Caloniuksenkatu, katusuunnitelman hyväksyminen, nro 30907/1, Etu-Töölö
Caloniuksenkatu, katusuunnitelman hyväksyminen, nro 30907/1, Etu-Töölö
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä Caloniuksenkadun katusuunnitelman nro 30907/1.
Käsittely
Asian aikana kuultavina olivat projektipäällikkö Anna Tienvieri ja liikenneinsinööri Teppo Pasanen. Asiantuntijat poistuivat kuulemisensa jälkeen kokouksesta.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Lähtökohdat ja tavoitteet
Caloniuksenkatu on nykyinen alueellinen kokoojakatu, jolla on nupukivipäällyste. Suunnitelman lähtökohtana on kaupunkisuunnittelulautakunnan 25.4.2017, § 206 hyväksymä liikennesuunnitelma 6701-2. Liikennesuunnitelman hyväksymisen yhteydessä kaupunkisuunnittelulautakunta päätti lisäksi, että Caloniuksenkadun ajokaistat muutetaan melusyistä asfalttipinnaksi.
Kadun rakentamisen tavoitteena on kehittää Caloniuksenkadun raitioliikennettä parantamalla raitioliikenteen erottelua moottoriajoneuvoliikenteestä sekä lisätä kadun asukkaiden viihtyisyyttä. Lisäksi pyöräliikenteen olosuhteita parannetaan rakentamalla katuosuudelle kantakaupungin pyöräliikenteen pääverkon tavoitetila 2025 -suunnitelma nro 6083-7 mukaiset yksisuuntaiset pyörätiet. Katurakentamisen yhteydessä kadun kunnallistekniikkaa saneerataan.
Caloniuksenkatu on osa Etu-Töölön valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä (RKY), jossa kadun ilme kiveyksineen on kaupunkikuvallisesti arvokas.
Suunnitelma
Caloniuksenkadulle rakennetaan uudet pyörätiet kadun molemmin puolin ja raitioliikenne Runeberginkadun suuntaan erotellaan moottoriajoneuvoliikenteestä omalle, korotetulle kaistalleen. Uusien pyöräteiden alta poistuu noin 17 pysäköintipaikkaa. Kadun pohjoisreunalla moottoriajoneuvoliikenne ja raitiovaunuliikenne jakavat nykyisenlaisesti saman kaistan. Raitiovaunuliikenne on myöhemmin mahdollista erottaa omalle kaistalleen myös Mechelininkadun suuntaan kieltämällä pysäköinti.
Caloniuksenkadun ajokaistojen nupukivipintaa muutetaan asfalttipäällysteeksi, jotta melutasoa saadaan laskettua Helsingin kaupungin meluntorjunnan toimintasuunnitelman mukaisesti. Kaupungin vuonna 2017 laatiman meluselvityksen mukaan Caloniuksenkadun melutasot ovat erittäin korkeita. Meluselvityksen mukaan julkisivujen keskiäänitasot olivat noin 69 dB päiväaikaan. Valtioneuvoston hyväksymän meluntorjuntaa koskevan periaatepäätöksen (2006) mukaisesti kaupungin ympäristöpalvelut esittää meluntorjunnan toimenpiteiden suuntaamista ensisijaisesti kaduille, joilla melutaso ylittää 65 dB.
Suunnitelman lähtökohtana on ollut säilyttää Caloniuksenkadun kaupunkikuvallinen ja historiallinen ilme käyttämällä kadun vanhat reunakivet uudelleen ja hyödyntämällä kadulla nykyisiä nupukiviä. Suunnitelmassa on esitetty, että ajorata, jalkakäytävä ja pyörätie sekä pyöräkaista ovat asfalttipäällysteisiä. Raitiotielle korotettava kaista, erotusalueet sekä pysäköinnille varattu katualue päällystetään nykyisillä nupukivillä. Kaupunginmuseo ei puolla nupukiven poistamista ajoradalta, sillä Caloniuksenkatu nupukivipäällysteisenä katuna on osa Etu-Töölön valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä. Nupukivet jäävät kaupungin omaisuudeksi ja kaupunki tulee hyödyntämään ajoradalta poistettavat nupukivet kantakaupungin muissa katukohteissa. Kaupunki laatii suunnitelman, jossa aluetta ja kiveyksiä tarkastellaan kokonaisuutena.
Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevasta suunnitelmaselostuksesta.
Katusuunnitelma täyttää maankäyttö- ja rakennuslain 85 §:ssä ja maankäyttö- ja rakennusasetuksen 41 §:ssä säädetyt edellytykset. Kadut sopeutuvat asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttävät toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.
Vuorovaikutus
Katusuunnittelu on toteutettu ”Yhteinen kunnallistekninen työmaa” sopimuksen (7.3.2017) mukaisesti yhteistyössä sopimuksen osapuolten kanssa. Sopimuksen osapuolia ovat Helsingin kaupunki, Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä (HSY), Helen Oy, Helen Sähköverkko Oy, Elisa Oyj, DNA Oyj, Telia Finland Oyj, Auris Kaasunjakelu Oy, Cinia Cloud Oy. Sopimuksen mukaisesti kukin sopimuksen allekirjoittanut osapuoli sitoutuu suunnittelun aikana määrittelemään omat johtotarpeensa kohteessa ja tekemään omaa suunnittelua samanaikaisesti hankkeen etenemisen kanssa. Suunnittelun tavoitteena on aikaansaada rakennushankekohtaiset yhteiset ristiriidattomat suunnitelma-asiakirjat ja selostukset.
Katusuunnitelmaluonnos oli esillä Töölön kirjastossa, kaupunkiympäristön info- ja näyttelytila Laiturissa ja Helsingin kaupungin internetsivuilla 18.4.-2.5.2018 välisen ajan. Suunnitelmaluonnoksen esittelytilaisuus asukkaille pidettiin 24.4.2018 Taivallahden peruskoululla.
Katusuunnitelma oli nähtävillä maankäyttö- ja rakennusasetuksen 43 §:n mukaisesti 6.-19.6.2018 välisen ajan. Suunnitelman nähtävillä olosta ilmoitettiin kirjallisesti suunnittelualueen kiinteistöjen omistajille sekä Töölö-seuralle.
Maankäyttö- ja rakennusasetuksen 43 §:n 1. momentin perusteella osallisilla on oikeus tehdä muistutus katusuunnitelmaehdotuksesta. Muistutus on toimitettava kunnalle ennen nähtävillä oloajan päättymistä.
Suunnitelmasta ei ole tehty muistutuksia.
Kustannukset ja aikataulu
Katusuunnitelman rakennuskustannus on yhteensä noin 871 000 euroa, 151 euroa/m² (alv. 0 % ).
Kadun vuotuiset ylläpitokustannukset ovat noin 36 000 euroa (alv. 0 %). Ylläpitokustannukset kasvavat nykyisestä 8 000 euroa.
Kadun rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2020 alkaen.
Hanke rahoitetaan talousarvion kohdan 8 03 01 02 Perusparantaminen ja liikennejärjestelyt alakohdasta jalankulun ja pyöräilyn väylät.
Sovelletut säännökset
Maankäyttö- ja rakennuslaki 84-86 §, 62 §, 190 §, maankäyttö- ja rakennusasetus 41-43 §.
Päätös tullut nähtäväksi 07.09.2018
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 250 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11–13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Anna Tienvieri, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 20480