Kaupungin konsernipankin ehtojen hyväksyminen

Ennen vuotta 2019 julkaistujen asioiden otsikkona näytetään päätöksen otsikko.
HEL 2018-011549
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 99

Kaupungin konsernipankin ehtojen hyväksyminen

Rahoitusjohtaja

Päätös

Rahoitusjohtaja päätti hyväksyä liitteen mukaiset kaupungin konsernipankin ehdot. Ehdot tulevat voimaan 1.1.2019 lukien konsernitilipalvelun sopimuskauden vaihtuessa. Tämä päätös kumoaa samalla rahoitusjohtajan konsernipankin koroista 29.5.2015, 27 § tekemän aiemman päätöksen.

Päätöksen perustelut

Kaupungin nykyinen konsernitilipalvelun sopimuskausi päättyy 31.12.2018. Kaupunki on kilpailuttanut konsernitilipalvelut kevätkaudella 2018 ja kaupunginkanslian kansliapäällikkö on em. kilpailutuksen perusteella tehnyt 24.5.2018, 131 § päätöksen konsernitili- ja maksuliikepalveluiden hankinnasta vuoden 2019 alusta alkavalle nelivuotiskaudelle. Uuden sopimuskauden alkaessa kaupungin konsernitilin korkoehdot muuttuvat. Vallitsevasta korkomarkkinatilanteesta johtuen uutena elementtinä korkohinnoitteluun on tullut talletusmaksu, jota joudutaan maksamaan Euroopan keskuspankin yliyön talletuskoron ollessa pankeille negatiivinen. Uudet korkoehdot perustuvat pankin kanssa tehdyn uuden konsernitili- ja maksuliikepalveluiden puitesopimuksen ehtoihin.

Keskeiset muutokset nykyisiin korkoehtoihin

Vuoden 2019 alkaessa pankki voi negatiivisten markkinakorkojen vallitessa konsernitilisopimuksen perusteella veloittaa määrätyin edellytyksin kaupungin konsernitilivaroilta talletusmaksua, jonka määrä on kulloinkin vallitseva negatiivinen 1 kk euribor-taso lisättynä + 0,15 % pa. Talletusmaksua peritään konserniyhteisön konsernitilivaroilta kuitenkin vain 10 milj. euron ylittävän määrän osalta. Mikäli yhtiön varojen määrä konsernitilillä on tätä vähäisempi, talletusmaksua ei peritä. Käyttöoikeustilin talletuskorko on 1.1.2019 lukien euribor 1 kk + 0,15 % pa.

Positiivisten markkinakorkojen vallitessa tytäryhteisöt voivat lisäksi tallettaa ns. keskuskassatalletuksena, kaupunki vastapuolena, korkotulojen kertymisen kannalta olennaisia kassavaroja, joita tytäryhteisö ei maksuvalmiussuunnittelunsa antaman tiedon perusteella tarvitse lähikuukausina. Talletukselle maksetaan tuottona talletusjakson mukainen talletuspäivän euribor –noteeraus vähennettynä 0,05 %-yksiköllä. Korkopäivät lasketaan kaikissa tapauksissa laskentakaavalla todelliset korkopäivät / 360 päivää.

Kuntalain 47 §:n mukaisesti omistajaohjauksella on huolehdittava, että kunnan tytäryhteisön toiminnassa otetaan huomioon kuntakonsernin kokonaisetu. Omistajaohjaukseen liittyen, kaupunginvaltuuston hyväksymissä konserniohjeissa on kuvattu mm. tasehallinnan periaatteita kaupungin tytäryhteisöissä. Em. periaatteiden mukaisesti kaupungin ja kaupunkikonserniin kuuluvien yhteisöjen ja säätiöiden käytössä on konsernitili.

Hallintosäännön 20. luvun 11 §:n mukaisesti rahoitusjohtaja antaa tytäryhteisöille ja –säätiöille tarkemmat ohjeet konsernitilin käytöstä. Osana konsernipankkijärjestelmää rahoitusjohtaja päättää hallintosäännön 12. luvun 5 §:n mukaisesti lisäksi kaupungin ja konsernipankin sisäisistä hyvitettävistä ja veloitettavista koroista ja 12. luvun 10 §:n mukaisesti konsernitilijärjestelmän sisäisistä limiiteistä. Kaupunginvaltuuston 17.5.2017, 242 § vahvistamien kaupungin varallisuuden hoidon ja sijoitustoiminnan perusteiden mukaisesti tililimiittiä voidaan käyttää tilapäisiin lyhytaikaisiin rahoitustarpeisiin sekä kassavajeiden kattamiseen esimerkiksi investointien yhteydessä.

Päätös tullut nähtäväksi 06.12.2018

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Lisätietojen antaja

Tuomo Mäkinen, rahoituspäällikkö, puhelin: 36321

tuomo.makinen@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. Konsernipankin ehdot 1.1.2019 alkaen
Liitettä ei julkaista internetissä.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.