Oikaisuvaatimus vs. liikuntajohtajan päätökseen 22.1.2019 § 9 koskien venevauriota Tervasaaren laiturissa

Ennen vuotta 2019 julkaistujen asioiden otsikkona näytetään päätöksen otsikko.
HEL 2018-006775
Asialla on uudempia käsittelyjä
13. / 60 §

Oikaisuvaatimus vs. liikuntajohtajan päätökseen 22.1.2019 § 9 koskien venevauriota Tervasaaren laiturissa

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti hylätä ********** oikaisuvaatimuksen vs. liikuntajohtajan päätökseen koskien vahingonkorvausvaatimusta venevauriosta Tervasaaren laiturissa.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Oikaisuvaatimuksen tekijä hakee 4.2.2019 saapuneella oikaisuvaatimuksella oikaisua vs. liikuntajohtajan päätökseen 22.1.2019, § 9. Oikaisuvaatimus kokonaisuudessaan on liitteenä. Oikaisuvaatimus on toimitettu kuntalain 138 §:n asettamassa määräajassa.

Vs. liikuntajohtaja on päätöksellään hylännyt oikaisuvaatimuksen tekijän vahingonkorvausvaatimuksen koskien venevauriota Tervasaaren laiturissa 27.4.2018.

Oikaisuvaatimuksen tekijä vaatii päätöksen oikaisemista ja katsoo, että kyseessä on tuottamuksella aiheutettu vahinko, jonka kaupunki on velvollinen korvaamaan. Oikaisuvaatimuksen tekijän mukaan "kaupunki on täysin laiminlyönyt tehtävänsä huolehtia kyseisen laiturin turvallisuudesta / poijujen kettinkien kunnosta". Oikaisuvaatimuksen mukaan kaupungille on huomautettu asiasta ja pyydetty nimenomaisesti, että kettinkien turvallisuus tarkistetaan. Oikaisuvaatimuksen tekijän mukaan jo se, että poijun kettinkien katkeaminen sattui samassa laiturissa usealle veneelle parin viikon sisällä osoittaa, että kiinnityspisteiden turvallisuus on "vakavalla tavalla laiminlyöty huolimattomalla ja tuottamuksellisella toiminnalla".

Oikaisuvaatimuksen mukaan se, että kettinkejä on vaihdettu vahinkotapausten ilmoitusten jälkeen tai viittaaminen kaupungin purjehduskauteen ei poista kaupungin vastuuta tapahtuneesta. Oikaisuvaatimuksen perustelujen mukaan "kun kettinkien vaihtaminen jätetään tekemättä eikä vaihdeta ammattimaisesti ennakoiden, niin tämä vahinko olisi hyvin voinut tapahtua syysmyrskyn aikana edellisen purjehduskauden lopulla ja viimeistään uuden kauden alkaessa" ja aiheuttaa hyvin vakavia seuraamuksia.

Oikaisuvaatimuksessa tuodaan esiin kaupungin merellinen strategia ja ehdotetaan kaupungin veneilykauden muuttamista vastaamaan nykyaikaa ja veneilijöiden tarpeita. Oikaisuvaatimuksen mukaan veneilykausi alkaa useimmille jo viimeistään toukokuussa ja veneet on laskettava talvisäilytyspaikoilta vesille toukokuun lopulla.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan liikuntapalvelukokonaisuus kartoittaa venesatamien ja laitureiden kunnossapitotarpeita jatkuvasti. Laajemmat satamakohtaiset kunnostukset perustuvat vuosittaiseen työohjelmaan, joka perustuu muun muassa edellisestä kunnostuksesta kuluneeseen aikaan, vuosittaisiin katselmuksiin sekä saatuun palautteeseen. Työohjelmaa päivitetään jatkuvasti, kun uusia kunnossapitokohteita ilmenee. Eniten turvatasoa heikentävien kohteiden kunnossapitotoimenpiteet suoritetaan kiireellisimmin.

Venepaikan vuokrasopimusehtojen kohdan "6 Vuokra-aika" mukaisesti vuokranantaja ei vastaa purjehduskauden ulkopuolisena aikana venepaikalle jätetylle tai tuodulle veneelle tapahtuvista vahingoista tai vaurioista. Purjehduskausien välillä syksyn ja talven aikana venesatamien ja laiturien rakenteille ja kiinnityslaitteille mahdollisesti aiheutuneet vauriot pystytään toteamaan ja niitä koskevat huolto- ja korjaustoimenpiteet toteuttamaan vasta keväisin jäiden lähdettyä. Tämän vuoksi kaupunki vastaa venepaikkojen kunnostamisesta kunkin purjehduskauden alkuun mennessä.

Tarve Tervasaaren laiturin poijujen tarkistamiseen oli huomioitu ja lisätty kevään 2018 työohjelmaan syksyllä 2017, yli puoli vuotta ennen vahinkoa. Tervasaaren laiturin kiinnitysten tarkistaminen oli syksyllä 2017 arvioitu kunnossapitotöiden kiireellisyysjärjestyksessä ensisijaiseksi niin, että se toteutetaan joka tapauksessa purjehduskauden 2018 alkuun mennessä. Kiinnitysten tarkistaminen ja uusiminen toteutettiin 19.5.2018 alkaen.

Venepaikan vuokrasopimusehtojen kohdan "6 Vuokra-aika" mukaisesti purjehduskausi on kunkin kalenterivuoden 10.6.-14.9. välinen aika. Kaupungin talvisäilytysalueiden kausi puolestaan on 15.9.-10.6. Kaupungin talvisäilytysalueilta ei näin ollen tarvitse laskea veneitä vesille ennen kuin kaupungin venepaikkojen purjehduskausi alkaa. Purjehduskauden alkamisen aikaistaminen keväisin olisi kunnossapidon osalta mahdotonta nykyisillä resursseilla. Mikäli kausi alkaisi aiemmin, ei toimialan liikuntapalvelukokonaisuus ehtisi suorittaa tarvittavia kunnossapitotöitä jäiden lähdön jälkeen purjehduskauden alkuun mennessä.

Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan liikuntapalvelukokonaisuus on asianmukaisesti huolehtinut Tervasaaren laiturin kunnossapidosta tarkistamalla ja, niiltä osin kuin tarvetta ilmeni, uusimalla Tervasaaren laiturin poijut ja kettingit vuokrasopimusehtojen ja ennen vahinkotapahtumaa laaditun työohjelman mukaisesti purjehduskauden alkuun mennessä.

Oikaisuvaatimus tulee hylätä perusteettomana.

Kannemahdollisuudesta

Tämä päätös on kaupungin kannanotto vahingonkorvausasiaan. Päätöksestä on mahdollista valittaa Helsingin hallinto-oikeuteen, mutta hallintotuomioistuin ei tutki päätöksen yksityisoikeudellista sisältöä. Vahingonkorvauskysymykset ovat yksityisoikeudellisia riita-asioita, jotka asianosainen voi halutessaan saattaa yleisen alioikeuden ratkaistaviksi.

Sulje

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala Liikuntapalvelukokonaisuus Liikuntajohtaja 22.01.2019 § 9

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 03.04.2019

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
  • päätös on muuten lainvastainen.
Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Sulje

Esittelijä

hallintojohtaja
Kirsti Laine-Hendolin

Lisätietojen antaja

Anna Koskinen, lakimies, puhelin: 09 310 28007

anna.koskinen@hel.fi

Ari Maunula, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 87809

ari.maunula@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. Oikaisuvaatimus HEL 2018-006775

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.