Vahingonkorvaus, invakortillisen auton siirrosta aiheutuneet kustannukset, 8.1.2019, Mannerheiminaukio
Vahingonkorvausvaatimus, muu vahinko
Päätös
Lakipalvelut-yksikön päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.
Päätöksen perustelut
Vahingonkorvausvaatimuksen mukaan hakijan ajoneuvolle tehty lähisiirto on aiheuttanut hakijalle ajoneuvon etsimiseen käytettynä aikana vahinkoa hätääntymisen ja kivun muodossa, matkakuluja, siirtomaksun ja puhelinkuluja. Hakija on esittänyt kaupungille 163,00 euron korvausvaatimuksen ajoneuvon siirtokuluista ja muista kuluista, sekä vielä yksilöimättömän korvausvaatimuksen puhelinkuluista.
Ajoneuvojen siirtoyksiköstä saadun selvityksen mukaan hakijan ajoneuvolle on tehty lähisiirto 5.1.2019 kello 13.05 osoitteesta Mannerheimin aukio osoitteeseen Töölönlahdenkatu 3 katualueen varauksen vuoksi.
Kaupunki voi ajoneuvojen siirtolain perusteella siirtää ajoneuvon, jos se haittaa tiellä tehtävää työtä tai tiealueella järjestettävää tapahtumaa. Tällöin ajoneuvo siirretään yleensä lähietäisyydelle, esimerkiksi kadun toiselle puolelle tai läheiselle kadulle.
Ajoneuvojen siirtoyksikkö on antanut hakijalle päätöksen siirtomaksusta tehdyn oikaisuvaatimuksen johdosta ajoneuvojen siirtämisestä annetun lain perusteella. Päätöksessä on otettu kantaa itse siirtoon, siitä syntyneisiin kuluihin ja asiaan liittyvään invatunnukseen.
Vahingonkorvausvastuu edellyttää tuottamusta. Tuottamuksen lisäksi edellytetään syy-yhteyttä suoritetun toiminnan ja aiheutuneen vahingon välillä. Hakijan ajoneuvon lähisiirto on hoidettu lain- ja asianmukaisesti. Korvausta maksetaan vain todellisuudessa aiheutuneista vahingoista, ei esimerkiksi korvauksen hakemisesta aiheutuneesta vaivannäöstä tai vahingon aiheuttamasta mielipahasta.
Asiassa ei ole esitetty sellaista näyttöä, jonka perusteella voitaisiin todeta, että hakijan ajoneuvon siirto olisi aiheuttanut vahingonkorvauslain perusteella korvattavaa vahinkoa. Näistä seikoista johtuen kaupunki katsoo, ettei se ole asiassa korvausvelvollinen.
Sovelletut oikeusohjeet
Laki ajoneuvojen siirtämisestä (828/2008) 6 §
Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §
Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 21.6.2017 § 57
Päätös tullut nähtäväksi 06.06.2019
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Marjo Laine, valmistelija, puhelin: 09 310 38506