Oikaisuvaatimus, Herttoniemen ala-asteen rehtorin päätös, poissaolohakemukset

HEL 2019-004614
Asialla on uudempia käsittelyjä
26. / 186 §

Oikaisuvaatimus liittyen rehtorin myöntämään lupaan koulusta poissaoloon

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti jättää tutkimatta ********** oikaisuvaatimuksen, koska kysymys ei ole oikaisuvaatimuskelpoisesta päätöksestä, vaan kysymys on ollut tosiasiallisesta hallintotoiminnasta, joka liittyy opetuksen antamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

********** on tehnyt 5.4.2019 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneen oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimus liittyy siihen, että Hertsikan ala-asteen koulun rehtori ei ole myöntänyt oppilaalle lupaa koulusta poissaoloon.

Hertsikan ala-asteen koulun rehtori ********** on antanut asiasta oman selvityksensä.

Kuntalain 134 §:n nojalla kunnanhallituksen, lautakunnan, niiden jaoston sekä niiden alaisen viranomaisen päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen tekeminen edellyttää siis viranomaisen, tässä tapauksessa rehtorin päätöksen olemassaoloa.

Oppivelvollisuus on velvollisuus, joka perustuu Suomen perustuslakiin. Pääsääntöisesti oppivelvollisuus suoritetaan osallistumalla perusopetuslain mukaisesti järjestettyyn perusopetukseen eli käymällä koulua.

Kun oppivelvollisuus suoritetaan käymällä koulua, kuten nyt kysymyksessä olevassa tilanteessa, on Helsingin kaupunki opetuksen järjestäjänä velvollinen antamaan oppilaille perusopetuslain mukaista opetusta kaikkina koulun työpäivinä. Perusopetuslain 30 §:n 1 momentin mukaan opetukseen osallistuvalla on puolestaan kaikkina koulun työpäivinä oikeus saada opetussuunnitelman mukaista opetusta, oppilaanohjausta sekä riittävää oppimisen ja koulunkäynnin tukea heti tuen tarpeen ilmetessä. Perusopetuslain 35 §:n 1 momentin mukaan oppilaan tulee osallistua perusopetukseen, jollei hänelle ole erityisestä syystä tilapäisesti myönnetty vapautusta.

Oikaisuvaatimuksen tekijän lapsella on siis oikeus saada opetusta, siinä koulussa, jonka oppilas hän on ja vastaavasti hänellä on velvollisuus osallistua opetukseen, mikä tarkoittaa säännönmukaista läsnäolovelvollisuutta koulun työaikoina. Koulun loma-ajan ulkopuolella oppilas voi olla poissa koulusta vain, jos hänelle on erityisestä syystä tilapäisesti myönnetty opetukseen osallistumisesta vapautus. Kasvatuksen ja koulutuksen toimintasäännön 4.2.1 kohdan mukaisesti rehtorin tehtävänä on, ellei toisin ole määrätty tai ellei hän ole

määrännyt tehtävää muulle viranhaltijalle, myöntää oppilaalle lupa koulusta poissaoloon. Sairauden tai muun ennalta arvaamattoman syyn ohelle erityisenä syynä kaupungin kouluissa käytettävän poissaolohakemuksen mukaan voidaan pitää esimerkiksi erityisiä perhetapahtumia sekä harrastukseen liittyvää kilpailutoimintaa.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla poissaololuvan hakemiseen käytetään lomaketta, jossa on kohta, jonka mukaan lupa myönnetään poissaoloon tai ei myönnetä. Lomakkeessa on myös kohta molempien huoltajien allekirjoituksille. Tällä pyritään varmistamaan yhteishuoltajuustilanteissa se, että molemmat huoltajat ovat tietoisia lupahakemuksesta oppilaan perusopetuksesta poissaoloon. Huoltajat eivät voi tilapäisissä poissaolotilanteissakaan laiminlyödä oppivelvollisuuden suorittamisen valvontaa.

Oikeuskirjallisuudessa opetuksen antaminen on katsottu tosiasialliseksi hallintotoiminnaksi. Luvan myöntäminen tilapäiseen koulusta poissaoloon voidaan katsoa olevan osa opetuksen antamista. Kun kysymys on tosiasiallisesta hallintotoiminnasta, siitä ei tehdä päätöstä. Päätöksellä tarkoitetaan sitä, että jokin asia saa lopullisen asiasisältöisen ratkaisun. Kouluissa käytössä oleva edellä tarkoitettu lomake, jolla rehtori tai opettaja joko myöntää luvan tai ei myönnä lupaa tilapäiseen poissaoloon, ei ole päätös.

Sitä, että luvan myöntäminen tilapäiseen poissaoloon on tosiasiallista hallintotoimintaa, tukee myös se, ettei sitä ole mainittu perusopetuslain nimenomaisesti tiettyjä yksittäistä oppilasta koskevien päätösten oikaisu- ja muutoksenhakusäännöksissä.

Edellä lausuttuun viitaten esittelijä katsoo, että kysymys on tosiasiallisesta hallintotoiminnasta, josta ei tehdä viranomaisen päätöstä, johon voisi hakea oikaisua tai muutosta.

Edellä lausuttuun viitaten esittelijä esittää, että oikaisuvaatimus jätetään tutkimatta.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 06.06.2019

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
  • päätös on muuten lainvastainen.
Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta valittamalla, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Sulje

Esittelijä

perusopetusjohtaja
Outi Salo

Lisätietojen antaja

Anu Kangaste, lakimies, puhelin: 09 310 87180

anu.kangaste@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. Salassa pidettävä: JulkL 24 § 1 mom 32 k.
2. Salassa pidettävä: JulkL 24 § 1 mom 32 k.
3. Salassa pidettävä: JulkL 24 § 1 mom 32 k.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.