Vahingonkorvaus, kiinteistövaurio 22.6.2018 Vartiokylässä
Oikaisuvaatimus kaupunkiympäristön toimialan lakipalvelut-yksikön päällikön vahingonkorvauspäätöksestä 22.9.2018 § 200 (kiinteistövaurio)
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunta päätti osittain hyväksyä kaupunkiympäristön toimialan lakipalvelut-yksikön päällikön vahingonkorvauspäätöksestä 22.9.2018 (200 §) tehdyn oikaisuvaatimuksen siten, että hakijalle maksetaan 2.301,77 euroa.
Muutoksenhaun kohteena oleva päätös
Kaupunkiympäristön toimialan lakipalvelut-yksikön päällikkö on 22.9.2018 (200 §) päätöksellään hylännyt 22.6.2018 Vartiokylässä Kaukopääntiellä tapahtuneeseen kiinteistövaurioon liittyvän vahingonkorvausvaatimuksen. Päätös on nähtävillä kokonaisuudessaan päätöshistoriassa.
Esitetyt vaatimukset ja niiden perusteet
Hakija on toistanut oikaisuvaatimuksessaan vaatimuksensa vahingonkorvauksesta 22.6.2018 Vartiokylässä osoitteessa Kaukopääntie 9 noin kello 01.30 tapahtuneeseen kiinteistövaurioon liittyen. Hakijan asunnon kellariin on valunut sadevettä. Oikaisuvaatimus on kokonaisuudessaan päätöksen liitteenä ja nähtävillä lautakunnan kokouksessa.
Hakija vaatii kaupungilta vahingonkorvauksena yhteensä 5.301,77 euroa. Vahingonkorvausvaatimuksesta 2.301,77 euroa liittyy kyseisen sadevesivaurion kuivaamiseen ja korjaamiseen liittyviin kuluihin. Lisäksi hakija vaatii 3.000 euroa, jolla kehitettäisiin kiinteistön parkkipaikkaa siten, että vastaavia hulevesiongelmia ei jatkossa varmuudella esiintyisi.
Perustelut
Hakijan rakennuksen kellariin osoitteessa Kaukopääntie 9 on valunut sadevettä 22.6.2018 noin kello 01.30.
Kaupunki vastaa hulevesien hallinnan järjestämisestä asemakaava-alueella.
Kiinteistön omistaja tai haltija vastaa kiinteistönsä hulevesien hallinnasta. Esimerkiksi kiinteistön pihalla olevat ojat, kaivot, putket ja painanteet sekä muut huleveden johtamiseen ja käsittelyyn käytettävät rakenteet ovat kiinteistön vastuulla.
Kiinteistön omistaja tai haltija vastaa kiinteistön hulevesijärjestelmästä sekä siihen kuuluvista laitteistosta ja rakenteista kiinteistön hulevesijärjestelmän ja kaupungin hulevesijärjestelmän rajakohtaan asti.
Kiinteistön omistaja tai haltija vastaa myös tonttiliittymän rakentamisesta rakennetun kadun ajoradan reunasta kiinteistölleen.
Rakennuksen omistajalla ja haltijalla on yleinen velvollisuus varautua vaaratilanteisiin kuten tulvatilanteisiin.
Oikaisuvaatimuksen tutkimisen yhteydessä on selvinnyt, että vesivahinkoa edeltävänä päivänä 21.6.2018 on havaittu kemikaalivuoto Kaukopääntien hulevesijärjestelmässä. Kemikaalivuodon takia sadevesikaivo on tulpattu kaupungin toimesta Kaukopääntiellä. Kemikaalivuodon tutkimiseen ja sadevesikaivon tulppaukseen on osallistunut useita kaupungin yksiköitä ja muita viranomaisia. Tulppauksen poistoajankohdasta ei ole löytynyt varmuutta. Varmuudella tulppa on ollut poistettuna 28.6.2018. Valitettavasti tulppausta seuraavana iltana on sattunut kova sade, jonka johdosta sadevesi on päässyt tulvimaan hakijan rakennuksen kellariin.
Hakija on vaatinut kaupungilta vahingonkorvauksena yhteensä 5.301,77 euroa. Vaatimus koostuu vesivahingon kuivaamisesta ja korjaamisesta aiheutuneista kuluista yhteensä 2.301,77 euroa, sekä kiinteistön kehittämiseen liittyvistä kuluista yhteensä 3.000 euroa. Kiinteistön sadevesijärjestelyjen kehittäminen kuuluu maankäyttö- ja rakennuslain 103 e §:n sekä pelastuslain 14 §:n mukaan kiinteistön omistajalle ja haltijalle.
Edellä esitetyn perusteella kaupunki päättää korvata hakijalle vesivahingon kuivaamisesta ja korjaamisesta aiheutuneet kulut yhteensä 2.301,77 euroa.
Lopputulos
Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä oikaisuvaatimuksen siten, että hakijalle maksetaan haetusta korvaussummasta 2.301,77 euroa eli vesivahingon kuivaamisesta ja korjaamisesta aiheutuneet kulut. Kaukopääntiellä tapahtuneen kemikaalivuodon takia kadun sadevesikaivo on ollut tulpattuna, ja tulpan poistoajankohdasta ei ole löytynyt varmuutta.
Helsingin kaupunki ei ole vastuussa hakijan kiinteistön sadevesijärjestelyjen kehittämisestä, vaan se kuuluu maankäyttö- ja rakennuslain 103 e §:n sekä pelastuslain 14 §:n mukaan hakijalle.
Sovellettu lainsäädäntö
Vahingonkorvauslaki (31.5.1974/412) 2:1 §.
Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (31.8.1978/669) 1–4 §.
Maankäyttö- ja rakennuslaki (5.2.1999/132) 13 a-luku: 103 a - 103 m §.
Pelastuslaki (29.4.2011/379) 14 §.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Oikaisuvaatimuksen käsittelyn edellytykset
Kuntalain (410/2015) 137 §:n mukaan kunnan viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Tässä tapauksessa oikaisuvaatimuksen on tehnyt asianosainen.
Kuntalain 134 §:n mukaisesti oikaisuvaatimus tehdään toimielimen alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle. Kuntalain 138 §:n mukaisesti oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Päätös on lähetetty hakijalle tiedoksi kirjeitse 27.9.2018. Oikaisuvaatimus kaupunkiympäristölautakunnalle on saapunut 5.10.2018 eli säädetyssä määräajassa.
Oikaisuvaatimus ja muut asiakirjat ovat olleet nähtävillä lautakunnan kokouksessa.
Kaupunkiympäristön toimiala Hallinto Hallinto- ja lakipalvelut Lakipalvelut Yksikön päällikkö 22.09.2018 § 200
Päätös
Vs. lakipalvelut-yksikön päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.
Päätöksen perustelut
Vahingonkorvausvaatimuksen mukaan rankkasade on aiheuttanut Kaukopääntien tulvimisen 22.6.2018 klo 1.30 ja, koska sadekaivot eivät vetäneet, on vesi valunut kadulta hakijan asunnon kellariin. Vesi on imetty kellarista palokunnan toimesta ja tiloihin on jouduttu vuokraamaan teollisuuskuivuri. Hakija on vaatinut kaupunkia korvaamaan vielä yksilöimättömät vesivahingosta aiheutuneet kulut, jotka koostuvat mahdollisista korjauskuluista, kuivurin vuokrasta ja palokunnan käynnistä aiheutuneista kuluista.
Kunnossapitopiiriltä saadun selvityksen mukaan Kaukopääntiellä on yksipuolinen kaato vahingonkärsineestä kiinteistöstä poispäin ojaan. Katukaivoissa ei ole vikaa ja kadun kuivatus on toiminut normaalisti tavanomaisissa olosuhteissa, eikä siinä ole todettu minkäänlaista vikaa. Kadulla ei ole tarvetta rakenteellisille korjauksille. Kaupunki ei ole saanut ilmoituksia kuivatusongelmista kyseisellä kadulla ennen tätä vahinkoa.
Ilmatieteenlaitoksen Kaisaniemen mittausasemalla tehtyjen mittausten mukaan 21.6.2018 on satanut lähes jatkuvasti klo 20.30-22.40 välisen ajan niin, että sateen intensiteetti on ollut kovimmillaan 26,2 mm/h klo 21.20. Yhteensä 21.6.2018 on satanut 23,1 mm vettä. Tällainen sade katsotaan rankaksi.
Maankäyttö- ja rakennusalain mukaan kiinteistön omistaja vastaa kiinteistön hulevesijärjestelmästä sekä siihen kuuluvista laitteistosta ja rakenteista kiinteistön hulevesijärjestelmän ja kunnan hulevesijärjestelmän rajakohtaan asti. Kiinteistön omistaja on näin ollen velvollinen huolehtimaan muun muassa siitä, että kiinteistön puolella sijaitsevat kaivot ovat toimintakunnossa, kaivojen putkissa on padotusventtiilit ja, että kyseiset venttiilit ovat toimintakuntoiset. Padotusventtiili estää hulevesiä valumasta rankkasateilla takaisin kiinteistölle.
Vahingonkorvausvelvollisuuden syntymiseksi edellytetään tuottamusta, eli kaupungin olisi tullut tehdä jokin laiminlyönti korvausvastuun syntymiseksi. Tämän lisäksi aiheutuneen vahingon sekä tehdyn laiminlyönnin välillä tulee olla syy-yhteys. Asiassa on jäänyt näyttämättä, että vahinko olisi aiheutunut kaupungin laiminlyönnistä. Lisäksi vahingon syntyyn on vaikuttanut tavanomaista rankempi sade. Näistä syistä johtuen kaupunki ei katso olevansa asiassa korvausvelvollinen.
Sovelletut oikeusohjeet
Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §
Maankäyttö- ja rakennuslaki (132/1999) 103i §, 103e §, 103h §
Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 21.6.2017 § 57
Lisätiedot
Tuuli Juntti, lakimies, puhelin: 310 21210
Päätös tullut nähtäväksi 06.04.2020
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.
Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.
Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusperusteet
Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että
- päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
- päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
- päätös on muuten lainvastainen.
Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.
Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:
- päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
- vaatimusten perustelut;
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.
Valitukseen on liitettävä:
- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
- selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Matti Laihonen, lakimies, puhelin: 09 310 38813