Kaupunkiympäristön toimialan alueidenkäyttö ja -valvonta -yksikön perimät maksut ulkoilmatapahtumista sekä tapahtumiin liittyvät yleiset ehdot 1.2.2019 alkaen
Kaupunkiympäristön toimialan alueidenkäyttö ja -valvonta -yksikön perimät maksut ulkoilmatapahtumista sekä tapahtumiin liittyvät yleiset ehdot 1.2.2019 alkaen
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunta päätti vahvistaa kaupunkiympäristön toimialan asukas- ja yrityspalveluiden alueidenkäyttö ja -valvonta -yksikön hallinnoimilla kaupungin alueilla järjestettävistä ulkoilmatapahtumista perittävät maksut ja yleiset ehdot.
Maksuissa noudatetaan liitteen 1 mukaista hinnastoa. Kaupunkiympäristölautakunta päätti, että mikäli liite 1 ei sisällä ulkoilmatapahtumalle soveltuvaa hintaa, alueidenkäyttö-tiimin päällikkö voi määrittää maksun voimassa olevaa hinnastoa tapauskohtaisesti soveltaen.
Samalla kaupunkiympäristölautakunta oikeuttaa alueidenkäyttö ja -valvonta -yksikön alueidenkäyttö-tiimin päällikön tekemään ulkoilmatapahtumien järjestämistä koskeviin alueidenkäyttö ja -valvonta -yksikön tekemiin yleisiin ehtoihin (liite 2) vähäisiä muutoksia.
Samalla kaupunkiympäristölautakunta päätti kumota tässä esityksessä olevien maksujen osalta yleisten töiden lautakunnan 11.11.2014 (431 §) vahvistaman Yleisten alueiden käytöstä veloitettavat maksut 1.4.2015 alkaen päätöksen maanvuokrauksen ja/tai muun alueen tai rakenteen luovuttamisen osalta 1.2.2019 lukien.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Yleistä
Kaupunginvaltuuston 3.5.2017 § 206 hyväksymän Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 § mukaan toimialalautakunta valvoo, että toimialan toiminta on kaupunkistrategian ja talousarvion sekä kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen asettamien tavoitteiden mukaista. Hallintosäännön 10 luvun 1 §:ssä on säädetty, että toimialalautakunta omalla toimialallaan päättää tai hyväksyy ne perusteet ja rajat, joiden mukaan viranomainen päättää, momentin 3 kohdan 6 mukaisesti hallintaoikeutensa puitteissa maa-alueiden, tilojen ja laitteiden vuokralle antamisesta sekä muusta käyttöön luovuttamisesta kerrallaan enintään 10 vuoden ajaksi samoin kuin toistaiseksi, jos vuokrasuhde on sovittu päättyväksi enintään kuuden kuukauden kuluttua irtisanomisesta. Lisäksi hallintosäännön 10 luvun 1.3 §:n kohdan 1 mukaisesti toimialalautakunta päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranomainen päättää hinnoista, maksuista, vuokrista ja korvauksista.
Kaupunkiympäristön toimialan asukas- ja yrityspalveluiden alueidenkäyttö ja -valvonta -yksikkö vastaa toimialan hallinnassa olevien alueiden vuokrauksesta ja muusta käyttöön luovuttamisesta tapahtumia varten.
Kaupunkiympäristölautakunta päätti 15.5.2018 § 238 edellä mainituista maksuista, ja että ulkoilmatapahtumista perittävät maksut päätetään lautakunnassa erikseen.
Ulkoilmatapahtumissa noudatettavat periaatteet, yleiset ehdot ja maksut on päätetty edellisen kerran yleisten töiden lautakunnan päätöksellä 11.11.2014 (§ 431) siten, että yleisten töiden lautakunnan päätös on voimassa toistaiseksi, kuitenkin kauintaan 31.12.2018 asti. Edellä mainittua lautakunnan päätöstä noudatetaan ulkoilmatapahtumista perittävien maksujen osalta siihen asti, kunnes kaupunkiympäristölautakunta on vahvistanut uuden hinnaston.
Keskeisimmät muutokset voimassa olevaan hinnastoon
Ulkoilmatapahtumien hinnat
Vyöhykeperusteista hinnastoa on yksinkertaistettu korvaamalla neliöperusteinen hinnoittelu maapohjan rakenteeseen (kova/pehmeä) perustuvalla kiinteällä hinnoittelulla. Kovapintaiset alueet (esim. asfaltti, kivi, hiekka) kestävät paremmin kulutusta kuin hoitoa vaativat pehmeäpintaiset alueet (esim. puistot, nurmialueet ja vastaavat).
Ulkoilmatapahtumien maksuluokkien vyöhykeperusteisuus on pidetty ennallaan, koska sen katsotaan tasa-arvoistavan kaupungin tapahtumallisuutta sekä myötävaikuttavan kaupunginosaidentiteetin vahvistumiseen myös kaupungin reuna-alueilla.
Kiinteähintaisten tapahtuma-alueiden maksut pysyvät ennallaan lukuun ottamatta Mauno Koiviston aukiota, Rautatientorin pieniä lohkoja ja Töölönlahden B-lohkoa, joiden hintaa on tarkistettu alaspäin. Töölönlahden nurmipintaisen C-lohkon hintaa on tarkistettu hieman ylöspäin. Ajantasaiset tapahtuma-aluekortit ovat nähtävissä kaupungin verkkosivuilla.
Promootioiden eli lyhytkestoisten mainos- ja markkinointitapahtumien erillisestä hinnoittelusta on luovuttu. Promootioiden hinnoittelussa noudatetaan jatkossa ilmaistapahtumien hintaa. Perusteena yhdistämiselle on molempien tapahtumatyyppien avoin luonne sekä lupaprosessin sujuvoittaminen. Lisäksi on luovuttu ulkoilmatapahtumien kestoon liittyvästä erillisestä hinnoittelusta.
Paljon yleistä aluetta käyttävät suuret kulttuuri- ja urheilutapahtumat on erotettu omaksi maksuluokakseen. Tämän tarkoituksena on yhtenäistää suurten tapahtumien hinnoittelua ja sujuvoittaa niihin liittyviä lupaprosesseja. Suurilla tapahtumilla voi olla merkittäviä vaikutuksia alueen yleiseen käyttöön ja ne saattavat aiheuttaa vaikutuksiltaan laajoja tilapäisiä liikennejärjestelyjä.
Tapahtuman rakennus- ja purkupäivistä veloitetaan tapahtuma-aluekohtaisesta maksusta 50 %. Jatkossa tämä koskee myös suljettuja tapahtumia. Tämä alennusperuste ei kuitenkaan koske uutta Suuret pääsymaksulliset kulttuuri- ja urheilutapahtumat -maksuluokkaa.
Sirkuksista, tivoleista, benji-hyppylaitteista ja vastaavista peritään sama hinta maksuvyöhykkeestä riippumatta. Näiden hinta on asetettu vastaamaan maksuvyöhykkeen 3 hintaa, joka on 250 euroa/vrk + alv.
Varaus- ja peruutusehdot
Alueenkäytön kesto vaikuttaa tapahtuman peruutusehtoihin. Mitä pidempikestoinen aluevaraus, sitä aiemmin aluevaraus tulee peruuttaa, jotta siitä ei aiheudu tapahtumajärjestäjälle kuluja. Mikäli peruutus myöhästyy, peritään maksu, joka on suuruudeltaan 50% aluevuokrauksen kokonaishinnasta.
Alennusperusteet ja maksuttomuus pysyvät ennallaan
Alennus- ja maksuttomuusperiaatteet pysyvät joitakin vähäisiä täsmennyksiä lukuun ottamatta ennallaan. Yleishyödylliset tapahtumat ovat edelleen lähtökohtaisesti maksuttomia.
Yhteenveto
Ulkoilmatapahtuvia koskeva ehdotus toteuttaa kaupunkistrategian tavoitetta maailman toimivimmasta kaupungista. Esityksessä pyritään tasapuolisuuteen, hinnoittelun läpinäkyvyyteen, kaupungin elävöittämiseen ja tapahtumamyönteisyyteen. Lisäksi hinnoittelun yksinkertaistaminen sujuvoittaa ulkoilmatapahtumia koskevia prosesseja ja nopeuttaa tapahtumapäätösten läpimenoaikoja.
Päätös tullut nähtäväksi 22.01.2019
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Iiro Grönberg, tiimipäällikkö, puhelin: 09 310 37192
Markku Leijo, asukas- ja yrityspalvelupäällikkö, puhelin: 09 310 34159