Vahingonkorvaus, kiinteistön terassivaurio kesä 2018 Laurinnityntie Lassila

HEL 2018-010164
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 3

Vahingonkorvausvaatimus, kiinteistön terassivaurio

Yksikön päällikkö

Päätös

Lakipalvelut yksikön päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Vahingonkorvausvaatimuksen mukaan kaupungin puolelta kasvavat puut ovat sotkeneet hakijan kalusteita ja terassirakenteita As. Oy Lassilan Laurinniityntien puolelle. Jalomäntyjen oksat ulottuvat pihan yläpuolelle, ja puista on tippunut kesän 2018 aikana pihkaa niin paljon, että terassi on ollut osittain käyttökelvoton. Hakija on vaatinut kaupunkia korvaamaan terassin puhdistuskulut ja tähän liittyvät mahdolliset korjauskulut (terassin pinnoituksen uusiminen). Hakija on myös pyytänyt, että kaupunki tulisi poistamaan pihan puolelle ulottuvat oksat.

Puista aiheutuvien haittojen torjunta kuuluu katujen kunnossapitoon ja osittain myös puhtaanapitoon. Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta edellyttää kuntaa pitämään kunnan hallinnassa olevan katuaukion, puiston ja muun näihin verrattavan yleisen alueen käyttötarkoituksen vaatimassa kunnossa. Kunnossapitolaki sallii kunnan antaa tarkempia määräyksiä siitä, miten kadun ja yleisten alueiden kunnossapito ovat laissa asetetut velvollisuudet ja paikalliset olot huomioon ottaen hoidettava.

Vahingonkorvausvaatimuksessa yksilöidyt puut kasvavat käyttö- ja suojaviheralueeksi (A3) luokitetulla, kaupungin kunnossapidettävällä alueella. Käyttö- ja suojaviheralueet ovat laajoja rakennetun ja luonnonympäristön välimaastoon sijoittuvia puistoja ja suojavyöhykkeitä ydinkeskustan ulkopuolella. Alueella on puistomainen ilme, ja sen kasvillisuus muodostuu istutetusta ja luonnonkasvillisuudesta sekä niittymäisistä nurmialueista.

Käyttö- ja suojaviheralueiden nurmikoita leikataan siinä määrin, että käyttö oleskelu- ja pelitoimintoihin on yleensä mahdollista. Alueen puita hoidetaan niiden ikään, lajiin ja kasvupaikkaan soveltuvalla tavalla turvallisuusnäkökohdat huomioiden. Puille pyritään leikkausten avulla tuottamaan ikävaiheittaisten mittasuhdevaatimusten mukaisesti mahdollisimman pitkä ja turvallinen täysikasvuisen puun ikävaihe. Puiden hoitoleikkauksia tehdään vuosittain kesä-syyskuussa.

Käyttö- ja suojaviheralueilla kasvavista vanhoista puista poistetaan ylläpitoleikkauksin välitöntä vaaraa aiheuttavat oksat ja haarat. Kuolleita ja sairaita oksia voidaan poistaa mihin vuodenaikaan tahansa. Leikkauksia ei saa tehdä keväällä silmujen turpoamisen ja syksyllä talveentumisen aikana.

Kunnossapitopiiriltä saadun selvityksen mukaan vahinkopaikalla on tehty katselmus hakijan ilmoituksen johdosta jolloin on todettu, että kaupungin puolelta kasvavat puut ovat sotkeneet hakijan kalusteita ja terassirakenteita, ilmeisesti pihkalla. Katselmukseen on osallistunut alueen puistovastaava sekä isännöitsijä.

Kunnossapitopiiri on todennut, että kaupungin puolella kasvavien mäntyjen oksat eivät ole suoraan terassin päällä, mutta varjostavat. Kunnossapitopiirin arboristit ovat todenneet, etteivät männyt ole voineet aiheuttaa pihkaongelmaa, huomioon ottaen oksien sijainti. Kunnossapitopiiri on edelleen kertonut että kohteesta on poistettu muutamien vuosien aikana kymmenkunta varjostavaa puuta, ja kolme varjostavaa puuta on sovittu kaadettavaksi. Ko. männyt on suunnitelman mukaisesti kaadettu kaupungin toimesta. Mäntyjen hoitoa ei ole laiminlyöty eikä niissä ollut silmin havaittavaa vauriota tai sairautta.

Pelkästään se seikka, että vahingonkorvausvaatimuksessa yksilöidyt puut sijaitsevat kaupungin alueella, ei perusta kaupungin vahingonkorvausvelvollisuutta. Kaupunki ei myöskään ole välittömästi vastuussa puulajien luontaisista ominaisuuksista, kuten pihkaamisesta. Mänty on tunnetusti pihkaa vuotava havupuu. Jotta kaupunki olisi asiassa vahingonkorvausvelvollinen, olisi asiassa tullut tapahtua jonkinlainen laiminlyönti, eli kaupungin olisi tullut huolimattomuuttaan tehdä tai jättää tekemättä jotakin, jonka vuoksi vahinko olisi syntynyt. Vahingon olisi myös oltava syy-yhteydessä tekoon tai laiminlyöntiin.

Asiassa saatujen selvitysten perusteella kaupunki on toiminut huolellisesti kaupungin puolelta kasvavien mäntyjen hoidossa. Männyt ovat olleet arvioinnin kohteena, eikä niissä ole todettu mitään poikkeavaa. Mäntyjen oksat eivät ole aiheuttaneet välitöntä vaaraa, eikä männyissä ole havaittu sairautta. Oksat eivät myöskään ole sijainneet suoraan terassin yläpuolella. Ko. mäntyjen osalta ei ole ollut suunniteltuja kunnossapitotoimia mitä olisi laiminlyöty.

Kaupunki katsoo että suurin painoarvo ko. mäntyjen oksien arvioinnissa on annettava puunhoidon ammattilaisten, eli arboristien lausunnolle asiassa. Arboristien lausunto huomioon ottaen on asiassa jäänyt näyttämättä, että kaupungin puolelta kasvavat männyt olisivat aiheuttaneet hakijan kuvaaman pihkaongelman.

Asiassa saatujen selvitysten perusteella kaupungille ei ole aikaisemmin ilmoitettu männyistä mahdollisesti aiheutuvasta likaantumisvaarasta (mäntyjä on pyydetty poistettavaksi muilla perusteilla, kuten tuijien kasvun häiriintyminen). Kaupunki on ryhtynyt toimiin hakijan kokeman haitan selvittämiseksi ja torjumiseksi sen jälkeen, kun hakija on saattanut asian kaupungin tietoisuuteen. Kaupunki ei ole laiminlyönyt asian selvittämistä. Kaupunki on myös ryhtynyt toimiin hakijan kokeman haitan torjumiseksi.

Asiassa esitettyjen seikkojen perusteella kaupunki katsoo toimineensa huolellisesti. Asiassa ei ole tullut esiin muitakaan seikkoja, joiden johdosta kaupunki muutoin olisi vastuussa kysymyksessä olevan vahingon korvaamisesta.

Edellä esitetyn perusteella Helsingin kaupunki ei ole asiassa korvausvelvollinen.

Sovelletut oikeusohjeet

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 3 §, 6 §

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 21.6.2017 § 57

Päätös tullut nähtäväksi 09.01.2019

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Liisa Mäkelä, lakimies, puhelin: 09 310 22093

kymp.korvausasiat@hel.fi

Päättäjä

Kaisu Tähtinen
vs. yksikön päällikkö