Avustuksen myöntäminen, Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston avustukset vuodelle 2019
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston avustukset vuodelle 2019
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto päätti jakaa avustuksia vuodelle 2019 seuraavasti:
Anambra State Association Finland ry 0 e
Biodynaaminen yhdistys 2280 e
Helsingin eläinsuojeluyhdistys 14 000 e
Helsingin luonnonsuojeluyhdistys 10 000 e
Helsingin seudun lintutieteellinen yhdistys 1720 e
Natur och Miljö rf 15 000 e
Odlingsföreningen Freelancerna rf 2000 e
Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus Oy 90 000 e
Sandwicheri 0 e
Suomen Somaliland kehitys ja integraatio ry 0 e
Vartiosaaren luonto- ja eläintalliyhdistys 8000 e
Yhteismaa ry 7000 e
Yhteensä 150 000 e
Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy:n, Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen ja Natur och Miljö rf:n, avustukset maksetaan neljässä yhtä suuressa erässä 5.4., 3.5., 5.7. ja 4.10. Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen, Vartiosaaren luonto- ja eläintalliyhdistyksen ja Yhteismaa ry:n avustukset maksetaan kahdessa yhtä suuressa erässä 5.4. ja 3.5. ja muut avustukset yhdellä kertaa 5.4.2018.
Avustuksen myöntämisen ehtona ovat kaupungin avustuksia koskevien kaupunginhallituksen yleisohjeiden lisäksi, että avustusta saavan rekisteröidyn yhdistyksen toiminta ja avustuksen käyttötarkoitus tukee ja täydentää kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston sekä kaupunkiympäristön toimialan ympäristöpalveluiden toimialaan kuuluvien asioiden toteutumista Helsingin kaupungissa tai korvaa ympäristöpalveluiden helsinkiläisille tarjoamia palveluja. Avustus on käytettävä hakemuksessa mainittuun tarkoitukseen eikä sitä saa jakaa edelleen muille yhteisöille tai yksityisille henkilöille.
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto ilmoittaa lisäksi, että avustuksensaajan tulee suunnitella vuoden 2019 toimintansa huomioon ottaen, ettei kaupungilla ole mahdollisuuksia lisäavustusten myöntämiseen. Avustettavan yhteisön tulee toiminnassaan ja taloudenhoidossaan noudattaa kaupunginhallituksen antamia ohjeita.
Avustus myönnetään ehdolla, että avustuksen saaja toimittaa nyt myönnettävän avustuksen käytöstä hyväksyttävän selvityksen kaupunkiympäristön toimialan ympäristöpalveluihin vuoden 2020 huhtikuun loppuun mennessä. Jos selvitystä ei toimiteta, avustus voidaan peruuttaa ja periä takaisin.
Avustuksen saajille annetaan samalla tiedoksi, että ellei toisin ilmoiteta, vuotta 2020 koskeva avustusanomus on jätettävä 30.4.2019 klo 16.00 mennessä. Avustushakemukset ja niiden liitteet jätetään ensisijaisesti sähköisesti kaupungin asiointiportaalin (asiointi.hel.fi) kautta. Sähköisesti tehtyyn hakemukseen on mahdollista toimittaa liitteitä myös kirjallisena.
Toissijaisesti kirjallisen avustushakemuksen voi laatia asiointiportaalista saatavalle lomakkeelle. Kirjallinen hakemus voidaan toimittaa kaupungin kirjaamoon osoitteeseen:
Helsingin kaupungin kirjaamo
Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto
PL 10, 00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite: Kaupungintalo, Pohjoisesplanadi 11–13
Hakemuksen liitteeksi on toimitettava vuoden 2018 hyväksytty tilinpäätös, tilintarkastuslausunto, toimintakertomus ja vuosikokouksen pöytäkirja sekä toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle, jota hakemus koskee sekä muut mahdolliset avustuksen määrään liittyvät selvitykset.
Käsittely
Esteelliset: Esa Nikunen
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Avustusmäärärahoja jaetaan noudattaen 12.12.2011 annettuja yleisohjeita kaupungin avustusten myöntämisestä (liite 1). Avustuksia voidaan jakaa järjestöille, jotka ovat hakeneet avustusta vuodeksi 2019 annettujen ohjeiden mukaisesti 30.4.2018 mennessä. Yhteenveto haetuista avustuksista on liitteenä 2.
Avustuksen hakijoita vuodelle 2019 oli 12 ja yhteensä avustusta haettiin 170 720 euroa. Vuonna 2018 avustusta myönnettiin yhdeksälle järjestölle yhteensä 84 000 euroa.
Ympäristö- ja lupajaoston jakamaa avustusmäärärahaa on nostettu kaupunginvaltuuston 28.11.2018 hyväksymässä vuoden 2019 talousarvioehdotuksessa 150 000 euroon, josta 90 000 euroa on varattu Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus Oy:lle.
Kaupunginhallituksen ohjeiden mukaan avustusta koskevaa maksumääräystä ei saa antaa, ennen kuin avustuksen saannille asetetut ehdot on täytetty ja jos avustuksen myöntänyt viranomainen ei ole saanut edellisen vuoden avustuksen käytöstä hyväksyttävää selvitystä. Maksattamisesta päättävä jaosto voi tarvittaessa kuitenkin päättää ennakkoavustuksen maksattamisesta ehdolla, että avustus voidaan periä takaisin, ellei avustusta saaneelta yhteisöltä saada hyväksyttävää selvitystä edellisen vuoden avustuksen käytöstä.
Hylätyt hakemukset
Kolme hakijaa ei täyttänyt kaupungin avustusten myöntämisen ehtoja. Anambra State Association Finland ry ja Sandwicheri eivät toimittaneet pakollisia liitteitä yhdistyksen toiminnasta annettuun hakemuksen täydentämispäivämäärään mennessä. Suomen Somaliland kehitys ja integraatio ry:n alkuperäinen hakemus katsottiin puutteelliseksi vuoden 2018 avustuksen käyttöselvityksen osalta. Järjestölle lähetettiin kaksi erillistä hakemuksen täydennyspyyntöä, joissa pyydettiin selventämään vuoden 2018 ympäristöavustuksen käyttöä kaupunkiympäristön toimialan tavoitteita tukevaan ja edistävään toimintaan. Puutteellista hakemusta ei täydennetty hyväksyttävällä selvityksellä annettuihin määräaikoihin mennessä.
Hyväksytyt hakemukset
Ympäristö- ja lupajaostolle esitettiin vuoden 2019 talousarviossa jaettavaksi 60 000 euroa järjestöavustuksia, joilla tuetaan kaupungin ympäristönsuojeluun ja ympäristöterveydenhuoltoon liittyvien kaupungin strategisten tavoitteiden toteutumista.
Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus Oy:lle esitettiin talousarviossa 90 000 euron avustusmäärärahaa, joka on suurempi kuin haettu vuokra-avustus (75 000 euroa). Summaa perusteltiin talousarvioehdotuksessa sillä, että kierrätyskeskuksen toiminta on merkittävästi laajentunut ja se on perustanut uusia myymälöitä ja luonut uusia toimintatapoja. Toimenpiteet eivät kuitenkaan vielä tuo taloudellista tulosta ja keskuksen tukeminen on tarpeen Helsingin strategissakin korostetun kiertotalouden edistämiseksi.
Myös Helsingin luonnonsuojeluyhdistykselle esitetään suurempaa avustussummaa (10 000 euroa), kuin he ovat hakemuksessaan hakeneet (9000 euroa). Luonnonsuojeluyhdistyksen korotettua summaa pidetään perusteltuna järjestön suurella jäsenmäärällä sekä laaja-alaisella ja pitkäaikaisella Kaupunkiympäristön toimialan tavoitteiden toteutumista edesauttavalla ja tukevalla toiminnallaan.
Helsingin lintutieteelliselle yhdistykselle sekä Natur och Miljö:lle esitetään kokonaisuudessaan haettuja summia. Molempien järjestöjen toiminnan katsotaan edistävän suoraan Kaupunkiympäristön toimialan tavoitteiden toteutumista ja korvaavan ympäristöpalveluiden helsinkiläisille tarjoamia palveluja.
Muille avustuksen saamisen ehdot täyttäville hakijoille jaetaan osa niiden hakemasta avustussummasta. Jaettavien summien suuruutta arvioitaessa otettiin huomioon mm. haetun avustussumman suhde järjestön jäsenmäärään, haetun avustuksen käyttötarkoitus ja toiminnan vaikuttavuus Kaupunkiympäristön toimialan tavoitteiden näkökulmasta. Tällä ratkaisulla toivotaan, että myönnetyllä avustuksella järjestöt voivat rahoittaa edes osan suunnittelemastaan toiminnasta vuonna 2019.
Päätösehdotus esiteltiin ympäristöpalveluiden ohjausryhmälle 21.1.2019. Ympäristöpalveluiden ohjausryhmässä käydyn keskustelun perusteella päädyttiin päätösehdotuksen mukaisiin avustussummiin.
Päätös tullut nähtäväksi 20.02.2019
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Tuomas Lahti, ympäristötarkastaja, puhelin: +358 9 310 20520