A1-kielen opetussuunnitelma vuosiluokille 1-2

Ennen vuotta 2019 julkaistujen asioiden otsikkona näytetään päätöksen otsikko.
HEL 2018-005740
Asialla on uudempia käsittelyjä
3. / 29 §

A1-kielen opetussuunnitelma vuosiluokille 1-2

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti hyväksyä liitteen yksi mukaisen Helsingin kaupungin suomenkielisten peruskoulujen perusopetuksen A1-kielen kuntakohtaisen opetussuunnitelman vuosiluokille 1-2.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Opetushallitus on 22.12.2014 antanut määräyksen perusopetuksen valtakunnallisista perusteista, jotka otetaan käyttöön portaittain 1.8.2016 alkaen.

Helsingin kaupungin peruskoulujen opetussuunnitelma koostuu kunta- ja koulukohtaisista osuuksista. Opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto on hyväksynyt koulujen kieliohjelmat ja painotetut opetukset kokouksessaan 24.2.2015 (§ 11 ja 12). Opetussuunnitelman kuntakohtainen osuus on hyväksytty opetuslautakunnan suomenkielisessä jaostossa 16.6.2015 (§ 61) ja vuosiluokkakokonaisuudet 1.3.2016 (§ 14). Koulujen opetussuunnitelmat löytyvät internetistä osoitteesta http://ops.edu.hel.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kaikille yhteisen A1-kielen opetuksen aloittaminen ensimmäiseltä luokalta ja koulujen A1-kielten tarjonta on hyväksytty kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisessä jaostossa 19.12.2017 (§ 36) ja suomenkielisen perusopetuksen A1-kielen tuntijako on hyväksytty 24.4.2018 (§ 20). A1-kieltä opetetaan kaksi vuosiviikkotuntia ensimmäisellä vuosiluokalla ja kaksi vuosiviikkotuntia toisella vuosiluokalla.

Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päättää toimintaäännön mukaisesti kuntakohtaisesta opetussuunnitelmasta. Nyt hyväksyttäväksi esitettävän A1-kielen opetussuunnitelma on laadittu kuntakohtaiseksi ja yhteiseksi kaikille ensimmäiseltä vuosiluokalta alkaville A1-kielille. Mahdolliset koulukohtaiset painotukset kirjataan koulujen opetussuunnitelmiin. Opetussuunnitelma sisältää tavoitteet, sisällöt ja oppilaan arviointia koskevat erityispiirteet vuosiluokilla 1-2. Opetussuunnitelma on tehty valtakunnallisen kolmannen vuosiluokan opetussuunnitelman pohjalta oppijoiden ikätaso huomioiden sekä painottaen toiminnallisuutta, leikkiä ja suullisen kielitaidon harjoittelua.

Lapsivaikutusten arviointi

Kuntakohtainen A1-kielen opetussuunnitelma takaa kaikille kielenopiskelun aloittaville oppilaille tasa-arvoiset lähtökohdat uuden kielen opiskeluun ja yhtenäiset toimintaperiaatteet opetuksenjärjestämiseen kaikissa A1-kielen ryhmissä. Opetussuunnitelmassa on huomioitu oppijoiden ikä ja se ohjaa opettajia painottamaan opetuksessaan toiminnallisuutta sekä suullisen kielitaidon harjoittelua, mikä on alkuopetusikäisten kielenoppimisen kannalta perusteltua.

A1-kielen opetussuunnitelman 1-2 vuosiluokan tavoitteisiin kuuluu myös oppijoiden monikielisen ja -kulttuurisen ympäristön ymmärryksen ja arvostuksen kehittäminen. A1-kielen opetus tukee näin ollen myös oppijoiden keskinäisen ymmärryksen ja erilaisuuden hyväksymisen taitoja sekä kasvua monikielisen yhteiskunnan jäseneksi ja toimijaksi. Kieli- ja kulttuurikysymysten lisäksi osana A1-kielen opetusta oppijoiden oppimaan oppimisen taidot kehittyvät, mikä on oppilaalle eduksi kaikessa oppimisessa.

A1-kielen opiskelu kahden vuosiviikkotunnin verran ensimmäisellä ja toisella vuosiluokalla lisää oppijoiden kielitaitoa ja parantaa oppimistuloksia suhteessa kuudennen luokan arviointikriteereihin. Opetusta annetaan yhteensä neljä vuosiviikkotuntia yli valtakunnallisen minimin, mikä tarjoaa oppilaille paremmat mahdollisuudet saavuttaa kuudennen luokan hyvän osaamisen taitotaso. Lisäksi erityisesti oppilaiden suullinen kielitaito vahvistuu.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 20.06.2018

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

perusopetusjohtaja
Outi Salo

Lisätietojen antaja

Satu Koistinen, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 31023444

satu.koistinen@hel.fi