Poikkeamispäätöshakemus, Jätkäsaaren liikuntapuisto, Tyynenmerenkatu 17, Pallo-Pojat Juniorit ry

HEL 2019-002025
Asialla on uudempia käsittelyjä
22. / 657 §

Länsisatama, Tyynenmerenkatu 17, poikkeamishakemus

Kaupunkiympäristölautakunta

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä 20. kaupunginosan (Länsisatama, Jätkäsaari) liikuntapuiston aluetta koskevan poikkeamishakemuksen. Hakemuksen mukainen hanke edellyttää poikkeamista asemakaavasta nro 12277 seuraavasti:

  • ylipainehalli toteutetaan ympärivuotisena
  • kenttää ympäröivien viheralueiden maastonmuotojen alle rakennetaan hallia palvelevia tekniikka-, kerho- ja pukuhuonetiloja alueelle, jolle ei ole merkitty rakennusalaa
  • rakennusoikeuden ylitys tekniikka-, kerho- ja pukuhuonetilojen osalta on 450 k-m² (64 %).

Kaupunkiympäristölautakunta päätti myöntää poikkeamisen seuraavilla ehdoilla :

  • Toteutuksessa noudatetaan 4.9.2019 päivättyjä suunnitelmia.

Hakija

Pallo-Pojat Juniorit ry (jättöpäivämäärä 12.2.2019 )

Rakennuspaikka

20. kaupunginosan (Länsisatama, Jätkäsaari) liikuntapuiston 2. kenttä sekä ympäröivää viheraluetta.

Hakemus

Hakija hakee lupaa ylipainehallin ympärivuotiseen pystytykseen sekä tekniikka-, kerho- ja pukuhuonetilojen (410 k-m²) rakentamiseen poiketen voimassa olevasta asemakaavasta nro 12277 siten, että ylipainehalli toteutettaisiin ympärivuotisena, kenttää ympäröivien viheralueiden maastonmuotojen alle rakennetaan ylipainehallia palvelevia tekniikka-, kerho- ja pukuhuonetiloja alueelle, jolle ei ole merkitty rakennusalaa, ja että liikuntapuistolle merkitty rakennusoikeus ylittyy 410 k-m².

Hakija perustelee hakemustaan sillä, että eteläinen Helsinki on menettämässä alueen ainoan jalkapallohallin Hernesaaressa.

Säännökset, joista poiketaan

Haettu toimenpide on vastoin voimassa olevaa asemakaavaa ja siten vastoin maankäyttö- ja rakennuslain 58 §:n 1 momenttia.

Lähtötiedot

Rakennuspaikka sijaitsee alueella, jolla on voimassa 9.12.2015 hyväksytty asemakaava nro 12277. Asemakaavan mukaan merkinnällä uph osoitetulle ohjeelliselle alueelle saa pystyttää palloiluhallin vuosittain ajalle 15.9.–15.5. Liikuntapuistossa olevalle rakennusalalle, jolle saa sijoittaa huoltorakennuksen, on osoitettu rakennusoikeutta 700 k-m². Rakennusoikeus käytetään kokonaisuudessaan parhaillaan rakennettavaan huoltorakennukseen, joka valmistuttuaan palvelee pääosin pohjoista pallokenttää ja tekojäärataa.

Alueella on voimassa Jätkäsaaren osayleiskaava (saanut lainvoiman 18.8.2006), jossa alue on osoitettu urheilu- ja virkistyspalveluiden alueeksi.

Helsingin yleiskaava (2016) ei korvaa voimassa olevaa Jätkäsaaren osayleiskaavaa

Nykytilanteessa alue on Helsingin Sataman asiakkaiden ja työntekijöiden pysäköintialueena.

Osallisten kuuleminen ja lausunnot

Hakemuksesta on tiedotettu naapureille kaupunkiympäristön toimialan asemakaavoituspalvelun kirjeellä (30.9.2019). Heille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Muistutuksia ei ole esitetty. Laajempi kuuleminen ei ole tarpeen, koska poikkeamisella ei ole vaikutuksia laajemmalle.

Hakemuksesta on pyydetty lausunnot seuraavilta: kasvatuksen ja koulutuksen toimiala, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala, Helen Oy, Helen Sähköverkko Oy, Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY, Helsingin Satama Oy ja Helsingin poliisilaitos.

Liikunnan palvelukokonaisuus puoltaa lausunnossaan (6.11.2019) poikkeamishakemusta ja toteaa, että ylipainehallin ympärivuotisuus on perusteltua Jätkäsaaren olosuhteissa, kerhotalon rakentaminen tukee koko liikuntapuiston palvelutarjontaa eikä rakentamisella ole merkittäviä vaikutuksia liikuntapuiston muiden liikuntapaikkojen toteutukseen.

Helsingin Satama toteaa lausunnossaan (16.10.2019), että: ”hankkeen tulee ottaa huomioon toiminnallinen ympäristö ja autoliikenne- ja pysäköintijärjestelyt tulee toteuttaa siten, ettei satamaan/satamasta suuntautuvalle liikenteelle aiheudu haittaa”.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä toteaa lausunnossaan (28.10.2019), että: ”liikuntapuiston aluetta palvelevat yleiset vesihuoltolinjat on rakennettu ympäröiville katualueille ja, että poikkeamishakemuksessa esitetyn kerhotalon tulee liittyä katualueella sijaitsevaan yleiseen vesihuoltoverkostoon yksityisin liittymisjohdoin ja sopia johtojärjestelyistä liikuntapuiston haltijan kanssa”.

Muissa lausunnoissa ei ollut huomautettavaa.

Hakijalle on toimitettu saapuneet lausunnot (sähköpostit 1.11.2019 ja 8.11.2019). Hakija ilmoittaa vastineessaan, että ylipainehallin ja siihen liittyvien rakennusten pysäköintitarve ja -toteutus perustuu alueen asemakaavan mukaiseen pysäköinti- ja liikenneratkaisuun. Ylipainehallin ympärivuotinen käyttö ei lisää pysäköintiä alueella. Hakija ilmoittaa myös, että alueen vesihuoltoverkostoon liitytään yksityisin liittymisjohdoin ja niistä sovitaan liikuntapuiston haltijan kanssa.

Perustelut

Haettu toimenpide voidaan toteuttaa, koska ylipainehallin kaupunkikuvalliset ja maisemalliset vaikutukset toteutuvat suurimman osan vuodesta ja koska ylipainehallin vuosittainen purkaminen ja pystyttäminen lyhentävät rakenteen elinkaarta. Puistoon jää edelleen laajoja ulkoharjoittelualueita kesäaikaan, mm. toinen jalkapallokenttä kokonaisuudessaan.

Puistoon suunniteltujen maaston muotojen ja maakatsomoiden alle voidaan osoittaa hyötykäyttöä sen häiritsemättä puiston toimintaa.

Puistossa rakenteilla oleva huolto- ja pukuhuonerakennus palvelee laajuudeltaan ainoastaan alueen toista kenttää. Tästä syystä uuden kerho- ja pukuhuonetilan rakentaminen tukee koko liikuntapuiston palveluntarjontaa.

Haetun toimenpiteen tarkoittaman kerho-, pukuhuone- ja huoltorakennuksen laajuus on tarkentunut suunnittelun edetessä ja päätösehdotusta on muutettu sen mukaisesti (450 k-m²). Koska rakennus toteutetaan puistoon aiemmin suunniteltujen maastonmuotojen alle, ei sillä kerrosalan ylityksestä huolimatta ole vaikutusta puiston kaupunkikuvaan.

Poikkeamisen erityinen syy on asemakaavan toteutumisen edistäminen.

Haettu toimenpide ei päätöksessä asetetuin ehdoin aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle taikka alueiden käytön muulle järjestämiselle, eikä vaikeuta luonnonsuojelun taikka rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Haettu toimenpide ei myöskään johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen eikä muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Sovelletut oikeusohjeet

Maankäyttö- ja rakennuslaki 58 § 1 mom, 145, 171, 173 ja 174 §

Maankäyttö- ja rakennusasetus 85 ja 86 §

Hallintosääntö 16 luku 1 § 2 mom. 15a kohta

Rakennusvalvontataksa 2019, 8 §

Maksu

1 500 euroa

Voimassaolo ja jatkotoimenpiteet

Ennen mahdolliseen rakennustoimenpiteeseen ryhtymistä on saatava rakennuslupa, mikäli sellaista edellytetään. Rakennus- tai muu mahdollisesti vaadittava lupa on haettava kahden vuoden kuluessa poikkeamispäätöksen lainvoimaisuudesta lukien. Lupahakemukseen on liitettävä tämä päätös lainvoimaisuustodistuksineen.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä, jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisen tietoon. Julkipanopäivä vastaa pöytäkirjan nähtävilläolopäivää. Päätöksen valitusaika päättyy 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Kuulutusteksti kirjaamoon

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 18.12.2019

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Pöytäkirjan 655, 656 (Maksun osalta), 657 (Maksun osalta) ja 658 §:t.

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Valitusosoitus

Pöytäkirjan 656 ja 657 §:t.

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta

  • se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen, päätös välittömästi vaikuttaa
  • viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija
  • sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
  • se, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa
  • kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
  • toimialueellaan sellainen rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen
  • viranomainen toimialaansa kuuluvissa asioissa.
Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen ja muun valittamaan oikeutetun katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun päätös on julkipanon jälkeen annettu.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Sulje

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Mikko Aho

Lisätietojen antaja

Teo Tammivuori, arkkitehti, puhelin: 09 310 21192

teo.tammivuori@hel.fi