Siltalanpuiston puistosuunnitelman hyväksyminen, nro VIO 5926/1, Suutarila

Ennen vuotta 2019 julkaistujen asioiden otsikkona näytetään päätöksen otsikko.
HEL 2018-008441
Asialla on uudempia käsittelyjä
9. / 406 §

Siltalanpuiston puistosuunnitelman hyväksyminen, nro VIO 5926/1, Suutarila

Kaupunkiympäristölautakunta

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä Siltalanpuiston perusparannuksen puistosuunnitelman nro VIO 5926/1.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Lähtökohdat ja tavoitteet

Suunnittelualue sijaitsee Siltalanpuistossa, Suutarilassa (40.) Siltamäen kaupunginosassa. Puisto sijoittuu voimassa olevan asemakaavan 12243 (6.3.2015) alueelle. Se on merkitty kaavoihin VP- ja VL-merkinnöillä. Puiston pinta-ala on pienentynyt aikaisemmasta, koska puiston ympärille ja entiselle puistoalueelle on kaavoitettu asuinkortteleita. Puistossa on nykyisin huonokuntoinen koira-aitaus isoille ja pienille koirille, leikkipaikka, kivituhkakenttä, metsikkö, avo-ojia, hulevesipainanteita, istutuksia sekä avoimia nurmi- ja niittyalueita. Suunnittelualueen pinta-ala on noin 66 000 m².

Leikkipaikka rakennetaan uudestaan toiseen paikkaan, koira-aitaukset uusitaan, kosteikkoja ja kasvillisuutta parannetaan. Vanhan puiston muotokieltä ja runsasta kasvillisuutta säilytetään. Kuluneet pinnat, kalusteet ja varusteet uusitaan ja turvallisuuspuutteet korjataan.

Suunnitelman sisältö

Puiston arvokkaita piirteitä ja tunnelmaa säilytetään, mutta kulunutta ilmettä kohennetaan. Uutta identiteettiä luodaan valtaojan ylityspaikkoihin rakennettavilla siltamaisilla rummuilla, joihin tulee värikkäät kaiteet. Värit toistuvat leikkipaikan suoja-aidassa.

Puiston kaavoituksen myötä pienentyneen pinta-alan johdosta korttelirakenteen alle jäävä leikkipaikka ja reitit siirretään voimassa olevan kaavan mukaiselle puistoalueelle. Osa reiteistä on jo siirretty.

Valaistus on jo uusittu siirrettyjen reittien osalta. Loput vanhat valaisimet uusitaan samanlaisiksi led-pylväsvalaisimiksi, joita on käytetty jo uusituilla osilla.

Uusi leikkipaikka on suunniteltu kaikenikäisille lapsille. Sinne tulee mm. keinuja, kiipeilyteline, hiekkalaatikko, maatrampoliini ja jousieläimiä. Koko leikkialueen pinnoitteeksi tulee turvakate hakkeesta. Leikkipaikka erotetaan viereisistä puistoreiteistä juoksuesteaidalla.

Koira-aitaukset uusitaan entisille paikoilleen. Niille järjestetään kuivatus maaston muotoilulla, uusi pinnoite (tassunalustaseos) sekä kalusteet ja varusteet.

Puiston avo-ojaverkostoa selkeytetään kunnossapidon helpottamiseksi. Kuivatuksen periaatteet säilyvät: vedet johdetaan pääosin avo-ojissa Keravanjokeen. Leikkipaikan ympäristössä säilyy hulevesiviemäröinti. Puiston keskivaiheilla oleva kosteikko muotoillaan siten, että vesi ei enää pääse valumaan viereiselle tontille. Painanteesta rakennetaan tulvareitti kaakkoon, pois tontilta. Eteläinen kosteikko kunnostetaan raivaamalla ja siistimällä.

Huonokuntoisia puita ja pensaita poistetaan. Uusilla istutuksilla pyritään lisäämään monimuotoisuutta ja lisäämään eri vuodenaikoina kukkivia kasveja.

Penkit uusitaan ja niiden määrää lisätään.

Puisto täyttää esteettömyyden perustason vaatimukset.

Vuorovaikutus

Puistosuunnitelmaluonnos on ollut esillä Helsingin kaupungin internetsivuilla 15.5.−12.6.2018.

Puistosuunnitelmaluonnoksia koskeva yleisötilaisuus pidettiin Suutarilankylän peruskoulussa 29.05.2018. Asukkailta saatiin tietoa puiston käytöstä ja sen puutteista, mm. kumpareen käytöstä pulkkamäkenä ja ongelmista puiston kuivatuksessa. Asukkaat toivoivat mm. lisää penkkejä, jalkapallomaaleja kentälle, koripallokorin säilyttämistä, koira-aitauksen kuivatuksen parantamista ja leikkipaikalle välineitä, jotka kannustavat lapsia kuntoiluun. Kirjallisesti saapuneissa palautteissa toivottiin rivitaloyhtiön pihaan johtavan kapean polun säilyttämistä. Toisessa toivottiin penkkejä ja roska-astioita koira-aitauksen yhteyteen. Toiveet on huomioitu suunnitelmassa.

Vuorovaikutusmuistio on liitteenä 3.

Kustannukset ja aikataulu

Puiston pinta-ala on noin 66 000 m².

Siltalanpuisto on jaettu hoitoluokkiin A2 käyttöviheralue, A3 käyttö- ja suojaviheralueet, B2 käyttöniitty ja C5 arvometsä.

Puistosuunnitelman rakennuskustannukset ovat yhteensä noin 985 000 euroa, noin 14,14 euroa/m² (alv. 0 %). Suurimpia kustannuseriä ovat leikkipaikka 115 000 euroa, kosteikot 15 000 euroa ja koira-aitaus 114 000 euroa.

Vuotuiset ylläpitokustannukset ovat noin 44 000 euroa eli 0,67 euroa/m² (alv. 0 %).

Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristön toimialan investointiohjelmassa vuodesta 2019 alkaen.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 07 01 lähiörahastosta rahoitettavat hankkeet.

Sovelletut säännökset Maankäyttö- ja rakennuslaki 84-86 §, 62 §, 190 §, maankäyttö- ja rakennusasetus 41-43 §.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 03.09.2018

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000
Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 250 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Sulje

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Mikko Aho

Lisätietojen antaja

Sari Knuuti, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 23213

sari.knuuti@hel.fi