Hakasalmen puisto, Finlandia-talon Mannerheimintien puolen terassien istutukset, puistosuunnitelman hyväksyminen, nro VIO 5963/1, Etu-Töölö
Hakasalmen puisto, Finlandia-talon Mannerheimintien puolen terassien istutukset, puistosuunnitelman hyväksyminen, nro VIO 5963/1, Etu-Töölö
Päätös
Maankäyttöjohtaja päättää hyväksyä Hakasalmen puiston Finlandia-talon Mannerheimintien puolen terassien istutusten puistosuunnitelman nro VIO 5963/1.
Päätöksen perustelut
Lähtökohdat ja tavoitteet
Hakasalmen puistossa, Finlandia-talon Mannerheimintien puoleisen sisäänkäynnin edustalla on puutarhaterassointi, jonka kahta istutusallasta rajaavat graniittikiviverhoillut muurit. Terassien istutuksissa kasvaa vanhoja marjakuusia ja tuivioita, jotka ovat kehittyneet korkeiksi ja peittäneet Finlandia-talolle Mannerheimintien suunnasta avautuvan näkymän sekä muurien graniittiset julkisivut. Tuuheat marjakuusipensaikot ovat suojaisuutensa vuoksi myös houkutelleet terasseille epätoivottua toimintaa ja oleskelua.
Vuonna 2019 Suomi tulee olemaan EU:n puheenjohtajamaa ja Finlandia-taloa käytetään tuolloin kokouspaikkana. Tavoitteena on tätä ja muita tulevia tilaisuuksia silmällä pitäen kunnostaa puutarhaterassit edustavaksi kokonaisuudeksi. Terasseille on tehty heinäkuussa 2018 pidetyn huippukokouksen turvallisuusjärjestelyihin liittyen nopealla aikataululla kevyitä kunnostustoimenpiteitä. Huolitellun ilmeen saavuttamiseksi on terassien istutusten kokonaisvaltainen uusiminen paikallaan. Uudistamisen tavoitteena on lisäksi palauttaa terassien istutukset vastaamaan paremmin niiden alkuperäistä 1970-luvun asua.
Suunnitelman sisältö
Puutarhaterasseilta poistetaan nykyiset pensaat ja istutusaltaiden kasvualustat vaihdetaan. Puutarhaterasseille tehdään matala pensasistutus. Uusissa istutuksissa käytetään marjakuusta, joka on ollut puutarhaterassien alkuperäinen kasvilaji. Suunnitelman marjakuusilajikkeena on Taxus cuspidata ’Nana’, joka jää melko matalaksi, eikä tule täysikasvuisenakaan peittämään näkymää Mannerheimintien suunnasta Finlandia-talon sisäänkäynnille. Marjakuusien rinnalle reunuskasviksi istutetaan alemmalle terassille peittopajua, Salix x aurora ’Tuhkimo’ ja ylemmälle terassille kääpiölumimarjaa, Symphonicarpus albus ’Arvid’. Istutusten juurelle levitetään koristekate.
Nykyiset terasseja rajaavat muurit säilytetään. Yksittäiset irronneet verhoilukivet asennetaan takaisin paikoilleen, muurien pinta puhdistetaan ja käsitellään suoja-aineella. Kasvualustan vaihdon yhteydessä tehdään silmämääräinen arvio muurien kunnostustarpeesta. Tarvittaessa tarkempi kuntotutkimus ja muurien kunnostus tehdään Finlandia-talon peruskorjauksen jälkeen. Terasseilla olevat sähkökalusteet maalataan neutraalilla värillä. Nykyiset valaisimet, lipputangot ja opastekyltit säilytetään.
Vuorovaikutus
Puistosuunnitelma on laadittu Helsingin kaupunkiympäristön toimialan toimeksiantona. Suunnitelmaluonnos on lähetetty tiedoksi Alvar Aalto säätiölle, Helsingin kaupunginmuseolle, Helsingin rakennusvalvonnalle, Finlandia-talolle, Finlandia-talon peruskorjauksen pääsuunnittelijalle (Arkkitehdit NRT Oy) sekä Helsingin kaupungin Rakennukset ja yleiset alueet palvelulle. Lisäksi suunnitelmaluonnos on esitelty Finlandia-talon hankeryhmän kokouksessa 14.8.2018 ja suunnitelmasta pidettiin katselmus 23.8.2018. Saadun palautteen perusteella suunnitelmaan lisättiin marjakuusien rinnalle reunuskasveiksi alemmalle terassille peittopaju, Salix x aurora ’Tuhkimo’ ja ylemmälle terassille kääpiölumimarja, Symphonicarpus albus ’Arvid’.
Kustannukset ja aikataulu
Puutarhaterassien kokonaispinta-ala on yhteensä n. 300 m². Istutusalueen ympäristörakentamisen kustannukset ovat noin 58 000 euroa, 193 euroa/m² (alv. 0 %). Vuosittaiset kunnossapitokustannukset ovat noin 800 euroa (alv. 0 %).
Istutusalue säilyy nykyisessä hoitoluokassa A2, joka kattaa suurimman osan Hakasalmenpuistoa.
Istutusten uusiminen alkaa vuonna 2018.
Päätös tullut nähtäväksi 18.09.2018
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 250 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11–13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Lisätietojen antaja
Aino Leskinen, aluesuunnittelija, puhelin: 09 310 20825