Hankinta, protetiikan ja purennan kuntoutuksen erikoishammaslääkäritasoiset hammaslaboratoriopalvelut, suun erikoishoidon yksikkö

HEL 2018-008242
Asialla on uudempia käsittelyjä
8. / 237 §
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Protetiikan ja purennan kuntoutuksen erikoishammaslääkäritasoisten hammaslaboratoriopalvelujen hankinta

Sosiaali- ja terveyslautakunta

Päätös

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti

A. hyväksyä suun terveydenhuollon protetiikan ja purennan kuntoutuksen erikoishammaslääkäritasoisen hammaslaboratoriopalvelun palveluhankinnan keskeiset periaatteet ja ehdot sekä oikeuttaa suun terveydenhuollon tekemään tarjouspyyntöasiakirjoihin tarvittaessa välttämättömiä, vähäisiä muutoksia.

B. oikeuttaa terveys- ja päihdepalvelut -palvelukokonaisuuden johtajan

- tekemään hankinnasta päätöksen

- päättämään optiokauden käyttöönotosta

- allekirjoittamaan tämän päätöksen perusteella solmittavat sopimukset sekä

- päättämään sopimusten irtisanomisista tai purkamisista.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Hankintavaltuuksista päättäminen

Sosiaali- ja terveyslautakunta poikkeaa nyt tehtävässä päätöksessään aiemmin hankintavaltuuspäätöksessään 12.12.2017 (§ 334) vahvistetuista hankintavaltuuksista.

Lautakunnan terveys- ja päihdepalvelut -palvelukokonaisuuden johtajalle vahvistama hankintaraja on 500 000 euroa. Nyt tehtävällä päätöksellä lautakunta oikeuttaa terveys- ja päihdepalvelut -palvelukokonaisuuden johtajan tekemään hankinnasta päätöksen, jonka laskennallinen arvo on enemmän kuin 500 000 euroa.

Hankinnasta solmittavat sopimukset ja sopimusten allekirjoittaja

Helsingin kaupungin hallintosäännön 24 luvun 1 §:n mukaisesti lautakunnan päätösten perusteella tehtävät sopimukset allekirjoittaa esittelijä, ellei toimielin toisin päätä. Esittelijä pitää riittävänä, että sopimukset allekirjoittaa terveys- ja päihdepalvelut -palvelukokonaisuuden johtaja.

Mikäli ilmenee tarvetta sopimuksen päättämiseen (irtisanomiseen tai purkamiseen), päätös on tehtävä riittävän nopeasti. Siksi on tarkoituksenmukaista, että myös sopimuksen päättämistä koskeva päätösvalta on terveys- ja päihdepalvelut -palvelukokonaisuuden johtajalla.

Kilpailutuksen taustaa

Hankinnan kohteena olevien hammaslaboratorioiden nykyinen sopimuskausi päättyy 27.1.2019.

Tällä kilpailutuksella kilpailutetaan hammaslaboratoriopalvelut Pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen suun erikoishoidon yksikön (PKS-Sehyk) erikoishammaslääkäreiden tarpeisiin.

PKS-Sehykissä hoidettavat potilaat tulevat hoitoon aina hammaslääkärin tai erikoishammaslääkärin lähetteellä. PKS-Sehyk:ssä tehtävä hoito on perushoitoa vaativampaa, erikoishammaslääkäritasoista hoitoa. Lisäksi osalla potilaista on päätös kunnassa tehtävästä erikoissairaanhoidosta.

Potilaiden hoito PKS-Sehyk:ssä on moniammatillista, eri erikoisalojen (esim. suukirurgian, oikomishoidon ja protetiikan ja purennan kuntoutuksen) asiantuntemusta vaativaa. Potilaan purennan kuntoutuksen hoitoratkaisuissa tarvitaan potilaskohtaisia, yksilöityjä ratkaisuja, joiden toteutuksessa ja onnistumisessa hammaslaboratorion ammattitaito ja kokemus vaativista töistä on ratkaisevan tärkeää. Lisäksi onnistuminen hoidossa edellyttää hyvin tiivistä vuorovaikutusta ja saumatonta yhteistyötä eri ammattiryhmien välillä.

Hankintamenettely ja valintaperusteet

Hankinnasta järjestetään tarjouskilpailu ja hankintamenettelynä käytetään hankintalain 32 §:ssä kuvattua avointa menettelyä (Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 1397/2016).

Palveluntuottajien valinta suoritetaan kaksivaiheisesti siten, että valinnan ensimmäisessä vaiheessa valintatyöryhmä arvioi haastattelun perusteella tarjoajan soveltuvuuden hankittavan palvelun tuottajaksi haastattelemalla tarjoajan vastaavaa hammasteknikkoa.

Haastattelussa kiinnitetään huomioita mm. seuraaviin seikkoihin: hammaslaboratorion referenssit sekä kokemus tarjotuista töistä, tarjottuihin töihin liittyvät lisä- tai jatkokoulutukset tai kurssit sekä yhteistyökyky.

Haastattelun tekee raati, joka koostuu suun terveydenhuollon erikoishoidon yksikön erikoishammaslääkäreistä ja hankinnoista vastaavasta hammaslääkäristä. Sama raati tekee kaikki haastattelut. Haastattelut tehdään sokkona siten, että haastattelijoilla ei ole tiedossa tarjoajan tarjoamien töiden hintoja.

Haastattelun perusteella kukin raadin jäsen arvioi ensin itsenäisesti, millaisen käsityksen hän sai tarjoajasta ja tarjoajan soveltuvuudesta hankittavan erikoishammaslääkäritasoisen palvelun tuottajaksi. Raati tekee yhdessä lopullisen perustellun päätöksen. Haastattelun perusteella hammaslaboratorio joko pääsee tai ei pääse mukaan hintavertailuun.

Lopullisena valintaperusteena on kokonaistaloudellinen edullisuus siten, että hinnan painoarvo on 100 %. Valinnat tehdään osiokohtaisesti siten, että osion alimman vertailuhinnan ja ylimmän vertailuhinnan väli jaetaan neljään osaan kahden desimaalin tarkkuudella. Palveluntuottajiksi valitaan kaikki tarjouspyynnön ehdottomat vaatimukset täyttävät ja haastattelun perusteella hyväksytyt Tarjoajat, joiden tarjouksen vertailuhinta on kolmen alimman neljänneksen sisällä. Kolmannen ja neljännen neljänneksen rajalla mahdollisesti olevia vertailuhintoja ei valita. Osioittain Tarjoajia valitaan kuitenkin vähintään kolme.

Asiakirjat

Tarjouspyyntöasiakirjat on valmisteltu yhteistyönä suun terveydenhuollon ja sosiaali- ja terveystoimialan hankintapalvelujen kanssa.

Asiakirjoissa on kuvattu hankittavan palvelun sisältö ja laatu sekä määritelty tarjoajalle ja palvelulle vähimmäis- ja laatuvaatimukset. Esitys tarjouspyyntöasiakirjoista on tämän päätösesityksen liitteinä 1−8.

Hankintalain (1397/2016) § 60 ja § 138 mukaan hankintailmoitusta ei saa julkaista muualla ennen kuin se on julkaistu julkisten hankintojen internetosoitteessa www.hankintailmoitukset.fi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun), joten asiakirjoja ei julkaista internetissä.

Kelpoisuus- ja vähimmäisvaatimukset

Tavanomaisten taloudellista asemaa koskevien vaatimusten lisäksi ehdokkaiden edellytetään täyttävän tarjouspyyntöasiakirjoissa esitetyt ammatillisen pätevyyden vaatimukset ja palvelulle asetetut laadulliset vähimmäisvaatimukset, joiden on täytyttävä koko sopimuskauden ajan.

Sopimuskausi

Palvelu kilpailutetaan kahden vuoden sopimuskaudelle, jonka on suunniteltu alkavan 28.1.2019. Sopimukseen sisällytetään mahdollisuus 1 + 1 vuoden optiokauteen, joka voidaan ottaa käyttöön joko yhden tai kahden vuoden mittaisena. Optiokauden käyttöönotosta Tilaaja päättää erikseen viimeistään kuusi kuukautta ennen perussopimuskauden päättymistä.

Muut ehdot

Suun terveydenhuolto ei sitoudu mihinkään tiettyihin hankintamääriin, vaan palvelua hankitaan tilaajan tarpeiden mukaan.

Sosiaali- ja terveystoimiala varaa oikeuden neuvotella muutoksista tähän sopimukseen tilanteissa, joissa lainsäädäntö tai muu merkittävä vaatimus muuttaa suun terveydenhuollon toimintaympäristöä.

Lisäksi sosiaali- ja terveystoimiala varaa oikeuden irtisanoa sopimus kesken sopimuskauden 6 kuukauden irtisanomisajalla, mikäli se on uuden sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämismallin tuomien mahdollisten muutosten vuoksi välttämätöntä.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 03.10.2018

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Pöytäkirjan 230, 231, 232, 233, 234, 237 (A), 238 (A), 239, 240, 241, 243, 245 ja 246 §:t.

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Pöytäkirjan 236 (B.), 237 (B), 238 (B) ja 242 §:t.

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja
Juha Jolkkonen

Lisätietojen antaja

Eeva Rantala, hankinta-asiantuntija, puhelin: 09 310 42539

eeva.rantala@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. Salassa pidettävä: HankL 1397/2016 60 §, 138 §
2. Salassa pidettävä: HankL 1397/2016 60 §, 138 §
3. Salassa pidettävä: HankL 1397/2016 60 §, 138 §
4. Salassa pidettävä: HankL 1397/2016 60 §, 138 §
5. Salassa pidettävä: HankL 1397/2016 60 §, 138 §
6. Salassa pidettävä: HankL 1397/2016 60 §, 138 §
7. Salassa pidettävä: HankL 1397/2016 60 §, 138 §
8. Salassa pidettävä: HankL 1397/2016 60 §, 138 §

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.