Mikonpojanpolku ja Reiherinpolku sekä polkuihin rajautuvat puistoalueet, puistosuunnitelman hyväksyminen, Laajasalo

Ennen vuotta 2019 julkaistujen asioiden otsikkona näytetään päätöksen otsikko.
HEL 2018-012723
Asialla on uudempia käsittelyjä
16. / 68 §

Mikonpojanpolku ja Reiherinpolku sekä polkuihin rajautuvat puistoalueet, puistosuunnitelman hyväksyminen, Laajasalo

Kaupunkiympäristölautakunta

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä Mikonpojanpolun ja Reiherinpolun ja polkuihin rajautuvien puistoalueiden puistosuunnitelman nro VIO 5926/1.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Lähtökohdat ja tavoitteet

Suunnittelualue sijaitsee Lauri Mikonpojan tien, Koirasaarentien, Svanströmintien ja Reiherintien välisellä metsäalueella Laajasalon (49.) kaupunginosassa. Mikonpojanpolun ja Reiherinpolun reitit on merkitty asemakaavaan merkinnällä ”Yleiselle jalankululle ja pyöräilylle varattu katualue". Ympäröivä metsäalue on merkinnällä P eli puisto. Alueen pohjoisosassa on tulevia maankäyttömuutoksia. Koirasaarentielle on tulossa raitiotie ja sen viereen asuinkortteleita. Reiherinpolku on mahdollista toteuttaa näistä muutoksista huolimatta. Reitin pohjoispään lopullinen linjaus tarkistetaan uuden asemakaavan yleisten alueiden toteutussuunnittelussa.

Tavoitteena on rakentaa Laajasalon reitistöstä puuttuvat toisiaan risteävät reitit Mikonpojanpolku ja Reiherinpolku ja uusien reittien toteuttaminen mahdollisimman kevyillä toimenpiteillä metsämaastoon.

Mikonpojanpolku on esteetön, valaistu ja talvikunnossapidettävä. Pääosalla Reiherinpolkua on tavoitteena säilyttää nykyinen etelä-pohjoissuuntainen polku ja parantaa sitä kevyesti puusto ja kalliot säilyttäen. Reiherinpolun eteläpää Lauri Mikonpojan tiestä etelään rakennetaan saman tasoiseksi kuin Mikonpojanpolku.

Suunnittelualueen pinta-ala on noin 61 900 m².

Suunnitelman sisältö

Alueelle rakennetaan itä-länsisuuntainen ulkoiluraitti Mikonpojanpolku (3 m leveä, esteettömyyden perustason täyttävä, kivituhkapintainen ja valaistu) sekä pohjois-etelä -suuntainen kevyesti parannettava nykyinen polkuyhteys Reiherinpolku.

Reittien sijoittelussa on otettu huomioon alueen topografia, kalliomaaston maisema-arvot sekä asukkaiden toiveet koskien säilytettäviä puita, siirtolohkaretta, kallioita sekä poistettavia puita. Kauniiden kallioiden maisemavaurioiden välttämiseksi ja louhintojen minimoimiseksi Mikonpojanpolun suunniteltu linjaus ei täysin noudata asemakaavassa osoitettua kevyen liikenteen katu -merkintää vaan sijoittuu molemmissa päissään myös puistoksi merkitylle alueelle. Reitin varrelle asennetaan roska-astiat ja kaksi penkkiä sekä toteutetaan suojatie kohtaan, jossa raitti johtaa katualueelle.

Nykyistä Reiherinpolun polkureittiä parannetaan kevyesti hakkeella Lauri Mikonpojan tien kääntöpaikan pohjoispuolella. Tavoitteena on saada kulkijat pysymään polulla maaston kulumisen välttämiseksi. Koska polun on suunniteltu säilyvän nykyisellä paikallaan, se ei aivan koko linjauksen matkalla sijoitu asemakaavan raittimerkinnän kohdalle vaan ulottuu kahdessa kohdassa myös puistoksi merkityn alueen puolelle.

Lauri Mikonpojan tien kääntöpaikalta etelään johtaa nykyisellään 2−3 m levyiseksi rakennettu, mutta osin multapintaiseksi muuttunut reitti. Tämä jakso rakennetaan 3 m levyiseksi kivituhkapintaiseksi reitiksi ja sen varteen asennetaan penkki.

Mikonpojanpolku valaistaan led-pylväsvalaisimin. Valo suunnataan viereisistä rakennuksista poispäin. Reiherinpolun jakso, joka sijaitsee Lauri Mikonpojan tien kääntöpaikasta etelään, valaistaan niin ikään led-pylväsvalaisimin. Myös Lauri Mikonpojan tien kääntöpaikalta itään lähtevä nykyinen reitti valaistaan.

Mikonpojanpolku ja Lauri Mikonpojan tien kääntöpaikalta etelään johtava jakso Reiherinpolkua täyttävät esteettömyyden perustason vaatimukset. Näillä reiteillä myös talvikunnossapito on mahdollista. Reiherinpolku on esteellinen, valaisematon ja polkumainen lukuun ottamatta eteläisintä jaksoa.

Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevasta suunnitelmaselostuksesta (liite 1).

Vuorovaikutus

Puistosuunnitelmaluonnos oli esillä Helsingin kaupungin internetsivuilla 30.8.-20.9.2018. Polku- ja puistosuunnitelmaluonnosta koskeva asukastilaisuus pidettiin maastokävelynä suunnittelualueella 6.9.2018 klo 17-18.30. Tilaisuudessa oli paikalla 21 alueen asukasta. Asukkailta tuli paljon palautetta suunnitelmaluonnoksesta sekä tilaisuudessa että kirjallisesti.

Yksi asukas vastusti raitin länsiosan linjausta lähempää hänen tonttinsa reunaa kuin mitä asemakaavassa on linjattu. Muut kannattivat esitettyä linjausta, koska se säästää kauniin luonnonkallion. Raitin itäpäästä esiteltiin kaksi vaihtoehtoista linjausta. Asukkaat pitivät parempana eteläisempää, koska se sijoittuu kauemmas asuintaloista. Mikonpojanpolulle esitetyt penkit haluttiin sijoitettavan kauas asutuksesta.

Reiherinpolun parantamista polkumaisena, joskin esteellisenä reittinä nykyistä polkulinjausta seuraten pidettiin hyvänä. Asukkaat pitivät kallioiden ja metsän säilymistä tällä osuudella tärkeänä. Asukkaat toivoivat Lauri Mikonpojan tien kääntöpaikalta etelään lähtevän Reiherinpolun osuudelle valaistusta sekä puistonpenkkiä.

Toiveet on huomioitu suunnitelmassa mahdollisuuksien mukaan. Mikonpojanpolun länsiosan linjausta ei voitu korkeuserojen ja kallion säilyttämisen takia muuttaa, mutta asukkaiden toive suojaistutuksista huomioidaan suunnitelmassa. Vuorovaikutusmuistio on liitteenä 3.

Muistutusten käsittely

Suunnitelmasta on tehty kaksi muistutusta.

Muistutus 1

Muistutuksessa vastustetaan suunnitelmassa esitettyä Mikonpojanpolun linjausta muistuttajan tontin kohdalla, koska linjaus kulkee lähellä kahta tontin sivua ja reitin valaistus voi valaista myös tonttia. Suunnitelman linjaus poikkeaa hieman asemakaavassa esitystä Mikonpojanpolun linjauksesta.

Esittelijän vastaus muistutukseen

Asemakaavassa kevyen liikenteen katualue on osoitettu kiinni muistuttajan tontin pohjoissivuun ja itäsivulla reilun 8 m matkalla kiinni tonttiin. Tämän jälkeen reitti on kaavassa osoitettu siirtymään kauemmas tontista kohti idässä olevaa jyrkkäreunaista kalliota ja sen yli. Tontin pohjoissivulla kaava olisi mahdollistanut Mikonpojanpolun suunnittelun jopa kiinni tontin rajaan.

Pohjoissivulla reitti on nyt suunniteltu raittivarauksen pohjoisreunaan, mahdollisimman kauas muistuttajan tontista, lähelle naapurin autokastosta. Suunniteltu reitti kulkee 6,5 metrin päässä muistuttajan tontista.

Muistuttajan tontin itäsivulla reitti on suunniteltu kaavan mukaisen 8 metrin osuuden lisäksi vajaan 17 metrin matkalla sijoittumaan reilun 3−4 metrin päähän tontin reunasta. Linjaus kiertää kallion ja sijoittuu osin asemakaavassa puistoksi osoitetulle alueelle. Tuolle 3−4 metrin viherkaistalle on osoitettu peittäviä suojaistutuksia. Tontin läheisyyteen suunnitellut kaksi valaisinta sijaitsevat kaavan mukaisella kevyen liikenteen väylän varauksella. Valaisimina käytetään led-valoja, jotka suunnataan poispäin tontista. Ne antavat hyvin vähän valoa taaksepäin.

Suunnitelman linjauksen tarkoituksena ja tavoitteena on ollut säilyttää luonnonkallio suuremmaksi osaksi. Asemakaavan raittimerkinnän mukainen linjaus edellyttäisi merkittävää louhintaa.

Suunnitelman on katsottu sopeutuvan asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttävän toimivuuden, viihtyisyyden ja turvallisuuden vaatimukset. Reitti rakennetaan puistopolkumaisena ja kivituhkapintaisena.

Muistutus 2

Muistutuksen kohdassa 1 vastustetaan puistosuunnitelmassa esitettyä Mikonpojanpolun linjausta muistuttajan tontin kohdalla, koska linjaus kulkee lähellä tontin itäsivua. Kohdassa 2 vaaditaan suojaistutusta tontin itäsivulle, mikäli kohdassa 1 esitetty muutos linjaukseen ei toteudu.

Esittelijän vastaus muistutukseen

Kohta 1: Perustelut on esitetty muistutus 1 vastineessa.

Kohta 2: lisätään puistosuunnitelmaan pyydetyt suojaistutukset tontin itäsivulle.

Muistutukset eivät aiheuta muutosta suunniteltuun Mikonpojanpolun linjaukseen. Suojaistutukset on lisätty suunnitelmaan.

Kustannukset ja aikataulu

Puiston pinta-ala on noin 61 000 m². Puistosuunnitelman rakennuskustannukset ovat yhteensä noin 224 000 euroa, noin 3,7 euroa/m² (alv. 0 %). Suurimpia kustannuseriä ovat Mikonpojanpolun rakentamiseen osalta valaistuksen rakentaminen Mikonpojanpolulle ja osalle Reiherinpolkua 85 000 euroa sekä louhintatyöt 12 000 euroa.

Koko alue on hoitoluokkaa C1 Lähimetsä. Vuotuiset ylläpitokustannukset ovat noin 6 500 euroa eli 0,1 euroa/m² (alv. 0 %).

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 03 01 01 Uudisrakentaminen.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 62 §, 85 §, 90 §, maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §, 41-43 § ja 46 §.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 13.02.2019

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Sulje

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Mikko Aho

Lisätietojen antaja

Sari Knuuti, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 23213

sari.knuuti@hel.fi