Vahingonkorvaus, henkilövahinko, 12.2.2019, Kruunuhaan yläasteen koulu
Vahingonkorvausvaatimus, liukastuminen
Päätös
Lakipalvelut -yksikön päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.
Päätöksen perustelut
Vahingonkorvausvaatimuksen mukaan hakija on liukastunut 12.2.2019 klo 19.00 osoitteessa Snellmaninkatu 18. Hakija liukastui Kruununhaan yläasteen koulun pihassa liikuntatunnin jälkeen. Piha oli jään peitossa ja sen päälle oli satanut hieman lunta. Hakija on esittänyt kaupungille yhteensä 424,20 euron korvausvaatimuksen.
Ilmatieteen laitoksen mukaan vahinkopäivänä lämpötila on vaihdellut Kaisaniemen mittausasemalla tehdyissä mittauksissa -2,3°C ja 0,7°C välillä. Vahinkopäivänä klo 19.00 lämpötila on ollut -1,5°C. Vahinkopäivänä on esiintynyt vähäistä vesi-, räntä- ja lumisadetta, mutta sillä ei ole ollut vaikutusta lumikertymään. Vahinkopäivää edeltäneenä päivänä sää on pysynyt -0,4°C ja 2,8°C välillä.
Saadun selvityksen mukaan koulun piha-alueen kunnossapito kuuluu päivän aikana kouluisännälle. Vahinkopäivänä koko kunnossapidosta vastuussa oleva henkilökunta on ollut paikalla, eikä poissaoloja ole ollut. Vahinkopäivänä ovien edustat on puhdistettu lumesta. Pihan hiekoitus tehdään heti aamusta ja päivän mittaan hiekkaa lisätään tarvittaessa. Kouluisännän työaika päättyy 15.15. Sen jälkeen työt jatkuvat vain sellaisessa tilanteessa, jossa on pakottava tilanne kyseessä. Muita ilmoituksia liukastumisista ei ole tullut.
Vahingonkorvausvastuu edellyttää laiminlyöntiä tai tuottamusta. Lisäksi toiminnan tai laiminlyönnin ja seurauksen välillä on oltava syy-yhteys. Kadun kunnossapitovelvollinen voi vapautua vahingonkorvausvastuustaan, jos hän voi osoittaa, että kunnossapito on hoidettu asianmukaisesti. Vahinkopaikalla on vahinkopäivänä suoritettu kunnossapitotoimia asianmukaisesti. Kouluisännän työpäivä on päättynyt klo 15.15, eikä säässä ei ole tapahtunut mitään sellaista, joka olisi aiheuttanut esimerkiksi liukkauden tuntuvaa lisääntymistä. Klo 15.15 jälkeen ei myöskään ole esiintynyt sateita ja lämpötila on pysynyt pakkasen puolella. Vaikka liukkaudentorjunta olisikin hoidettu kunnossapitolain edellyttämällä asianmukaisella tavalla, ei sillä kuitenkaan voida täysin aina poistaa lumen ja jään aiheuttamaan liukkautta. Aina on jokin kohta, johon on mahdollista liukastua.
Vallitsevan oikeuskäytännön mukaisesti ja asiassa saatujen selvitysten perusteella vahinkoaikaan vallinneet sääolot ja suoritetut kunnossapidon toimenpiteet huomioiden kaupunki katsoo toimineensa huolellisesti. Näin ollen kaupunki ei ole laiminlyönyt kunnossapitolain mukaisia tehtäviään, eikä ole asiassa korvausvelvollinen.
Sovelletut oikeusohjeet
Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §
Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–4 §, 14 §
Kaupunkiympäristön toimialajohtajan päätös 21.6.2017 § 57
Päätös tullut nähtäväksi 02.08.2019
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | (09) 310 13700 (Yleishallinto) |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Katriina Pönkä, lakimiesharjoittelija, puhelin: 09 310 22765