Vapaan sivistystyön päällikön virkaan ottaminen

Ennen vuotta 2019 julkaistujen asioiden otsikkona näytetään päätöksen otsikko.
HEL 2018-010833
Asialla on uudempia käsittelyjä
13. / 224 §

Vapaan sivistystyön päällikön virkaan ottaminen

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti ottaa vapaan sivistystyön päällikön virkaan (nro 035143) toistaiseksi filosofian maisteri Ville Ylikahrin. Vapaan sivistystyön päällikkö toimii Helsingin työväenopiston rehtorina.

Päätös on ehdollinen, kunnes viranhaltijan virkaan ottaminen on vahvistettu henkilön terveydentilasta saadun selvityksen perusteella Selvitys terveydentilasta on esitettävä kuukauden kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien. Virkaan valitulle määrätään virantoimituksen aloittamisesta alkava kuuden (6) kuukauden koeaika.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli Ville Ylikahri.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Vapaan sivistystyön päällikön virka tulee avoimeksi 1.12.2018 lukien. Hakuilmoitus julkaistiin Helsingin Sanomissa 19.8.2018 ja kaupungin sähköisessä rekrytointipalvelussa osoitteessa helsinkirekry.fi 17.8.2018.

Vapaan sivistystyön päällikkö toimii Helsingin työväenopiston rehtorina. Helsingin työväenopiston opetukseen osallistuu vuosittain noin 80 000 kurssilaista ja lukukausittain ohjelmassa on noin 2 500 erilaista kurssia.

Vapaan sivistystyön päällikkö on kolmen työväenopiston koulutuspäällikön lähiesimies sekä vastaa palvelun tuloksellisuudesta ja tavoitteiden saavuttamisesta. Hän on jäsenenä lukio-, ammatillinen koulutus ja vapaan sivistystyön palvelukokonaisuuden johtoryhmässä.

Virkaa täytettäessä on noudatettava perustuslain 125 §:ssä säädettyjä yleisiä virkanimitysperusteita, jotka ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Viran kelpoisuusvaatimuksista säädetään opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen (986/1998) 2 §:ssä. Säännöksen mukaan rehtoriksi on kelpoinen henkilö, jolla on ylempi korkeakoulututkinto, asianomaisen koulutusmuodon opettajan kelpoisuus, riittävä työkokemus opettajan tehtävissä sekä opetushallituksen hyväksymien perusteiden mukainen opetushallinnon tutkinto, vähintään 25 opintopisteen tai vähintään 15 opintoviikon laajuiset yliopiston järjestämät opetushallinnon opinnot tai muulla tavalla hankittu riittävä opetushallinnon tuntemus.

Muodollisten kelpoisuusvaatimusten lisäksi hakuilmoituksessa todettiin, että hakijalta edellytetään soveltuva ylempi korkeakoulututkinto ja johtamiskokemusta. Eduksi katsottiin vapaan sivistystyön tuntemus.

Lisäksi viran menestyksellisessä hoitamisessa katsottiin eduksi hyvät muutos- ja verkostojohtamisen sekä viestinnän taidot. Virassa arvostetaan kykyä nähdä laajasti tulevaisuuteen ja halua edistää opiston yhteiskunnallista merkitystä. Lisäksi hakuilmoituksessa todettiin seuraavaa: ”Olet etsimämme henkilö, jos tunnet paloa toimia kanssamme yhdessä, kokeillen ja oppien, ja sinulla on taito johtaa ja kehittää vapaan sivistystyön kokonaisuutta innostavasti kohti tulevaisuutta.”

Kielitaitovaatimuksena on suomen kielen erinomainen ja ruotsin kielen tyydyttävä suullinen ja kirjallinen taito.

Virkaan jätti 3.9.2018 päättyneen hakuajan kuluessa hakemuksensa 49 hakijaa. Yksi hakija peruutti hakemuksensa. Esityslistan liitteenä on hakijayhteenveto. Hakijoiden hakemusasiakirjat ovat nähtävinä kokouksessa ja ennakkoon kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tiloissa osoitteessa Töysänkatu 2.

Haastatteluun kutsuttiin hakemusasiakirjojen perusteella kuusi hakijaa, joista yksi peruutti hakemuksensa haastattelun jälkeen: **********

Hakijoita haastattelivat palvelukokonaisuuden johtaja Arja Kukkonen, apulaispormestari Pia Pakarinen, kasvatus- ja koulutuslautakunnan jäsen Otso Kivekäs ja henkilöstösuunnittelupäällikkö Kirsti Tanttu.

Haastattelun jälkeen tehdyssä hakijoiden ansioiden kokonaisarvioinnissa muiden hakijoiden edelle nousivat alla mainitut kolme hakijaa. Heidät kutsuttiin henkilöarviointiin, jonka suoritti Psycon Oy.

**********

**********

**********

Ville Ylikahri on koulutukseltaan filosofian maisteri. Lisäksi hän on suorittanut opettajan pedagogiset opinnot, opetushallinnon tutkinnon ja Vapaan sivistystyön yhteisjärjestön järjestämän työyhteisön ja henkilöstön osaamisen kehittämisen PD-koulutusohjelman. Hakija on toiminut Vihreän sivistysliiton pääsihteerinä ja Opintokeskus Vision opintojohtajana vuodesta 2010 alkaen ja tätä ennen opintokeskuksen koulutussuunnittelijana reilut viisi vuotta. Aikaisemmin hän on toiminut Helsingin kaupungilla historian ja yhteiskuntaopin opettajan sijaisuuksissa noin neljän vuoden aikana.

Hakijalla on ollut luottamustehtäviä mm. Opintokeskukset ry:n puheenjohtajana, Vapaa sivistystyö ry:n hallituksen jäsenenä sekä Kansanvalistusseuran hallintoneuvoston varapuheenjohtajana.

Kaikilla kolmella hakijalla on johtamiskokemusta ja vapaan sivistystyön tuntemusta. Kaikilla on myös eduksi katsottavat hyvät muutos- ja verkostojohtamisen taidot. Heillä kaikilla on hyvät edellytykset vapaan sivistystyön päällikön virkaan.

Vapaan sivistystyön toiminnassa lähivuosien haasteena on tavoittaa sellaiset kohderyhmät, jotka nyt ovat vähemmistönä toiminnassa. Helsingin työväenopiston toiminnassa korostuu lähivuosina yhteistyö Helsingin muiden aikuiskoulutusta järjestävien tahojen kanssa sekä maahanmuuttajien ja työelämän ulkopuolella olevien koulutus. Tästä johtuen valintaprosessissa on kiinnitetty huomiota sekä Helsingin kaupungin että työväenopiston toimintaympäristön tuntemukseen ja kykyyn johtaa muutosta Helsingin strategisten tavoitteiden mukaisesti.

Näitä seikkoja on arvioitu hakemusten lisäksi haastattelussa ja henkilöarvioinnissa.

Esittelijä katsoo, että hakijoiden hakemusten, haastattelujen ja henkilöarvioinnin jälkeen tehdyn kokonaisarvioinnin perusteella Ville Ylikahrilla on hakijoista parhaimmat edellytykset vapaan sivistystyön päällikön viran ja Helsingin työväen rehtorin tehtävän menestykselliseen hoitamiseen.

Hänen valintaansa puoltaa vapaan sivistystyön oppilaitoksen johtamis- ja kehittämiskokemuksen lisäksi vahva Helsingin työväenopiston toimintaympäristön ja kaupungin päätöksentekojärjestelmän tuntemus. Hän etunaan on myös alan luottamustehtävissä hankittu monipuolinen vapaan sivistystyön kentän tuntemus. Hänellä on laajat verkostot ja kokemusta myös maahanmuuttajille suunnatun koulutuksen kehittämisessä. Hän toi haastattelussa esille strategisen ja laaja-alaisen näkemyksen työväenopiston roolista, tehtävästä ja kehittämisen suuntaviivoista. Hänen vahvuutenaan on myös kyky viestiä sanomansa selkeästi ja tavoitteellisesti.

Edellä sanotun perusteella esittelijä esittää, että vapaan sivistystyön päällikön virkaan valitaan Ville Ylikahri. Vapaan sivistystyön päällikkö toimii Helsingin työväenopiston rehtorina.

Pöytäkirjanote annetaan tiedoksi virkaan valitulle sekä muille hakijoille oikaisuvaatimusohjeineen. Päätöksen tiedoksianto tapahtuu sähköisessä rekrytointijärjestelmässä niiden osalta, jotka ovat antaneet suostumuksensa sähköiseen tiedoksiantoon ja muiden osalta kirjeitse.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 06.11.2018

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja
Arja Kukkonen

Lisätietojen antaja

Kirsti Tanttu, henkilöstösuunnittelupäällikkö, puhelin: 09 310 86281

kirsti.tanttu@hel.fi