Opetus- ja kulttuuriministeriö, vapaan sivistystyön maahanmuuttajakoulutus – vuoden 2019 rahoitukseen vaikuttava selvitys

Ennen vuotta 2019 julkaistujen asioiden otsikkona näytetään päätöksen otsikko.
HEL 2018-009627
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 10

Opetus- ja kulttuuriministeriö, vapaan sivistystyön maahanmuuttajakoulutus – vuoden 2019 rahoitukseen vaikuttava selvitys

Lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Päätös

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja päätti jättää Helsingin työväenopiston opetus- ja kulttuuriministeriölle selvityksen, joka koskee arvioitua suoritemäärää sellaisesta maahanmuuttajille suunnatusta koulutuksesta, jonka TE-toimisto tai kunnan viranomainen hyväksyy maahanmuuttajan kotoutumissuunnitelmaan. Selvityspyyntö ja vastaus kyselyyn ovat päätöksen liitteinä.

Päätöksen perustelut

Opetus- ja kulttuuriministeriö on pyytänyt vapaan sivistystyön oppilaitoksilta selvityksen, jossa pyydetään vuodelta 2018 arvioitua suoritemäärää sellaisesta maahanmuuttajille suunnatusta koulutuksesta, jonka TE-toimisto tai kunnan viranomainen hyväksyy maahanmuuttajan kotoutumissuunnitelmaan.

Vuodesta 2018 alkaen voimaantulleen vapaan sivistystyön lain (632/1998) muutoksen myötä valtionosuus on 100 prosenttia sellaiselle koulutukselle kansalaisopistoissa, kansanopistoissa, kesäyliopistoissa ja opintokeskuksissa, joka on hyväksytty maahanmuuttajan kotoutumissuunnitelmaan. Valtiovarainministeriö on budjettiehdotuksessa vuodelle 2019 julkisen talouden suunnitelman mukaisesti esittänyt 4,927 milj. euroa vapaan sivistystyön oppilaitoksille maahanmuuttajien kotoutumiskoulutukseen 100 prosenttiseen valtionosuuteen oikeuttavia suoritteita varten. Tällä rahoituksella täydennetään tähän tarkoitukseen kohdentuvien suoritteiden puuttuva rahoitusosuus. Kansalaisopistoilla tämä kattaa puuttuvaa 43 prosentin rahoitusosuutta.

Täysimääräisesti rahoitettava koulutus kohdennetaan maahanmuuttajille ja koulutuksen keskeisenä sisältönä ovat luku- ja kirjoitustaidon ja suomen/ruotsin kielen taidon opinnot sekä muut kotoutumislain tavoitteiden mukaiset sisällöt. Valtionrahoitus on sata prosenttia niiden henkilöiden osalta, joilla vapaan sivistystyön koulutus on hyväksytty kotoutumissuunnitelmaan.

Kyselyssä pyydetään arvioimaan suoritemäärä sellaisesta maahanmuuttajille suunnatusta koulutuksesta, jonka TE-toimisto tai kunnan viranomainen hyväksyy maahanmuuttajan kotoutumissuunnitelmaan. Lisäksi kyselyssä pyydetään erikseen arviota siitä, kuinka suuri osa tästä koulutuksesta on maahanmuuttajille suunnattua luku- ja kirjoitustaidon koulutusta.

Arvion mukaan Helsingin työväenopisto tulee vuonna 2019 järjestämään yhteensä 2688 tuntia sellaista koulutusta, joka hyväksytään TE-toimiston tai kunnan viranomaisen laatimaan kotoutumissuunnitelmaan. Arvioidusta luvusta puolet eli 1344 tuntia on luku- ja kirjoitustaidon koulutusta. Arvio perustuu vuoden 2018 toteumaan, kurssien osallistujilta kerättyihin TEM-lomakkeisiin sekä palveluohjauksessa esille tulleeseen koulutustarpeeseen.

Arvio suoritemäärästä vaikuttaa Helsingin työväenopiston valtionosuuden yksikköhinnan määräytymiseen vuodelle 2019.

Päätös tullut nähtäväksi 15.02.2019

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Lisätietojen antaja

Jonna Martikainen, koulutuspäällikkö, puhelin: 09 310 88511

jonna.martikainen@hel.fi

Sirkku Ikonen, koulutuspäällikkö, puhelin: 09 310 88561

sirkku.ikonen@hel.fi

Päättäjä

Arja Kukkonen
lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja

Liitteet (pdf)

1. OKM selvityspyyntö
Liitettä ei julkaista internetissä.
2. Selvitys
Liitettä ei julkaista internetissä.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.