Talousarvioaloite osapäivähoidon henkilöstömitoituksesta
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle Petra Malinin talousarvioaloitteesta varhaiskasvatuksen osapäivähoidon henkilöstömitoituksen nostamiseksi
Lausunto
Kasvatus- ja koulutuslautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:
Valtioneuvoston asetus varhaiskasvatuksesta määrittää päiväkodin henkilöstömitoituksesta (1§), että päiväkodissa tulee kasvatus-, opetus- ja hoitotehtävissä olla vähintään yksi henkilö, jolla on varhaiskasvatuslain (540/2018) 26‒28 §:ssä säädetty ammatillinen kelpoisuus, enintään kahdeksaa enemmän kuin viisi tuntia päivässä varhaiskasvatuksessa olevaa kolme vuotta täyttänyttä lasta kohden. Enintään neljää alle kolmivuotiasta lasta kohden tulee päiväkodissa kasvatus-, opetus- ja hoitotehtävissä samoin olla vähintään yksi henkilö, jolla on edellä säädetty ammatillinen kelpoisuus.
Helsingin varhaiskasvatuksessa noudatetaan aiemmin määriteltyä henkilökuntamitoitusta, jolloin päiväkodissa tulee olla vähintään yksi ammatillisen kelpoisuuden omaava henkilö seitsemää kolme vuotta täyttänyttä lasta kohden.
Asetus varhaiskasvatuksesta määrittää osapäivähoidon (enintään viisi tuntia päivässä) osalta, että päiväkodissa tulee kasvatus-, opetus- ja hoitotehtävissä olla vähintään yksi henkilö, jolla on 1 momentissa mainittu ammatillinen kelpoisuus enintään 13 enintään viisi tuntia päivässä varhaiskasvatuksessa olevaa kolme vuotta täyttänyttä lasta kohden. Alle kolmevuotiaiden osalta mitoitus on yksi kelpoisuuden omaava henkilö enintään neljää alle kolmevuotiasta lasta kohden.
Helsingissä on osapäiväisessä varhaiskasvatuksessa enintään viisi tuntia päivässä toimivissa osapäiväryhmissä 627 lasta ja kokopäiväryhmissä noin 400 lasta. Lapsi voi olla osapäiväisenä kokopäiväryhmässä esimerkiksi muuttuneen hoitoaikatarpeen vuoksi. Tällöin ei ryhmän kokoon lisätä toista osapäiväistä lasta, joka olisi läsnä samanaikaisesti.
Osapäiväryhmiä on 51 päiväkodissa 62 lapsiryhmässä. Osapäiväryhmän toiminta soveltuu hyvin lapsille, joiden perheissä on pienempiä sisaruksia kotona tai perheen elämäntilanteeseen sopii paremmin lapsen säännöllisesti lyhyet päivät. Toiminta ja ryhmän koko muotoutuvat lasten iän, kehityksen ja määrän mukaan. Varhaiskasvatussuunnitelma ohjaa toiminnan pedagogista sisältöä ja jokaiselle lapselle tehdään yhdessä huoltajien kanssa lapsen varhaiskasvatussuunnitelma. Suunnitelmat muodostavat sisällön lapsiryhmän toiminnalle. Osapäiväryhmää pidetään tarpeellisena osana varhaiskasvatuksen toimintavalikkoa.
Osapäiväryhmien toiminta-aika on enintään viisi tuntia päivässä aamu- tai iltapäivällä sisältäen lounaan. Toiminta voidaan myös järjestää kokonaan luonnossa tai niin sanottuna liikkuvana kaupunkiryhmänä. Metsä- ja luontoryhmissä tai liikkuvissa kaupunkiryhmissä lasketaan henkilöstömitoitukseen aina kaksi henkilöä toiminnan ja turvallisuuden varmistamiseksi, vaikka lapsiluku ei sitä edellyttäisi.
Lapsia osapäiväryhmissä 31.5.2019 on 627. Näistä lapsista 45 on alle kolmevuotiaita ja heidän osaltaan mitoitus on sama kuin kokopäiväisessä varhaiskasvatuksessa 1/4. Osapäiväryhmien koko on keskimäärin 10 lasta.
Osapäiväisten lasten ja aikuisten suhdeluvun muuttaminen samaan kuin kokopäiväisesti läsnäolevilla lapsilla 1/7 lisäisi koulutetun henkilökunnan tarvetta noin 40 henkilöllä. Vuosikustannuksena sen arvioidaan olevan noin 1,6 milj. euroa.
Lapsivaikutusten näkökulmasta on tärkeää säilyttää osapäiväryhmien toiminta yhtenä varhaiskasvatuksen vaihtoehdoista. Toiminnan sisältö muotoutuu pedagogisesti lasten iän ja kehityksen pohjalta ja sitä ohjaa varhaiskasvatussuunnitelma. On lapsen edun mukaista, että toiminta voidaan suunnitella erikseen osapäiväiseksi silloin kun se on lapsen tarpeille riittävä. Ryhmien rakenne ja henkilökunnan määrä suunnitellaan siten, että toiminta on laadukasta.
Tällä hetkellä on vaikeaa saada kelpoisuuden omaavia varhaiskasvatuksenopettajia. Osapäiväryhmien henkilöstömitoituksen muutos lisäisi varhaiskasvatuksen opettajien tarvetta.
Muutoksen aiheuttamiin taloudellisiin vaikutuksiin ei ole varauduttu vuoden 2020 talouarvioehdotuksessa.
Lausunto on ehdotuksen mukainen.
Kaupunginhallitus on pyytänyt 28.8.2019 mennessä kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausuntoa Petra Malinin ja 13 muun valtuutetun talousarvioaloitteesta, jossa esitetään, että osapäivähoidossa noudatetaan samoja mitoituksia kuin kokopäivähoidossa, silloin kun lasten on suunniteltu olevan paikalla samanaikaisesti, ja varataan budjetissa tätä varten riittävät varat.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta 13.08.2019 § 234
Lausunto
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti panna asian pöydälle.
Esittelijä
Lisätiedot
Nina Onufriew, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 310 42550
Päätös tullut nähtäväksi 03.09.2019
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Nina Onufriew, pedagoginen asiantuntija, puhelin: 09 310 42550