Suomenkielisen työväenopiston taiteen perusopetuksen käsityön opetussuunnitelman hyväksyminen
Suomenkielisen työväenopiston taiteen perusopetuksen käsityön opetussuunnitelman hyväksyminen
Päätös
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti hyväksyä Helsingin työväenopiston taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän käsityön opetussuunnitelman aikuisille sekä sen käyttöönoton 1.8.2018 alkaen.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Ensimmäinen laki taiteen perusopetuksesta annettiin vuonna 1992 ja Helsingin työväenopistossa käynnistettiin käsityön taiteen perusopetus aikuisille vuonna 1994. Vuoden 2002 opetussuunnitelmauudistuksen myötä Helsingin työväenopistossa siirryttiin aikuisopiskelijoille soveltuvaan taiteen perusopetuksen laajaan oppimäärään. Nyt on vuorossa kolmas taiteen perusopetuksen käsityön opetussuunnitelma, joka on osa valtakunnallisella tasolla tehtävää koulutusjärjestelmien opetussuunnitelmien uudistamista.
Koulutuksen järjestäjän tulee Opetushallituksen määräyksen mukaan laatia ja hyväksyä taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän opetussuunnitelman perusteiden määräyksiä noudattaen opetussuunnitelma kullekin taiteen alalle, jolla se antaa opetusta. Opetussuunnitelman perusteet (määräys OPH-2068-2017) julkaistiin 20.9.2017 ja uudet opetussuunnitelmat otetaan käyttöön 1.8.2018 lukien. Koulutuksen järjestäjä vastaa siitä, että opetus järjestetään taiteen perusopetuksesta annetun lain mukaisesti: laki (633/1998) ja asetus (813/1998). Opetussuunnitelman hyväksyy koulutuksen järjestäjä, Helsingin työväenopistossa Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto.
Helsingin työväenopiston yleisessä opetussuunnitelmassa todetaan, että opisto voi järjestää taiteen perusopetusta aikuisille. Taiteen perusopetuksen käsityön opetussuunnitelma täydentää osaltaan elinikäisen oppimisen tavoitetta kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan sisällä. Taiteen perusopetus laajentaa ja syventää helsinkiläisten käsityön harrastusmahdollisuuksia, esteettistä itseilmaisua ja tarjoaa myös tilaisuuden täydentää ammatillisia valmiuksia.
Oppilaitoksen taiteen perusopetuksen opetussuunnitelmassa tarkennetaan ja täsmennetään valtakunnallisen opetussuunnitelman soveltuvuus paikalliselle tasolle. Opetussuunnitelmassa otetaan huomioon aikuisopiskelijoiden tavoitteet, taiteenalan traditio ja paikallinen kulttuuriperintö sekä työelämän ja ammatillisuuden vaatimukset. Paikallisessa opetussuunnitelmassa tulee korostua oppilaitoksen ja sen toimintaympäristön omaleimaisuus. Koulutuksen järjestäjä seuraa ja arvioi opetussuunnitelman toteutumista ja kehittää sitä edelleen.
Opintojen laajuus on opetussuunnitelmassa määritelty opintopisteinä opitun tunnistamisen ja tunnustamisen näkökulmasta. Aikuisten taiteen perusopetus laajan oppimäärän mukaan jakaantuu käsityön opetussuunnitelman perusteiden mukaan
- perusopintoihin, joiden laskennallinen laajuus on 800 tuntia eli 30 opintopistettä ja
- syventäviin opintoihin, joiden laskennallinen laajuus on 500 tuntia eli 19 opintopistettä.
Käsityön taiteen perusopetus järjestetään pääosin Helsingin työväenopiston tiloissa eri puolilla Helsinkiä, kyseiseen opintojaksoon soveltuvissa tiloissa. Pääosa opinnoista opiskellaan samassa opintoryhmässä säännöllisenä viikko-opetuksena ja joinakin viikonloppuina. Opintoihin voi sisältyä myös monimuoto-opiskelua ja valinnaisia opintoja.
Ensimmäinen opintoryhmä käynnistyy opetussuunnitelman hyväksymisen jälkeen syksyllä 2018. Taiteen perusopetuksen lain mukaan koulutuksen järjestäjä päättää opiskelijaksi ottamisen periaatteet ja ne kirjataan opetussuunnitelmaan. Helsingin työväenopistossa perusopintoihin opiskelijat valitaan motivaatiota ja sitoutumista kartoittavan kyselyn ja hakutehtävän perusteella etukäteen annettujen kriteerien pohjalta, jotka ovat hakutehtävän ratkaisun luovuus ja omaperäisyys, havainnollisuus ja visuaalisuus. Syventäviin opintoihin opiskelijat valitaan motivaatiota ja sitoutumista kartoittavan kyselyn ja hakutehtävän perusteella etukäteen annettujen kriteerien pohjalta, jotka ovat hakutehtävän ratkaisun luovuus ja omaperäisyys, havainnollisuus ja visuaalisuus. Valinnassa käytetään myös portfoliota niiden opiskelijoiden kohdalla, jotka eivät ole suorittaneet syventäviä opintoja edeltäviä perusopintoja.
Opetussuunnitelman ovat laatineet taiteen perusopetuksen käsityön opintokokonaisuudesta vastaavat suunnittelijaopettajat Kirsti Soukka ja Tupu Mentu yhteistyössä Espoon työväenopiston (Omnia koulutus) ja Vanajaveden opiston sekä Helsingin työväenopiston johdon kanssa. Myös aiemmin käsityön taiteen perusopinnot päättäneiden opiskelijoiden näkemyksiä hyvistä käytänteistä ja uudistustarpeesta on kuultu talvella 2018 tehdyllä kyselyllä.
Päätös tullut nähtäväksi 20.06.2018
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Kirsti Soukka, käsityön suunnittelijaopettaja, puhelin: 09 310 88636