Valtionavustusten sekä niihin verrattavien etuuksien hakemisen toimivallan siirtäminen kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla

Ennen vuotta 2019 julkaistujen asioiden otsikkona näytetään päätöksen otsikko.
HEL 2018-012621
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 103

Valtionavustusten sekä niihin verrattavien etuuksien hakemisen toimivallan siirtäminen kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla

Rahoitusjohtaja

Päätös

Rahoitusjohtaja päätti kumota valtionavustusten sekä niihin verrattavien etuuksien hakemisen toimivallan siirtämisen päätöksen siltä osin, kun se koskee kasvatuksen ja koulutuksen toimialaa (13.9.2017, 64§) ja päätti siirtää hallintosäännön 12 luvun 4 §:n 7 kohdan toimivaltaa hakea kaupungin puolesta valtionavustukset sekä niihin verrattavat etuudet seuraavasti:

  • kasvatuksen ja koulutuksen toimialan perusopetusjohtaja sekä lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja päättää kasvatuksen ja koulutuksen toimialaan liittyvien valtionavustusten sekä niihin verrattavien etuuksien hakemisesta

Samalla rahoitusjohtaja päätti todeta, ettei keskushallintoa tai koko kaupunkia koskevilta osilta valtionavustusten tai niihin verrattavien etuuksien hakemisen toimivaltaa siirretä tällä päätöksellä.

Toimivallan siirron yhteydessä toimiala on velvoitettu tekemään hankehakemuksista päätökset Ahjossa ja toimittamaan päätökset tiedoksi rahoitusjohtajalle. Lisäksi toimialan tulee huolehtia, että jokaiselle rahoitusta saaneelle hankkeelle avataan laskentajärjestelmään projektitunniste menojen ja tulojen seuraamiseen. Lisäksi toimialan tulee huolehtia rahoituksen myöntäjien vaatimasta seurannasta ja raportoinnista.

Päätöksen perustelut

Hallintosäännön 12 luvun 4 §:n kohdan 7 mukaan rahoitusjohtaja hakee kaupungin puolesta valtionosuudet ja -avustukset sekä niihin verrattavat etuudet. Hallintosäännön mukaan rahoitusjohtaja voi määrätä tehtävän muulle viranhaltijalle.

Toimialojen tulee valmistella avustushakemukset määrärajan puitteissa ja tarkistaa, että haetun avustuksen kohteena oleva toiminta tai hanke vastaa hakuilmoituksessa kuvattuja kriteerejä. Toimialojen tulee tehdä selkeä toiminta- ja hankesuunnitelma sekä realistinen talous- ja kustannusarvio. Toimialojen tulee huolehtia, että avustusta käytetään vain siihen tarkoitukseen, johon se on myönnetty ja avustuksen käyttöä koskeva selvitys tulee tehdä määräaikaan mennessä.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla valtionavustustoiminnalla tuetaan koulutuspoliittisten linjausten toimeenpanoa, opetuksen ja koulutuksen kehittämistä sekä tasa-arvoisuuden toteutumista koulutuksessa. Toiminnalla pyritään pysyviin rakenteellisiin ja toiminnallisiin muutoksiin. Vuonna 2018 toimiala on hakenut ao. harkinnanvaraisia käyttötarkoitussidonnaisia valtionavustuksia yhteensä 35 kappaletta (noin 26,0 milj. euroa). Vastaavasti kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala on hakenut 13 kappaletta (noin 0,95 milj. euroa). Yhteensä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan hallintojohtajan päätösluettelossa on 227 viranhaltijapäätöstä 27.11.2018 mennessä ja kulttuurin ja vapaa-ajan hallintojohtajalla on viranhaltijapäätöksiä yhteensä 35.

Valtionavustusten sekä niihin verrattavien etuuksien hakemisen toimivallan delegointi on tarkoituksenmukaista tehdä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan perusopetusjohtajalle ja lukio- ja ammatillisen koulutuksen ja vapaan sivistystyön johtajalle varmistaen valtionavustusten ja niihin verrattavien etuuksien yhtenäisten haku- ja valvontakäytänteiden toteutuminen toimialalla ja samalla varmistaen kasvatuksen ja koulutuksen alan asiantuntijuus.

Päätös tullut nähtäväksi 13.12.2018

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Tero Niininen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 25915

tero.niininen@hel.fi