Avustusten myöntäminen Taide- ja kulttuuriavustukset vuodelle 2019, yli 50 000 euroa

HEL 2018-012268
Asialla on uudempia käsittelyjä
9. / 46 §

Garantiföreningen för Svenska Teatern rf:n oikaisuvaatimus kulttuurijaoston päätökseen 19.12.2018, § 38

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta

Päätös

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti hylätä Garantiföreningen för Svenska Teatern rf:n oikaisuvaatimuksen koskien kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuurijaoston päätöstä 19.12.2018, § 38: Taide- ja kulttuuriavustukset vuodelle 2019, yli 50 000 euroa.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli asiantuntijana kumppanuuspäällikkö Veikko Kunnas.

Vastaehdotus:
Silja Borgarsdóttir Sandelin: Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää hyväksyä Garantiföreningen för Svenska Teatern rf:n oikaisuvaatimuksen koskien kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuurijaoston päätöstä.

Kannattaja: Sami Muttilainen

1 äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää hyväksyä Garantiföreningen för Svenska Teatern rf:n oikaisuvaatimuksen koskien kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuurijaoston päätöstä.

Jaa-äänet: 9
Elisa Gebhard, Arja Karhuvaara, Heimo Laaksonen, Otto Meri, Elina Moisio, Hannu Oskala, Terhi Peltokorpi, Nasima Razmyar, Laura Varjokari

Ei-äänet: 2
Silja Borgarsdottir Sandelin, Sami Muttilainen

Tyhjä: 1
Jussi Chydenius

Poissa: 1
Mika Ebeling

Suoritetussa äänestyksessä esittelijän ehdotus voitti Silja Borgarsdóttir Sandelinin vastaehdotuksen äänin 9-2 (1 tyhjää, 1 poissa).

Katso äänestystulos taulukkona

Silja Borgarsdóttir Sandelin ja Sami Muttilainen jättivät päätöksestä eriävän mielipiteen.

Silja Borgarsdóttir Sandelinin jätti eriävään mielipiteeseensä seuraavat perustelut:

Päätös, jossa on käytetty poliittista harkintaa, ei minun kohdalla tunnu oikealta ja mielestäni avustuksen tulisi olla nykyistä päätöstä korkeampi.

Sami Muttilainen jätti eriävään mielipiteeseensä seuraavat perustelut:

Vos-teattereiden avustusten leikkausten olisi tullut olla prosentuaalisesti yhdenvertaisia suhteessa toisiinsa.

Äänestys 1

Jaa: Esityksen mukaan

Ei: Kultur- och fritidsnämnden beslutar godkänna Garantiföreningen för Svenska Teatern rf:s begäran om omprövning av kultur- och fritidsnämndens kultursektions beslut. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää hyväksyä Garantiföreningen för Svenska Teatern rf:n oikaisuvaatimuksen koskien kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuurijaoston päätöstä.

Jäsen Valtuustoryhmä
Gebhard, Elisa Sosiaalidemokraattinen valtuustoryhmä
Karhuvaara, Arja Kokoomuksen valtuustoryhmä
Laaksonen, Heimo Kokoomuksen valtuustoryhmä
Meri, Otto Kokoomuksen valtuustoryhmä
Moisio, Elina Ei valtuustoryhmää
Oskala, Hannu Vihreä valtuustoryhmä
Peltokorpi, Terhi Keskustan valtuustoryhmä
Razmyar, Nasima Sosiaalidemokraattinen valtuustoryhmä
Varjokari, Laura Kokoomuksen valtuustoryhmä
Sulje
Jäsen Valtuustoryhmä
Borgarsdottir Sandelin, Silja Ruotsalaisen kansanpuolueen valtuustoryhmä
Muttilainen, Sami Vasemmistoliiton valtuustoryhmä
Sulje
Jäsen Valtuustoryhmä
Chydenius, Jussi Vihreä valtuustoryhmä
Sulje
Jäsen Valtuustoryhmä
Ebeling, Mika Kristillisdemokraattien valtuustoryhmä
Sulje
Äänestystulos valtuustoryhmittäin
Valtuustoryhmä Jaa Ei Tyhjä Poissa
Kokoomuksen valtuustoryhmä 4 0 0 0
Sosiaalidemokraattinen valtuustoryhmä 2 0 0 0
Ei valtuustoryhmää 1 0 0 0
Keskustan valtuustoryhmä 1 0 0 0
Vihreä valtuustoryhmä 1 0 1 0
Kristillisdemokraattien valtuustoryhmä 0 0 0 1
Ruotsalaisen kansanpuolueen valtuustoryhmä 0 1 0 0
Vasemmistoliiton valtuustoryhmä 0 1 0 0
Sulje

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Garantiföreningen för Svenska Teatern rf (Teatteri) vaatii 2.1.2019 toimittamassaan oikaisuvaatimuksessa, että kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta muuttaa kulttuurijaoston 19.12.2018 tekemää päätöstä myöntää teatterille vuoden 2019 toiminta-avustuksena 950 305 euroa siten, että teatterille myönnetään avustuksena vähintään 987 673 euroa.

Oikaisuvaatimus on tehty kuntalain (10.4.2015/410) 138 §:n mukaisessa määräajassa.

Oikaisuvaatimuksen perustelut

Arviointikriteerien täyttyminen

Perusteluissaan teatteri ilmoittaa täyttävänsä kaikki kaupungin taide- ja kulttuuriavustusten arviointikriteerit. Teatteri perustelee lisäksi eri tavoin monipuolista merkitystään Helsingin kulttuurielämälle sekä lisäksi taiteen kentän työllistäjänä ja ruotsinkielisten teatteripalvelujen tarjoajana.

Avustusten taso ja historia

Teatteri toteaa, että sen saama kaupungin avustus on pysynyt muuttumattomana vuodesta 2013 lukien ja on näin reaaliarvoltaan laskenut. Samanaikaisesti myös valtio on leikannut valtionosuuksien laskennallisia yksikköhintoja, joka heikentää osaltaan teatterin taloudellista tilannetta.

Oikaisuvaatimuksen kulttuuripoliittiset argumentit

Perusteluissaan teatteri esittää useita kulttuuripoliittisen arvioinnin piiriin kuuluvia perusteluita. Oikaisuvaatimuksen mukaan tehty päätös ei mm. ole kaupungin tukilinjausten ja prioriteettien mukainen. Päätöksen kattavaa vaikutusten arviointia ei myöskään ole tehty. Yhdistys viittaa myös laajasti teatterin kattavaan kielelliseen ja kulttuuriseen merkitykseen.

Oikaisuvaatimuksen käsittely ja päätöksen perustelut

Arviointikriteerien täyttyminen

Helsingin hallintosäännön 17 luvun 1 §:n mukaan kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päättää toimialan avustusmäärärahojen jakamisen periaatteet ja valvoo periaatteiden toteutumista toimialatasoisesti. Helsingin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti 13.2.2018, § 28 toimialan avustusmäärärahojen jakamisen periaatteet, joiden mukaan Helsingin avustusjärjestelmä on väline Helsingin kaupunkistrategian toteuttamiseksi. Avustuksilla lisätään kaupungin vetovoimaa, asukkaiden elämänlaatua, toimintakykyä ja oman elämän hallintaa. Avustuksin tuetaan toimintaa, joka monipuolistaa kaupungin omaa palvelutarjontaa.

Kulttuurijaosto päätti 20.3.2018, § 10 avustusmäärärahojen jakamisen periaatteista johdetut kulttuuripalvelukokonaisuuden avustushakemusten arviointikriteerit, jotka ovat pohjana avustushakemusten arvioinnille. Avustuspäätökset tehdään esittelymenettelyyn perustuen, ja ne ovat harkinnanvaraisia. Päätöksissä noudatetaan myös kaupungin kulloinkin voimassa olevia avustusohjeita ja säännöksiä.

Taide- ja kulttuuriavustukset on porrastettu haettavan summan mukaisesti. Pienimmän kokoluokan (enintään 5 000 euroa) avustusta hakijan tulee toiminnassaan täyttää vähintään yksi viidestä arviointiperusteesta. Suurimman kokoluokan (yli 150 000 euroa) avustusta hakevan tulee täyttää kaikki viisi arviointiperustetta, jotta hakija tulee arvioiduksi osana kyseistä avustuskategoriaa. Hakijan tulee myös olla rekisteröitynyt toimija, ja avustus myönnetään lähtökohtaisesti seuraavalle vuodelle. Avustusta voidaan myöntää pysyväisluonteiseen tai projektityyppiseen toimintaan.

Kaupungin Internet-sivuilla julkaistut avustusten arviointiperusteet ovat taiteellinen laatu, monimuotoisuus ja tasa-arvo, saavutettavuus ja saatavuus, toiminnallinen laatu ja toteutus. Kunkin perusteen kohdalla on ilmoitettu tarkemmin, mitä sen osalta arvioidaan.

Svenska Teatern täyttää kaikki käytössä olevat arviointikriteerit. Tämän vuoksi teatterin avustushakemusta voidaan arvioida osana korkeimpaan avustuskategoriaan kuuluvia hakemuksia. Kaikkien kriteerien täyttyminen merkitsee sitä, että hakijan toimintaa arvioidaan osana muiden kaikki viisi arviointiperustetta täyttävien toimijoiden muodostamaa kokonaisuutta. Avustuskriteerien täyttyminen ei itsessään luo oikeutta avustukseen tai tiettyyn avustussummaan, koska avustukset ovat harkinnanvaraisia ja lähtökohtaisesti kertaluonteisia. Avustusmäärärahojen kokonaisuus päätetään vuosittain kaupungin talousarviokäsittelyn yhteydessä. Avustusten myöntämisarviointi on kokonaisharkintaa ja siihen vaikuttaa avustusten myöntämiseen käytettävissä olevat määrärahat, hakemusten määrä ja laatu sekä arviointikriteereihin perustuva hakemusten keskinäinen vertailu.

Avustuksen taso ja historia

Aiempi avustuspäätös ja sen taso eivät luo kertaluontoisessa avustuksessa oikeutta suhteessa seuraavan vuoden harkintaan. Käytettävissä olevat määrärahat vahvistetaan vuosittain. Näin ollen avustuksia haetaan vuosittain, ja myös myöntämisharkinta tehdään joka vuosi erikseen.

Teatteri viittaa avustustason muuttumattomuuteen vuodesta 2013. Kaupungin avustuksissa ei ole indeksiehtoa ja hakijoiden määrä ja suunnitelmat vaihtelevat vuosittain. Sama teatterin viittaama haaste koskee myös useita muita toimijoita. Lisäksi kentälle tulee jatkuvasti myös uusia toimijoita.

Avustushakemusten käsittely ja myöntämisharkinta perustuvat avustusten arviointiperusteiden soveltamiseen. Kaikkia hakijoita on kohdeltu menettelyssä tasapuolisesti ja puolueettomasti.

Avustukset ovat olleet haettavissa julkisella avoimella haulla. Avustusten arviointiperusteet on julkaistu kaupungin Internet-sivuilla ja käytössä olevia arviointiperusteita valmisteltaessa on kuultu taiteen ja kulttuurin toimijakenttää.

Kulttuurijaosto käsitteli kyseessä olevaa avustusluokkaa kahdessa kokouksessa. Kokouksessaan 11.12.2018, § 32 kulttuurijaosto palautti esityksen uudelleen valmisteltavaksi siten, että aiempaa esitystä enemmän painotetaan uusia toimijoita ja vapaata kenttää.

Kulttuurijaosto päätti oikaisuvaatimuksen kohteena olevasta avustuksesta kokouksessaan 19.12.2018, § 38. Valtionosuutta saavien puheteattereiden avustustasoa tarkasteltiin uudelleen kulttuurijaoston pöytäkirjaaman valmisteluohjeen mukaisesti.

Kaikkien valtionosuusteattereiden arvioitiin täyttävän arviointiperusteet. Päätöksestä ilmenee, että erityisesti arviointiperusteiden monimuotoisuus ja tasa-arvo sekä saavutettavuus ja saatavuus osalta osa teattereista osoitti poikkeuksellista kyvykkyyttä esimerkiksi yleisö- ja osallistujapohjan laajentamiseksi ja taide ja kulttuuritarjonnan moninaistamiseksi. Lisäksi päätöskohdassa tehtiin muitakin tukipäätöksiä, joilla toimeenpantiin jaoston antamaa valmisteluohjetta uusien toimijoiden ja vapaan kentän toimijoiden tukemiseksi.

Oikaisuvaatimuksen kulttuuripoliittiset argumentit

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuurijaosto on päätöstä tehdessään käyttänyt sille kuuluvaa toimivaltaa ja kulttuuripoliittista harkintavaltaa asianmukaisesti ja jaoston päättämiin arviointikriteereihin perustuen. Kulttuurijaoston tekemä päätös oli yksimielinen.

Sulje

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuurijaosto 19.12.2018 § 38

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 01.03.2019

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
  • päätös on muuten lainvastainen.
Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Sulje

Esittelijä

kulttuurijohtaja
Tuula Haavisto

Lisätietojen antaja

Veikko Kunnas, kumppanuuspäällikkö, puhelin: 09 310 37002

veikko.kunnas@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. Garantiföreningen för Svenska Teatern rf:n oikaisuvaatimus kulttuurijaoston päätökseen 19.12.2019 § 38

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.