Puistosuunnitelma Haaga, Laajasuonpuisto, nro VIO 5968/1
Laajasuonpuisto, puistokäytävä välillä Ilkantie − Laajasuonpuisto, puistosuunnitelman hyväksyminen, Haaga, nro VIO 5968/1
Päätös
Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä Laajasuonpuiston puistokäytävän välillä Ilkantie − Laajasuonpuisto puistosuunnitelman nro VIO 5968/1.
Päätöksen perustelut
Lähtökohdat ja tavoitteet
Ilkantien ja Laajasuonpuiston välinen puistokäytävä sijaitsee Haagan (29.) kaupunginosassa, osa-alueella Pohjois-Haaga. Alue on määritelty voimassa olevassa asemakaavassa puistoksi (VP). Kulkuyhteys on merkitty kaavaan ohjeellisella ulkoilutien merkinnällä (ut).
Suunnittelualue on pääosin sekametsää, jossa on paikoin hienoa kookasta puustoa. Ilkantien puolella korkeusero on voimakkain jyrkän kallion johdosta. Kallion edustalla olevalla nurmikolla on Haagan alueelle tyypillinen vanha tiilipintainen tornimuuntamo. Metsässä on kapea, vanha ja nurmettunut kivituhkapintainen polkuyhteys, joka kulkee Ilkantien päässä tontin puolelta ylös kalliolle jatkuen siellä luontevasti puita väistellen. Polkuyhteys katkeaa Laajasuonpuiston puolella uuden päiväkodin aitaan. Polku ei ole valaistu.
Tavoitteena on rakentaa kaavan mukaisen turvallinen kulkuyhteys Ilkantieltä Laajasuonpuistoon, jossa on liikuntapalveluita ja päiväkoti. Puistokäytävä toimii lisäksi yhteytenä Alppiruusupuiston suuntaan ja itä-länsisuuntaiselle viher- ja virkistysyhteydelle. Santavuorentien suunnassa se on yhteys Hämeenlinnanväylän yli Keskuspuistoon.
Suunnitelma
Reittiyhteys parannetaan 2,5 m leveänä, valaistuna puistoraittina. Raitin pintamateriaalina käytetään stabiloitua kivituhkaa. Raitti tuetaan Ilkantieltä kalliolle nousevalla osuudella tontin reunan suuntaisella tukimuurilla ja suojakaiteella.
Raitti rakennetaan mahdollisimman paljon nykyistä polkulinjausta hyödyntäen puustoa sekä metsänpohjakasvillisuutta säilyttäen. Metsän puustoa täydennetään istuttamalla mäntyryhmiä. Ilkantie reunalla avokallion edustalla olevaa nurmialuetta kohennetaan puu-, pensas- ja metsänaluskasvi-istutuksin. Hulevedet imeytetään maastoon.
Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä olevasta suunnitelmaselostuksesta nro VIO 5968/1 (liite 1).
Puistokäytävä sopeutuu asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.
Vuorovaikutus
Ilkantien ja Laajasuonpuiston välisen puistokäytävän puistosuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristön toimialan toimeksiannosta.
Puistosuunnitelmaluonnos on ollut esillä Helsingin kaupungin asiakaspalvelussa (Sörnäistenkatu 1) sekä Helsingin kaupungin internetsivulla osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat 2.−16.1.2019 välisenä aikana.
Suunnitelman esillä olosta ilmoitettiin kirjallisesti suunnittelualueeseen rajautuvien kiinteistöjen omistajille ja haltijoille.
Saatu asukaspalaute on kirjattu vuorovaikutusmuistioon, joka on liitteenä 3.
Kustannukset ja aikataulu
Puiston rakentamisen kustannukset ovat noin 60 700 euroa eli noin 16,64 euroa/m² (alv. 0 %).
Puistosuunnitelman länsiosa kuuluu hoitoluokkaan C1 (Lähimetsä) ja itäosa Ilkantien reunalla hoitoluokkaan A3 (käyttö- ja suojaviheralue).
Vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat noin 470 euroa eli A3 osalta 0,50 euroa/m² (alv 0 %) ja C1 osalta 0,10 euroa/m² (alv 0 %).
Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 04 01 01 Uudet puistot ja puistojen peruskorjaus.
Sovelletut säännökset
Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 §.
Hallintosääntö 16 luku 5 § 1 mom. kohta 1
Päätös tullut nähtäväksi 08.04.2019
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11–13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Lisätietojen antaja
Camilla Lindroth-Vanhala, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 22084