Ajokielto, polkupyörällä ja mopolla ajo Lammassaaren pitkospuille

HEL 2019-002587
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 17

Polkupyörällä ja mopolla ajon kieltäminen Lammassaaren pitkospuilla

Liikenne- ja katusuunnittelupäällikkö

Päätös

Liikenne- ja katusuunnittelupäällikkö päätti, että kielletään polkupyörällä ja mopolla ajo Lammassaaren pitkospuilla.

Kustannusennuste

Rakennukset ja yleiset alueet, Rakennuttaminen 500 euroa

Päätöksen perustelut

Viikki – Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueelle on voimassa Uudenmaan lääninhallituksen rauhoituspäätökset vuosilta 1962 ja 1987.

Helsingin Lammassaaren vanhat pitkospuut uusittiin vuosien 2016−2018 aikana EU-rahoitteisessa NATTOURS hankkeessa. Polkupyöräily uusituilla pitkoksilla alkoi välittömästi, kun ne oli saatu rakennettua ja asiasta alkoi tulla ympäristöpalveluihin myös runsaasti negatiivista käyttäjäpalautetta. Palaute koski ensisijaisesti turvallista liikkumista kapealla korotetulla väylällä, jossa liikkuu runsaasti ihmisiä lapsien, lastenvaunujen, pyörätuolien ja kaukoputkien kanssa. Nopeavauhtinen polkupyöräily pitkoksilla aiheuttaa saadun palautteen perusteella jatkuvasti vaaratilanteiksi kuvattuja läheltä piti ohituksia. Pelkillä luonto-opastustauluihin kiinnitetyillä kehoitusluonteisilla maininnoilla pyöräilyä ei ole saatu hillittyä pitkospuilla. Arvioitu kävijämäärä Lammassaaressa on noin 140 000 henkilöä vuodessa.

Kielletään polkupyörällä ja mopolla ajo Lammassaaren pitkospuilla, koska ajaminen pitkospuilla heikentää jalankulkijoiden liikenneturvallisuutta ja pitkospuut eivät ole tarkoitettu polkupyörille ja mopoille. Kielto mahdollistaa pyörien taluttamisen Lammassaareen ja sieltä pois, koska tieliikennelain mukaan polkupyörän ja mopon taluttajaan sovelletaan jalankulkijan liikennesääntöjä. Tämä on tarpeellista mm. kesämajojen asukkaiden kannalta, koska he kuljettavat tarakoilla ja pyörälaukuissaan ostoksia ja muita käyttötavaroita mökeillensä.

Tieliikennelain 2 §:n mukaan tiellä tarkoitetaan ”yleisnimityksenä yleistä ja yksityistä tietä, katua, rakennuskaavatietä, moottorikelkkailureittiä, toria sekä muuta yleiselle liikenteelle tarkoitettua tai yleisesti liikenteeseen käytettyä aluetta.”

Tien määritelmä on siis varsin laaja. Lammassaaren esteetöntä ja kaupungin ylläpitämää pitkospuureitti on tarkoitettu yleisesti kaikkien käyttöön, jolloin sitä voidaan pitää tieliikennelain tarkoittamana tienä vastaavasti kuin puistokäytäviä.

TLL 51 §:ssä on määritelty, kuka asettaa liikenteen ohjauslaitteen: ”Liikenteen ohjauslaitteen asettaa maantielle tienpitoviranomainen. Kunta asettaa liikenteen ohjauslaitteen kadulle, rakennuskaavatielle, torille ja muulle vastaavanlaiselle liikennealueelle. Ennen pysyväksi tarkoitetun liikenteen ohjauslaitteen asettamista kunnan on varattava poliisille tilaisuus antaa lausuntonsa asiassa.”

Liikenteen ohjauslaitteen asettamisella tarkoitetaan yhtäältä hallintopäätöksen tekemistä ja toisaalta ohjauslaitteen fyysistä pystyttämistä. Helsingin kaupungilla on sovittu menettelytapa, jossa poliisille varataan tilaisuus antaa lausuntonsa asiasta.

Helsingin kaupungin hallintosäännössä (6 §) on liikenne- ja katusuunnittelupäällikön toimivallassa päättää katu- ja muulle yleiselle liikenteelle tarkoitetulla alueella merkitykseltään vähäisistä yksittäisistä liikennejärjestelyistä.

Tällaisia päätöksiä ovat mm. valtaosa liikennemerkkipäätöksistä.

Yllä mainittujen lainkohtien ja sääntöjen perusteella päätöksen liikennemerkkiasiassa tekee liikenne- ja katusuunnittelupäällikkö. Asian johdosta on oltu yhteydessä Uudenmaan ELY-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueeseen, jonka mukaan yllä kuvattu menettelytapa polkupyörällä ja mopolla ajamisen kieltämiseksi on perusteltu.

Yhteydenotot

Uudenmaan ELY-keskus **********

Päätös tullut nähtäväksi 18.03.2019

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Heidi Hellgren-Suomalainen, Liikenneinsinööri, puhelin: 09 310 37118

heidi.hellgrensuomalainen@hel.fi

Päättäjä

Reetta Putkonen
liikenne- ja katusuunnittelupäällikkö