linja-autovarikon ympäristöluvan raukeaminen
Oy Pohjolan Liikenne Ab:n Postintaipaleen linja-autovarikon ympäristöluvan raukeaminen
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti Oy Pohjolan Liikenne Ab:n linja-autovarikon ympäristöluvan raukeamisesta seuraavaa.
Luvanhaltija
Oy Pohjolan Liikenne Ab, Veturitie 17, 00240 Helsinki
Y-tunnus: 0112806-5
Ympäristölupa ja toiminnan kuvaus
Helsingin kaupungin ympäristölautakunta on myöntänyt 13.5.2008 (183 §) linja-autovarikkoa koskevan ympäristöluvan Oy Pohjolan Liikenne Ab:lle osoitteessa Postintaival 3, 00240 Helsinki. Varikolla on ollut noin 100 linja-autopaikkaa. Varikolla on ollut linja-autojen korjaus-, huolto- ja pesutilat, polttonesteiden jakeluasema sekä toimisto-, ruokailu- ja sosiaalitilat henkilökunnalle. Varikon toiminta on alkanut vuonna 1980. Varikko sijaitsee alueella, jolla on aikaisemmin toiminut Pasilan kaatopaikka.
Asian vireilletulo
Oy Pohjolan Liikenne Ab on ilmoittanut 22.3.2018 lopettaneensa Postintaival 3:ssa sijaitsevan varikkonsa toiminnan kesällä 2017, kun yritykselle valmistui uusi linja-autovarikko osoitteeseen Veturitie 17, 00240 Helsinki. Ilmoituksen yhteydessä Oy Pohjolan Liikenne Ab toimitti ympäristöluvan määräyksen 14 mukaisesti selvityksen maaperän kunnostustarpeesta ja kemikaalien ja jätteiden käsittelystä toiminnan loppuessa. Ramboll Finland Oy:n 16.3.2018 päivätyssä varikkoalueen maaperän ja rakenteiden haitta-aineselvitysraportissa todettiin maaperän pilaantuneisuutta jätetäytön yläpuolella jakeluaseman viereen tehdyssä näytepisteessä ja aiempien tutkimusten perusteella jakelupisteen itäpuolella sekä pilaantuneisuutta betonirakenteiden osalta kellarin öljyvaraston lattiassa. Muilta osin todetun maaperän pilaantuneisuuden arvioidaan olevan peräisin alueen aiemmasta kaatopaikkatoiminnasta.
Varikon kemikaalisäiliöt sekä hiekan- ja öljynerotuskaivot on tyhjennetty. Polttonesteiden varastointisäiliöt on purettu. Varikkorakennus ja alueen muut rakenteet jäävät toistaiseksi ennalleen ja vastuu kiinteistön jatkokäytöstä ja siihen liittyvistä toimenpiteistä on siirretty VR-Yhtymä Oy:lle 7.6.2017.
VR-Yhtymä Oy tulee alueen jatkokäytön varmistuttua tekemään vastuunsa mukaisesti maaperän pilaantuneisuuden ja puhdistustarpeen arvioinnin valtioneuvoston asetuksen (214/2007) mukaisesti sekä ympäristönsuojelulain (527/2014) 136 §:n mukaisen ilmoituksen pilaantuneen maaperän kunnostamisesta. Varikkorakennusta purettaessa otetaan myös huomioon Ramboll Oy:n raportissa todetut kohonneet öljyhiilivetyjen pitoisuudet eräissä rakenteissa.
Asian käsittely
Asiasta ei ole pyydetty lausuntoja, asian vireilläolosta ei ole ilmoitettu eikä asianosaisia ole kuultu, koska asian ei voida katsoa olennaisesti vaikuttavan yleisiin ja yksityisiin etuihin.
Ympäristölautakunnan ratkaisu
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päättää, että ympäristölautakunnan 13.5.2008 (183 §) Oy Pohjolan Liikenne Ab:n Postintaival 3:ssa sijaitsevalle linja-autovarikolle myöntämä ympäristölupa raukeaa.
Perustelut
Lupa raukeaa, koska toiminnanharjoittaja on ilmoittanut toiminnan lopettamisesta.
Päätöksen voimassaolo ja täytäntöönpano
Tämä päätös on voimassa toistaiseksi. Päätös on lainvoimainen 31. päivänä päätöksen antamisesta antamispäivää lukuun ottamatta, mikäli päätöksestä ei valiteta. Päätös annetaan julkipanon jälkeen.
Sovelletut säännökset
Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 42-44, 84, 85, 88, 190 ja 191 §
Valtioneuvoston asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 2, 11 ja 13 §
Käsittelymaksu ja sen määräytyminen
Maksu ympäristöluvan raukeamista koskevasta päätöksestä on 50 % linja-autovarikon ympäristölupa-asian käsittelystä perittävästä maksusta eli 1 360 euroa (Helsingin kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen taksa, kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto 24.11.2017 88 §). Lasku toimitetaan erikseen Helsingin kaupungin Taloushallintopalvelu-liikelaitoksesta.
Päätöksestä tiedottaminen
Päätöksestä kuulutetaan julkisesti Helsingin kaupungin ilmoitustaululla.
Muutoksenhaku
Päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus on liitteenä.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Päätös tullut nähtäväksi 23.05.2018
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella Vaasan hallinto-oikeudelta.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta
- asianosainen
- se, jonka oikeutta tai etua päätös saattaa koskea
- rekisteröity yhdistys tai säätiö, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun taikka asuinympäristön viihtyisyyden edistäminen ja jonka toiminta-alueella kysymyksessä olevat ympäristövaikutukset ilmenevät
- toiminnan sijaintikunta ja muu kunta, jonka alueella toiminnan ympäristövaikutukset ilmenevät
- elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus sekä toiminnan sijaintikunnan ja vaikutusalueen kunnan ympäristönsuojeluviranomainen
- muu asiassa yleistä etua valvova viranomainen.
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Päätöksen katsotaan tulleen valitukseen oikeutettujen tietoon silloin, kun se on julkipanon jälkeen annettu.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen ja valituksen toimittaminen
Valitusviranomainen on Vaasan hallinto-oikeus.
Vaasan hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | Vaasan hallinto-oikeus |
PL 204 | |
65101 VAASA | |
Faksinumero: | 029 56 42760 |
Käyntiosoite: | Korsholmanpuistikko 43 |
65100 VAASA | |
Puhelinnumero: | 029 56 42780 |
Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00-16.15.
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Vaasan hallinto-oikeudessa valituksen käsittelystä perittävä oikeudenkäyntimaksu on 250 euroa. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Kirjaamon asiointiosoitteet ovat seuraavat:
|
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15-16.00.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Petri Puttonen, ympäristötarkastaja, puhelin: +358 9 310 32009