Leikkipuisto Herttoniemi, puistosuunnitelman hyväksyminen, Länsi-Herttoniemi
Leikkipuisto Herttoniemi, puistosuunnitelman hyväksyminen, Länsi-Herttoniemi
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä Leikkipuisto Herttoniemen puistosuunnitelman nro VIO 5921/1−2.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Lähtökohdat ja tavoitteet
Leikkipuisto Herttoniemi sijaitsee Herttoniemen (43.) kaupunginosassa, Länsi-Herttoniemen 431 osa-alueella. Leikkipuisto on voimassaolevassa asemakaavassa nro 7306 P merkinnällä. Leikkipuisto Herttoniemen pinta-ala on 21 508 m². Suunnittelualueen pinta-ala on 8 341 m². Alueella on meneillään Länsi-Herttoniemen täydennysrakentamisen kaavoitushanke, joka ei tällä hetkellä vaikuta Leikkipuisto Herttoniemen kunnostussuunnitteluun.
Leikkipuisto Herttoniemi sijaitsee laaksomaisessa rinteessä. Leikkipuistorakennus on rakennettu rinteeseen pengerretylle tasanteelle. Rakennuksen ympärillä on pienten lasten leikkivälineitä sekä kahluuallas. Leikkipiha on osittain aidattu.
Leikkipuiston kaakkoisosassa on talvisin jäädytettävä pelikenttä, isojen lasten leikkivälineitä ja pieni amfiteatteriaihe. Puiston koillisosan rinteessä on suosittu talviliukumäki. Leikkialueelta avautuu viehättävä, vehreä näkymä laaksoon.
Leikkirakennukselle johtavat raitit ja liittymät ovat paikoin jyrkkiä ja kapeita. Leikkipuiston rakenteet ja leikkivälineet ovat kuluneita. Pienten lasten leikkialuetta ei ole kunnolla aidattu ja leikkivälineiden määrä on vähäinen suhteessa käyttäjämääriin.
Suunnittelun tavoitteena on tehdä leikkipuistosta turvallinen, monipuolinen ja viihtyisä leikkipaikka.
Suunnitelman sisältö
Pienten lasten leikkialue säilyy leikkipuistorakennuksen vieressä ja isojen lasten leikkialue puiston kaakkoisosassa. Pienten lasten leikkivälineet uusitaan ja isojen lasten leikkivälineitä kunnostetaan ja lisätään. Nykyinen kahluuallas säilytetään.
Leikkipihan painunut ja kulunut betonikiveys uusitaan. Leikkipihaan tulee suorakaiteenmuotoinen asfalttipintainen liitutaulu sekä turvakumimateriaalista valettu punainen polku.
Leikkirakennuksen pohjoispuolelle on suunniteltu soittopaikka ulkosoittimille. Soittopaikasta tehdään olohuonemainen pinnoittamalla se oranssilla tekonurmella ja käyttämällä penkkeinä divaanimaisia ulkokalusteita.
Leikkipuiston turvallisuutta lisätään uusimalla pienten lasten leikkialueen aita ja sijoittamalla kaiteet raittien jyrkille luiskaosuuksille. Purouoman puiset pengerrakenteet poistetaan ja purouomaa lyhennetään.
Leikkipuiston istutukset säilytetään vehreinä ja runsaina. Ylikasvaneita ja ränsistyneitä pensasistutuksia ja puita poistetaan ja uusitaan jonkin verran. Puiston nykyistä valaistusta täydennetään.
Nykyinen Karhutieltä leikkipuistorakennukselle johtava raitti siirretään ja raitin pituuskaltevuutta loivennetaan. Tontin huoltoliittymää loivennetaan ja levennetään sekä jyrkkään luiskaan suunnitellaan kaide. Leikkipuisto täyttää esteettömyyden perustason vaatimukset.
Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä 1 olevasta suunnitelmaselostuksesta.
Vuorovaikutus
Leikkipuisto Herttoniemen puistosuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristön toimialan toimeksiannosta.
Puistosuunnitelmaluonnos esiteltiin asukkaille Leikkipuisto Herttoniemessä 22.5.2018.
Puistosuunnitelmaluonnos oli esillä Helsingin kaupungin info- ja näyttelytila Laiturissa ja Helsingin kaupungin verkkosivulla osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) 14.5.–28.5.2018 välisenä aikana.
Suunnitelman esillä olosta ilmoitettiin kirjallisesti suunnittelualueen kiinteistöjen omistajille. Suunnitelmasta on saatu palautetta, josta on tehty yhteenveto vuorovaikutusmuistioon (liite 3).
Kustannukset ja aikataulu
Suunnittelualueen pinta-ala on 8 341 m².
Puistosuunnitelman rakennuskustannukset ovat noin 700 000 euroa eli noin 84 euroa/m² (alv. 0 %).
Suunnittelualueen hoitoluokat ovat A2, A3 ja C1.
Vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat noin 11 677 euroa eli 1,4 euroa/m² (alv. 0 %).
Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristön toimialan toimintasuunnitelmassa 2019.
Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 04 01 01, uudet puistot ja puistojen peruskorjaus.
Sovelletut säännökset
Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 §.
Päätös tullut nähtäväksi 13.02.2019
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11–13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Camilla Lindroth-Vanhala, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 22084