Vahingonkorvaus, autovaurio, 5.2.2019, Ratapihantie

HEL 2019-001783
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 71

Vahingonkorvaus, autovaurio

Yksikön päällikkö

Päätös

Lakipalvelut-yksikön päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Vahingonkorvausvaatimuksen mukaan ajoradalle ulottuneen lumikasan vuoksi hakija joutui vaihtamaan kaistaa Ratapihantiellä 5.2.2019 klo 12.05. Kaistan vaihdon seurauksena hakija ajoi kolarin. Hakija on esittänyt kaupungille 820 euron suuruisen korvausvaatimuksen hänelle tapauksen johdosta aiheutuneesta sakkoseuraamuksesta.

Kunnossapitopiiriltä saadun selvityksen mukaan vahinkopaikalla sijaitsee kauppakeskus Triplan työmaa, jonka työmaa-aitaus on vienyt lumitilaa kadunvarrelta. Alueella on työpäiväkirjan mukaan tehty lumenajoa klo 1.30 alkaen. Lumikasaa ei oltu vielä tapahtumahetkellä ehditty siirtämään.

Hakijan käsittelyä varten toimittaman sakkomääräyksen mukaan hakija on joutunut risteyksen jälkeen vaihtamaan kaistaa lumivallin vuoksi keskimmäiselle kaistalle. Kaistanvaihto on tapahtunut varmistamatta, että se on turvallista. Tämän seurauksena, hakija törmäsi keskimmäisellä kaistalla ajaneen kuorma-auton vasempaan takaosaan aiheuttaen takavalon rikkoutumisen ja oikean sivupeilin vaurioitumisen. Tapahtuman johdosta Helsingin käräjäoikeus on määrännyt hakijalle sakkorangaistuksen.

Vahingonkorvausvastuuta voidaan rajata tai se voidaan evätä, jos vahingonkärsijä on itse myötävaikuttanut vahinkoon. Ajoneuvon kuljettajan on tieliikennelain mukaan noudatettava olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi. Tällöin kuljettajan on erityisesti otettava huomioon tien kunto, sää, keli ja näkyvyys. Ajoneuvo on voitava pysäyttää edessä olevan ajoradan näkyvällä osalla. Ajoneuvon kuljettajan tulee itse varmistaa, että ajoneuvoa voidaan kuljettaa turvallisesti ja vahinkoja aiheuttamatta. Ajoneuvonkuljettaja saa vaihtaa ajokaistaa vain, milloin se voi tapahtua vaaratta ja muita tarpeettomasti estämättä.

Sakkomääräyksen mukaan kaistanvaihto on tapahtunut varmistamatta, että se on turvallista. Hakija on näin ollen rikkonut tieliikennelain edellyttämään huolellisuus- ja varovaisuusvelvoitteita. Lisäksi ajoneuvon nopeus on sovitettava sellaiseksi, että se voidaan tarvittaessa pysäyttää esimerkiksi tiellä olevan esteen vuoksi. Edellä esitetyn perusteella kaupunki ei katso olevansa asiassa korvausvelvollinen.

Sovelletut oikeusohjeet

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 § 6 luku 1§

Tieliikennelaki (267/1981) 3 §, 21 §

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 21.6.2017 § 57

Päätös tullut nähtäväksi 02.04.2019

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Katriina Pönkä, lakimiesharjoittelija, puhelin: 09 310 22765

kymp.korvausasiat@hel.fi

Päättäjä

Kaisu Tähtinen
vs yksikön päällikkö