Avustuksen myöntäminen, Nuorisopalvelut nuorisojaoston myöntämät avustusmäärärahat vuonna 2019
Nuorisojaoston avustukset vuonna 2019
Päätös
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaosto päätti
- varata vuoden 2019 määrärahasta toiminta- ja palkkausavustuksiin 1 660 000 euroa, loma-aikojen leiriavustuksiin 630 000 euroa ja projektiavustuksiin 85 000 euroa.
- varata avustusmäärärahoista enintään 15 000 euroa ulkopuolisen tekemiin avustuksen saajien tilinpidontarkastuksiin.
- että vuokra-avustusta myönnetään korkeintaan 450 euroa kuukaudessa.
- että kuljetusavustusta myönnetään korkeintaan 200 euroa tapahtumaa kohden ja enintään kymmenen kertaa vuodessa ja että oman auton käytöstä hyväksyttävä kilometrikorvaus on enintään 0,43 euroa kilometriä kohden.
Käsittely
Asian aikana kuultavana olivat asiantuntijoina nuorisosihteerit Virpi Talasmäki ja Tuulia Saves.
Vastaehdotus:
Selma Mäkitalo: Hyväksytään päätösesitys muutoin, mutta lisätään päätösesitykseen uudeksi kohdaksi 5 seuraava päätös:
5. että mitään aiemmin mainituista tuista ei myönnetä poliittisille nuorisojärjestöille.
Helsingin Perussuomalaiset Nuoret ei tänäkään vuonna hae kaupungilta avustuksia, meidän mielestä kaupungin rahoja ei tule käyttää poliittisen toiminnan maksamiseen.
Selma Mäkitalon vastaehdotusta ei kannatettu, joten se raukesi.
Selma Mäkitalo jätti päätöksestä eriävän mielipiteen seuraavilla perusteluilla:
Haluan jättää eriävän mielipiteen siitä, että poliittisille nuorisojärjestöille myönnetään tukia. Helsingin Perussuomalaiset Nuoret eivät ole hakeneet näitä ennenkään eikä tänäkään vuonna, koska haluamme, että raha kohdistettaisiin oikein eikä poliittisten nuorisojärjestöjen toimintaan.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan talousarviossa on osoitettu nuorisojaoston avustusmäärärahoihin 2 375 000 euroa vuodelle 2019 (2 210 000 vuonna 2018). Määräahaa ei talousarviossa ole jaettu erikseen eri avustuslajeihin vaan jako on nuorisojaoston harkinnassa. Nuorisopalvelukokonaisuuden avustussumma poikkeaa talousarviossa alun perin mainitusta summasta, koska nimikkotilajärjestelmän purkamisen seurauksena avustuksiin on lisätty 165 000 euroa.
Määrärahojen jakaminen ja katsaus edellisen ja tulevan vuoden avustuksiin on yleensä käsitelty nuorisojaoston tammikuun kokouksessa. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti kokouksessaan 15.1.2019, § 4 budjetin yhteydessä toimialan yhteiset avustusperiaatteet (sama kuin 13.2.2018 päätöksessä) sekä avustustoiminnan tavoitteet vuodelle 2019. Avustustoiminta on yksi kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan merkittävimmistä tehtävistä, jota toteutetaan kolmessa palvelukokonaisuudessa. Vuoden 2019 aikana tiivistetään avustustoiminnan yhteistyötä ja koordinaatiota asiakastiedon ja avustusprosessien yhtenäistämisellä. Lisäksi yhtenäistetään avustustoiminnan tarkastustoimintaa, vaikuttavuuden arviointia, mittareita ja seurantaa. Avustustoimintaa tehostetaan purkamalla avustustoimintojen päällekkäisyyksiä ja katveita.
Vuoden 2019 aikana kehitetään toimialan avustusten (kulttuuri, liikunta, nuoriso) hakuprosessia asiakaslähtöisemmäksi sekä dokumentoidaan asiakaspolku, sovitaan kehittämiskohteet, yhtenäistetään palvelun hakuprosessit, avustuksia koskeva tieto, asiakastieto ja sovitaan palvelutasosta.
Vuonna 2019 myös yhtenäistetään toimialan avustusten (kulttuuri, liikunta, nuoriso) käytön seuranta ja toteutetaan ulkopuolisen tahon suorittama vuonna 2018 avustusta saaneiden tilinpidontarkastus. Käytön seuranta toteutetaan nuorisopalvelun mallin mukaisesti. Tilinpidontarkastusraportti toimitetaan lautakunnalle vuoden 2019 lopussa.
Vuoden aikana myös sovitaan ja toteutetaan toimialan hanke- ja projektiavustuksille yhteiset seurattavat kohteet ja sisällytetään ne avustushakemuksen arviointilomakkeisiin (projektiavustusselvitys). Tällaiset kohteet liittyvät mm. asiakaspalautteeseen sekä siihen, mihin kaupunginosiin avustukset kohdentuvat.
Vuoden aikana myös seurataan avustuseurojen käyttöä suhteessa avustuskelpoisuuteen koko kaupungissa. Toimialan yhteisillä kolmevuotisilla kehittämisavustuksilla edistetään uudenlaisten ratkaisujen synnyttämistä liikkumisen lisäämiseen ja lasten ja nuorten harrastustakuuseen.
Nuorisojaoston avustusmäärärahoilla tuetaan helsinkiläisten nuoriso- ja varhaisnuorisoyhdistysten vuosittaista toimintaa, nuorten toimintaryhmien toimintaa ja helsinkiläisten yhdistysten loma-aikojen leiritoimintaa lapsille ja nuorille. Avustuksia valmistellaan nuorisoyhdistysten avustusohjesäännön ja kaupungin yleisohjeeseen perustuen. Nuorisoyhdistysten avustusohjesäännön mukaisesti nuorisojaoston avustuksia on neljää eri lajia: toiminta-, palkkaus-, loma-aikojen leiri- ja projektiavustukset. Näistä projektiavustukset pitävät sisällään myös kuljetus-, talokerho- ja starttiavustukset.
Katsaus viime vuoteen
Vuonna 2018 kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan nuorisojaoston avustuksia myönnettiin toiminta-avustuksina 774 000 (764 000 vuonna 2017) euroa, palkkausavustuksina 721 000 (721 000) euroa, loma-aikojen leiriavustuksina 630 000 (630 000) euroa ja projektiavustuksina 44 581,85 (71 150) euroa.
Projektiavustuksiin sisältyi 10 261,85 (6 300) euroa kuljetusavustuksia, 8 300 (2 900) euroa starttiavustuksia, 450 (700) euroa talokerhoavustuksia ja 25 570 (61 250) euroa varsinaisia projektiavustuksia. Edellisten lisäksi 10 000 euroa on käytetty avustuksen saajien tilinpidontarkastuksiin nuorisolautakunnan 9.5.2017, § 45 päätöksen mukaisesti.
Varhaisnuoriso- ja nuorisoyhdistysten vuosiavustuksia (toiminta- ja palkkausavustukset) jaettiin yhteensä 165 (170) yhdistykselle, loma-aikojen leiriavustuksia yhteensä 35 (38) yhdistykselle, projektiavustuksia 6 yhdistykselle ja 11 nuorten toimintaryhmälle, kuljetusavustuksia kymmenelle palkkausavustusta saavalle yhdistykselle, starttiavustuksia kahdelle yhdistykselle ja talokerhoavustuksia yhdelle talotoimikunnalle.
Rahallisen tuen lisäksi lukuisia toimijoita on autettu muilla keinolla esim. mahdollistamalla tiloja leireihin ja muuhun toimintaan ja monistamon ja taittopajan palveluilla. Kaikki projektiavustusta hakeneet nuorten ryhmät on tavattu ja heitä on pyritty tukemaan muilla tavoilla vaikka avustusta ei olisikaan pystytty myöntämään.
Määrärahan jako avustuslajeittain
Vuosiavustuksista toiminta-avustukset ja palkkausavustukset on tässä vaiheessa vuotta järkevää vielä pitää yhtenä kokonaissummana. Näiden avustusten viimeinen hakupäivä on helmikuun lopussa ja vasta hakemuksia valmisteltaessa pystytään arvioimaan kokonaistilanne. Palkkausavustusta hakeville järjestöille kolmen vuoden välein toteutettava toiminnan arviointi tehtiin kaksi vuotta sitten ja se linjasi palkkausavustuksen piiriin kuuluvat järjestöt kolmeksi vuodeksi vuosille 2017–2019. Seuraava arviointikierros toteutetaan vuoden päästä. Määrärahan taso on pysynyt lähes samana useita vuosia. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti kokouksessaan 5.6.2018, § 129 luopua nimikkotilajärjestelmästä, josta johtuen toiminta-avustuksiin on voitu siirtää 165 000 euroa edelleen vuokra-avustuksina jaettavaksi. Näin ollen toiminta- ja palkkausavustuksiin varattu määräraha nousee 1 660 000 euroon. Tarkempi jako toiminta-avustuksen ja palkkausavustuksen välillä tuodaan kevään jaoston kokoukseen avustuksista päätettäessä.
Loma-aikojen leiriavustusten määräraha on pysynyt samana eikä sen muuttamiseen ole erityisiä perusteita ja leirieuro on pysynyt hyvällä tasolla. Loma-aikojen leiriavustuksiin esitetään varattavaksi viime vuoden tapaan 630 000 euroa. Valmistelu perusteluineen on päätettävänä tässä kokouksessa.
Projektiavustusten määräraha on kokonaisuudessaan ollut toistaiseksi riittävä, sillä avustettujen nuorten ryhmien määrää ei ole päästy kasvattamaan. Kumppanuusyksikön toiveena onkin, että jatkossa pystyttäisiin panostamaan siihen, että helsinkiläiset nuorten ryhmät löytäisivät paremmin ja helpommin nuorisopalvelujen avustus- ja tukimahdollisuudet. Nuorisopalvelujen tuloskorttiin onkin kirjattu, että kaikissa nuorisopalvelujen yksiköissä on sovittu tavoitteet ja teot, miten aktivismia ja nuorten omaehtoista toimintaa tuetaan. Näin myös paine projektiavustusmäärärahan nostamiseen kasvaisi jatkossa. Nyt projektiavustusmäärärahaan esitetään kokonaisuudessaan 85 000 euroa.
Muut linjaukset vuodelle 2019
Avustusohjesäännön mukaisesti nuorisojaosto linjaa vuosittain kuljetusavustuksista ja vuokra-avustuksista. Projektiavustuksiin sisältyvä kuljetusavustus esitetään pidettävän viime vuosien tasolla ollen enintään kymmenen kertaa vuodessa ja maksimissaan 200 euroa tapahtumaa kohden. Oman auton käytöstä myönnettävän kilometrikorvauksen esitetään olevan enintään 0,43 euroa/km (Verohallinnon päätös vuodelle 2019).
Toiminta-avustuksen yhteydessä haettavan vuokra-avustuksen maksimimäärä on muutaman viime vuoden ollut 300 euroa kuukaudessa. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti hyväksyä nuorisopalvelujen nimikkotilajärjestelmästä luopumisen kokouksessaan 5.6.2018, § 129 ja samalla hyväksyä mallin, jossa korvaava tuki mahdollistetaan joko a) avustuksin tai b) sopimuksin tai c) siirtona järjestökonttoriin. Muutokset toteutetaan vuoden 2019 loppuun mennessä. Tavoitteeksi asetettiin kuitenkin se, että nykyinen toiminta-avustuksen yhteydessä oleva vuokra-avustus (300 euroa/kk) korotettaisiin 100–200 eurolla /kk. Nimikkotilajärjestelmästä luovutaan viimeistään 1.6.2019 mennessä, mikä mahdollistaa sen, että aiemmin nimikkotilojen vuokrissa olleita määrärahoja on siirretty 165 000 toiminta-avustuksiin. Tämä mahdollistaa sen, että vuokra-avustuksiin voidaan tehdä 150 euron korotus.
Kumppanuusyksikkö tulee jatkamaan avustusten käytön valvonnan tehostamista. Jo useana vuonna on avustuksen saajille tehty ulkopuolisen suorittama tilinpidontarkastus ja samaa tullaan jatkamaan myös kuluvana vuonna. Nuorisopalvelujen juuri parhaillaan suorittama tarkastus koskee järjestöjen tilikautta 2017 ja sen tarkastusraportti tuodaan jaostolle tiedoksi toukokuussa. Tämän asialistan alkupuolella on myös todettu toimialan kumppanuusyksköiden yhdessä suorittamasta tarkastuksesta. Siinä tarkastettava tilikausi on 2018. Erityistä huomiota kiinnitetään edelleen myös projektiavustuksia saaneisiin yhdistyksiin ja nuorten ryhmiin, joilta kaikilta pyydetään projektiavustusselvityksen lisäksi kuittikopiot tapahtumien menoista.
Kumppanuusyksikössä jatketaan verkostoitumista ja kouluttautumista avustusten käytön valvontaan liittyen. Ulkopuolisen tekemään tilipidontarkastuksiin esitetään varattavaksi enintään 15 000 euroa kokonaisavustusmäärärahasta.
Päätös tullut nähtäväksi 05.02.2019
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Virpi Talasmäki, nuorisosihteeri, puhelin: 09 310 89132
Tuulia Saves, nuorisosihteeri, puhelin: 09 310 23056
Markku Toivonen, kumppanuuspäällikkö, puhelin: 09 310 89053