Tietopyyntö, Länsimetro Oy:n hallituksen pöytäkirjat vuosilta 2015 ja 2016, Helsingin Sanomat

HEL 2019-003940
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 72

Tietopyyntö Länsimetro Oy:n hallituksen pöytäkirjoista vuosilta 2015 ja 2016

Kansliapäällikkö

Päätös

Kansliapäällikkö päätti, että tietopyytäjän pyytämiä Länsimetro Oy:n hallituksen vuosien 2015 ja 2016 kokouspöytäkirjoja ei luovuteta, koska kaupungin hallussa ei ole pyydettyjä asiakirjoja.

Päätöksen perustelut

Tietopyyntö

Tietopyytäjä ********** on pyytänyt saada Länsimetro Oy:n hallituksen pöytäkirjat vuosien 2015 ja 2016 ajalta. Tietopyytäjä on pyytänyt saada asian ratkaisusta valituskelpoisen päätöksen, mikäli pyyntöä ei voida toteuttaa.

Viranomaisen asiakirja

Viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain (621/1999) mukaan viranomaisten asiakirjat ovat julkisia, jollei laissa erikseen toisin säädetä. Jokaisella on oikeus saada tieto viranomaisen asiakirjasta, joka on julkinen.

Julkisuuslaissa tarkoitettuja viranomaisia ovat muun muassa kunnalliset viranomaiset. Mitä viranomaisesta säädetään, koskee myös lain tai asetuksen taikka lain tai asetuksen nojalla annetun säännöksen tai määräyksen perusteella julkista tehtävää hoitavia yhteisöjä, laitoksia, säätiöitä ja yksityisiä henkilöitä niiden käyttäessä julkista valtaa.

Julkisuuslain mukaan viranomaisen asiakirjalla tarkoitetaan viranomaisen hallussa olevaa asiakirjaa, jonka viranomainen tai sen palveluksessa oleva on laatinut taikka joka on toimitettu viranomaiselle asian käsittelyä varten tai muuten sen toimialaan tai tehtäviin kuuluvassa asiassa.

Viranomaisen laatimana pidetään myös asiakirjaa, joka on laadittu viranomaisen antaman toimeksiannon johdosta, ja viranomaiselle toimitettuna asiakirjana asiakirjaa, joka on annettu viranomaisen toimeksiannosta tai muuten sen lukuun toimivalle toimeksiantotehtävän suorittamista varten.

Viranomaisen asiakirjana ei pidetä muun muassa viranomaisen palveluksessa olevalle tai luottamushenkilölle hänen muun tehtävänsä tai asemansa vuoksi lähetettyä kirjettä tai muuta asiakirjaa.

Pyydettyjen tietojen luovuttaminen

Helsingin kaupunki omistaa 15,6 prosenttia Länsimetro Oy:n osakkeista. Länsimetro Oy ei ole julkisuuslaissa tarkoitettu viranomainen, eikä se hoida lain tai asetuksen taikka lain tai asetuksen nojalla annetun säännöksen tai määräyksen perusteella julkista tehtävää eikä se käytä julkista valtaa.

Vuosien 2015 ja 2016 aikana Helsingin kaupunki nimesi voimassaolleen osakassopimuksen perusteella kaksi henkilöä Länsimetro Oy:n hallitukseen. Hallituksen silloiset kaupungin nimeämät viranhaltijataustaiset jäsenet ovat saaneet yhtiön hallituksen vuosien 2015 ja 2016 pöytäkirjat haltuunsa. Pöytäkirjat on toimitettu hallituksen jäsenille nimenomaan hallitusjäsenyyden perusteella, ei heidän virka-asemansa perusteella. Hallituksen kokousten pöytäkirjoja ei ole toimitettu Helsingin kaupungille myöskään millään muulla tavalla, joten kaupungilla ei ole pyydettyjä asiakirjoja hallussaan.

Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisun 2018:164 mukaan julkisuuslain mukainen oikeus saada tieto asiakirjasta koskee laissa lähemmin yksilöityjen viranomaisten, toimielinten ja muiden julkista valtaa käyttävien tahojen hallussa olevia, lain perusteella viranomaisen asiakirjoiksi määriteltyjä asiakirjoja. Tiedonsaantioikeutta ei siten ole perustettu viranomaisen tai muun tahon toiminnan käsitteen varaan.

Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan julkisuuslakia ei sovelleta kunnan omistamiin yhtiöihin, elleivät ne hoida julkista tehtävää ja käytä julkista valtaa. Länsimetro Oy ei ole sellainen julkisuuslaissa tarkoitettu viranomainen tai muu taho, jonka hallussa oleviin asiakirjoihin niitä siltä pyydettäessä sovellettaisiin julkisuuslakia.

Länsimetro Oy:n vuosien 2015 ja 2016 hallituksen pöytäkirjat eivät ole julkisuuslaissa tarkoitettuja viranomaisen asiakirjoja, sillä niitä ei ole toimitettu Helsingin kaupungille, eikä niiden julkisuuteen sovelleta julkisuuslain säännöksiä. Helsingin kaupungilla ei myöskään ole julkisuuslakiin perustuvaa velvoitetta pyytää hallituksen vuosien 2015 ja 2016 hallituksen pöytäkirjoja Länsimetro Oy:ltä.

Päätös tullut nähtäväksi 08.04.2019

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Viranomaisen toiminnan julkisuudesta annetussa laissa tarkoitettuun päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Sulje

Lisätietojen antaja

Atte Malmström, konserniohjauksen päällikkö, puhelin: 09 310 25472

atte.malmstrom@hel.fi

Päättäjä

Sami Sarvilinna
kansliapäällikkö
Marko Karvinen
vs. rahoitusjohtaja