Tarveselvitys, Pasilan konepajan alueelle rakennettava päiväkoti

HEL 2019-005224
Asialla on uudempia käsittelyjä
3. / 20 §

Behovsutredning för ett daghem som man avser att förverkliga på adressen Maskinverkstadsgränden 1

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan ruotsinkielinen jaosto

Framställning

Svenska sektionen beslutade föreslå för fostrans- och utbildningsnämnden att man godkänner den behovsutredning som gäller ett daghem som man avser att förverkliga på adressen Maskinverkstadsgränden 1.

Framställningen stämmer överens med förslaget.

Sulje

Det daghem som planeras på Fredriksbergs maskinverkstadsområde skulle vara beläget inom Vallgårds distrikt och skulle dessutom tillgodose servicebehoven inom Åshöjden och Böle. Enligt den senaste befolkningsprognosen kommer antalet barn i åldern 1–6 år i distrikten Åshöjden, Böle och Vallgård att öka med sammanlagt cirka 400 barn åren 2019–2028. Befolkningsökningen är koncentrerad till Böleområdet.

I nybyggnaden planeras utrymmen för småbarnspedagogik och förskoleundervisning; det rör sig om platser för cirka 150 barn. I utrymmena förverkligas platser som tillgodoser både det finska och svenska servicebehovet samt ersättande utrymmen för Daghemmet Solhälla och Åshöjdens förskola. Fostrans- och utbildningssektorn kommer att använda utrymmena på ett flexibelt sätt utifrån servicebehovet som är under förändring.

Genom detta projekt får man cirka 100 nya platser för barn och kan på så sätt tillgodose servicebehovet. Framtida projekt är en nybyggnad som ska ersätta daghemmet Päiväkoti Hertta, Pohjois-Pasilan päiväkoti och samprojekt för en skola och ett daghem i Mellersta och Norra Böle. Dessutom kommer daghemsutrymmen att erhållas i Vallgård, närmare bestämt på Rautalampivägen. Fostrans- och utbildningssektorn utreder servicebehovet i samband med dessa projekt.

De planerade utrymmena på Maskinverkstadsgränden 1 behövs senast 1.8.2020. Om ibruktagandet av utrymmena försenas, medför det olägenheter med tanke på anordnandet av verksamheten och kan orsaka extra kostnader för sektorn.

Utrymmesprojektet underlättar anordnandet av service på området

Behovet av pedagogiska tjänster och huruvida det finns tillräckligt med platser för barn följs regelbundet med på områdes- och stadsnivå. Servicenätet planeras så att man kan tillgodose familjernas behov så väl som möjligt med tillämpning av principen om närdaghem.

På Fredriksbergs maskinverkstadsområde har man inte ursprungligen i planläggningsfasen tagit i beaktande behovet av daghemsutrymmen utan man har utgått ifrån att daghemmen i närmiljön betjänar det nya område som är under byggnad. Med åren har användningen av småbarnspedagogiktjänster förändrats, deltagandet har ökat och barnfamiljerna har börjat bo kvar i stadskärnan. Inom Fredriksbergs maskinverkstadsområde bor många barnfamiljer som för tillfället erbjuds småbarnspedagogiktjänster på olika håll inom det Mellersta stordistriktet.

Daghemmet Solhällas utrymmen har sagts upp av den privata hyresvärden från och med sommaren 2020. Utrymmena skulle vara i behov av en omfattande totalrenovering. Solhälla kommer att verka i tillfälliga lokaler från augusti 2019 till sommaren 2020. Åshöjdens förskola verkar i lokaler som för tillfället saknar bygglov. För dessa behövs nya lokaler i stället.

Tillräckliga lokaler för service stöder barns och ungas vardag

De nya lokalerna möjliggör ordnandet av närservice på Fredriksbergs maskinverkstadsområde, vilket förbättrar barns och familjers vardag. Trygga, hälsosamma och tillräckligt stora nya lokaler skapar goda förutsättningar för verksamheten på Daghemmet Solhälla och Åshöjdens förskola, samt dessutom för att tillgodose servicebehoven i närområdet. Fördelningen av de finska och svenska platserna specificeras hösten 2019.

Lokalerna planeras så att de är tillgängliga och lämpliga för alla barn samt så att de möjliggör en lärmiljö som stöder barnens uppväxt och utveckling. I planeringen av verksamheten på daghemmen delaktiggörs barnen och familjerna. Tack vare lokalerna ökar möjligheten till gemenskap inom området.

Genom tekniska lösningar främjar man inlärningen av de färdigheter som behövs i informationssamhället, vilket leder till ökad förståelse av och kunskaper i teknologi i Helsingfors.

Utrymmena möjliggör förverkligandet av planen för småbarnspedagogik

I projektet förverkligas utrymmen för ett daghem: de pedagogiskt mångsidiga, ändamålsenligt dimensionerade och flexibla utrymmena främjar verksamheten och garanterar barnen en god lär- och uppväxtmiljö. Utrymmena planeras med tillämpande av principerna om dimensionering och planeringsanvisningarna på stadsnivå och de möjliggör förverkligandet av målen i planen för småbarnspedagogik.

Daghemmet placeras som ett hyresprojekt i de två första våningarna i en ny kontorsbyggnad. Intill daghemmets egen ingång finns ett litet, inhägnat gårdsområde och på den intilliggande Bruno Granholms platsen planerar man att avgränsa ett inhägnat lekområde. För vistelser utomhus ska också den lekplats som kommer att byggas i Maskinverkstadsparken användas. I daghemmet arbetar sammanlagt 30–33 arbetstagare beroende på antalet barn och barnens ålder.

De nya utrymmenas inverkan på kostnaderna för utrymmen och verksamheten

De lokaler som ska hyras är 1199 m2 läg.yta. Den av stadsmiljösektorn uppskattade, totala hyran är 28,5 €/m²/mån., dvs. cirka 393 000 euro/år. Hyresavtalet ingås för 15 år. De uppskattade städkostnaderna är cirka 25 000 euro/år.

De uppskattade flyttkostnaderna är cirka 20 000 euro och för kostnaderna för inledning av verksamheterna anslås 80 000 euro (för IKT-kostnader 45 000 euro). Till kostnaderna för inledande av verksamheten hör bl.a. inredningen första gången, material, utrustning och anordningar. I siffran ingår inte dataadministrationsanskaffningar. Kostnaderna för verksamheten stiger för det kommande projektets del med 1,3 milj. euro/år. Att inhysa ett flertal enheter i gemensamma utrymmen är en kostnadsmässigt fördelaktig lösning.

Tidigare beslut, delaktiggörande och annan beredning

Behovsutredningen har utarbetats genom ett samarbete mellan stadsmiljösektorn och fostrans- och utbildningssektorn.

Invånarna inom området kommer att informeras och höras gällande placeringen av daghemmets gårdsområde på Bruno Granholms platsen i samband med det diskussionstillfälle som ordnas i augusti.

Förändringen har behandlats med personalen på de svenska daghemmen och personalen delaktiggörs i planeringen av utrymmena vid olika användarmöten.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 17.06.2019

FÖRBUD MOT SÖKANDE AV ÄNDRING

Ändring i beslutet får inte sökas eftersom beslutet gäller beredning eller verkställighet.

Tillämpat lagrum: 136 § i kommunallagen

Sulje

Esittelijä

direktör för den svenska servicehelheten
Niclas Grönholm

Lisätietojen antaja

Carola Harju, specialplanerare, telefon: 09 310 42542

carola.harju@hel.fi