Puistosuunnitelma, Olympiastadionin ympäristö, nrot VIO 5912/1-3

HEL 2018-009762
Asialla on uudempia käsittelyjä
5. / 597 §

Olympiastadionia ympäröivien puistoalueiden puistosuunnitelman hyväksyminen

Kaupunkiympäristölautakunta

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä seuraavat puistosuunnitelmat:

  • Stadionin etukenttä, Tahkontie, Eläintarha suunnitelmapiirustus nro VIO 5912/2 (liite 3)
  • Hammarskjöldintie, Eläintarha, Rinnepuisto suunnitelmapiirustus nro VIO 5912/3 (liite 4)

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Lähtökohdat ja tavoitteet

Stadionin etukentän, Eläintarhan ja Rinnepuiston puistoalueet sekä Tahkontie sijaitsevat Taka-Töölön (14.) kaupunginosassa. Puistosuunnitelma koskee Olympiastadionin tonttiin rajautuvaa aluetta, joka on esitetty piirustuksissa nro VIO 5912/2 ja 5912/3.

Suunnittelualue rajautuu idässä Hammarskjöldinkadun itäreunaan ja HSY:n vanhan pumppaamokiinteistön muuriin, Pohjoisessa Stadionin tontin vieressä sijaitsevaan puistokäytävään, Etelässä Mäntymäentiehen ja lännessä Töölön Pallokentän VU-alueeseen. Suunnittelualue on osa olympiarakennusten RKY-aluetta.

Olympiastadionin peruskorjauksen yhteydessä alueelle on laadittu asemakaavamuutos (asemakaava 12310), jossa stadionin tonttia on kasvatettu ympäröivien puistoalueiden suuntaan. Peruskorjatun stadionin ympärysaita siirtyy laajennetun tontin ulkoreunaan ja osa puistoalueilla olevista kävely- ja pyöräilyreiteistä jää tontin sisään. Stadionin maanalaisten laajennustilojen louhintatyöt ulottuvat paikoitellen puistoalueen puolelle ja aiheuttavat muutos- ja korjaustarpeita ympäristössä, kuten myös Stadionalueen muuttuvat sisäänkäyntijärjestelyt.

Stadionin peruskorjauksesta johtuvien muutosten lisäksi alueelle suunnitellaan pyöräilyliikenteen laatukäytävien verkkosuunnitelmaan 2013 sisältyvä uusi baanayhteys, joka johtaa Stadionin etukentältä Tahkontien kautta Uimastadionin edustalle.

Suunnittelualueen pinta-ala on noin 1,3 hehtaaria.

Suunnitelma

Suunnitelman lähtökohtana on sovittaa Olympiastadionin peruskorjauksesta ja uudesta baanayhteydestä aiheutuvat muutokset historiallisesti ja rakennustaiteellisesti arvokkaaseen ympäristöön. Väri, materiaali, ja istutusmaailma on pidetty pelkistettynä alueen funktionalismin henkeä kunnioittaen.

Stadionin tontin alle jäävä Tahkontien pyöräily- ja jalankulkuyhteys siirretään puistoalueelle tontin ulkopuolella. Jalankulkuyhteys on asfalttia ja pyörätie punaista pyörätieasfalttia. Stadionin etukentän kohdalla jalankulkuyhteyden leveys on 4 m ja pyörätien 3,5 m. Baanayhteyden rakentamisen myötä kentän itäreunassa sijaitsevat pysäköintipaikat poistuvat käytöstä.

Baanayhteys jatkuu Hammarskjöldintiellä Uimastadionin edustalle saakka. Stadionin itäsivun esteettömien sisäänkäyntien kohdalla jalankulkureitin leveys on 5 m ja pyörätien 4 m. Sisäänkäyntien pohjoispuolella jalankulkuyhteys kapenee 3,5 m levyiseksi siten, että Hammarskjöldintien asfaltoitua aluetta ei levennetä. Stadionin esteettömien sisäänkäyntien edustalla olevaa leveämpää jalankulkualuetta voidaan tapahtumien aikana käyttää myös invapysäköintiin.

Stadionin luoteiskulmaan rakennettava maanalainen logistiikkakeskus ja kaapelitunneli aiheuttavat muutoksia Pohjoiselta Stadiontieltä pallokentälle johtavan pyörätien ja huoltoreitin linjaukseen. Pyörätietä siirretään pohjoisemmaksi ja reunakivi- sekä suojatiejärjestelyt Pohjoisen Stadiontien risteyksessä muuttuvat.

Uuden baanayhteyden alta joudutaan kaatamaan kahdeksan puuta, joiden tilalle istutetaan kaksitoista uutta. Istutusten puulajina käytetään mäntyä.

Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevasta suunnitelmaselostuksesta nro VIO 5912/2−3 (liite 1). Koostepiirustus on liitteenä 2.

Puisto sopeutuu asemakaavan mukaiseen ympäristöön ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Vuorovaikutus

Olympiastadionia ympäröivien puistoalueiden puistosuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristön toimialan toimeksiannosta.

Puistosuunnitelmaluonnos on ollut esillä 9.−23.5.2018 välisen ajan kaupunkiympäristön info- ja näyttelytila Laiturissa ja Helsingin kaupungin internetsivuilla. Luonnokseen on ollut mahdollista tutustua ja esittää mielipiteitä. Suunnitelmaluonnokseen ei ole esitetty mielipiteitä.

Kustannukset ja aikataulu

Puiston pinta-ala on noin 1,3 hehtaaria.

Puistosuunnitelman rakennuskustannukset ovat noin 567 300 euroa eli noin 43 euroa/m² (alv. 0 %).

Puiston hoitoluokat ovat A2, A3 ja C1.

Vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat noin 16 500 euroa eli 1,27 euroa/m² (alv. 0 %).

Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristön toimialan talousarvioehdotuksessa 2019.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 03 01 02, Perusparantaminen ja liikennejärjestelyt, Jalankulun ja pyöräilyn väylät.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 §.

Sulje

Kaupunkiympäristölautakunta 20.11.2018 § 584

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 04.12.2018

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000
Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 250 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Sulje

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Mikko Aho

Lisätietojen antaja

Laura Yli-Jama, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 26999

laura.ylijama@hel.fi