Varhaiskasvatuksen kerhotoiminnan maksuttomuus
Varhaiskasvatuksen kerhotoiminnan maksuttomuus
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti, että kaupungin omana toimintana järjestettävä varhaiskasvatuksen kerhotoiminta päiväkotien ja leikkipuistojen kerhoryhmissä on toistaiseksi asiakasperheille maksutonta.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Kerho on vaihtoehto kunnalliselle päivähoidolle, yksityisen hoidon tuella järjestetylle hoidolle ja yksityisille palvelusetelikerhoille.
Kerhot ovat toimineet maksuttomana useita vuosia. Niiden maksuttomuudesta on päätetty 1-2 toimintakautta kerrallaan. Kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätöksessä 29.8.2017 § 19 Kasvatus -ja koulutuslautakunnan talousarvioehdotus 2018 ja taloussuunnitelmaehdotus 2018-2020 todetaan: ”Kerhotoiminnan maksuttomuus on päätetty varhaiskasvatuslautakunnassa vuoden 2017 loppuun asti. Kerhotoiminnan maksuttomuuteen esitetään jatkoa vuodelle 2018. Asia edellyttää erillisen päätöksen.”
Vuoden 2018 budjettiin kerhotoimintaan on varattu 2 022 900 euroa ja kerhotoimintaan arvioidaan osallistuvan keskimäärin 1 050 lasta kuukaudessa. Kerhotoiminnan kustannuksen arvioidaan olevan vuoden 2018 aikana keskimäärin 1 927 euroa lasta kohden.
Kerhoryhmissä on lapsia enintään 13. Alle 3-vuotiaat huomioidaan kerhon lapsimäärässä kerhokohtaisesti harkiten. Kerhon rakenteen tulee olla toimiva ja turvallinen. Kerhoa ohjaa yksi tai erityisistä syistä (metsäkerhot) kaksi vakanssilla olevaa leikkipuiston tai päiväkodin työntekijää. Syksyllä alkaviin kerhoihin haetaan pääsääntöisesti huhtikuun loppuun mennessä. Vapaita paikkoja voi kysyä ympäri vuoden suoraan leikkipuistoista ja päiväkodeista. Jos lapsesta maksetaan yksityisen hoidon tukea, hän ei voi samanaikaisesti osallistua kerhotoimintaan. Kotihoidontuen saaminen ei ole este kerhotoimintaan osallistumiseen.
Asiakastyytyväisyyskyselyistä saadut tulokset vastaavat muun varhaiskasvatuksen toiminnasta saatua tyytyväisyystasoa. Vastauksissa nousi positiivisesti esiin se, että kerhotoiminta tukee vanhemmuutta ja lapsen sosiaalista kehitystä sekä koettiin, että henkilökunnalla on taito kuunnella ja keskustella. Vastauksissa oli jonkin verran hajontaa siinä, onko ulkotoimintaa tai sisätoimintaa riittävästi.
Lapsivaikutusten arviointi
Kerhotoiminnan maksuttomuus madaltaa kynnystä kunnallisen tai yksityisen päivähoidon ulkopuolella olevien, alle kolmevuotiaiden lasten saada kokemuksia osallisuudesta ja ryhmässä toimimisesta varhaiskasvatussuunnitelman mukaisesti. Kun maksuttomuus aloitettiin, kerhotoiminnan osallistujamäärä kaksinkertaistui v. 2011 ja on vakiintunut samalle tasolle.
Päätös tullut nähtäväksi 16.05.2018
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Risto Keskinen, varhaiskasvatuksen asiantuntija, puhelin: 050 597 8748