Oikaisuvaatimus, hoitopaikkapäätös

HEL 2019-005830
Asialla on uudempia käsittelyjä
34. / 223 §

Oikaisuvaatimus päiväkoti Pihlajan kielikylpyryhmän valintapäätöksestä

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta hylkäsi ********** oikaisuvaatimuksen päiväkodin johtajan 02.05.2019 (nro 201800052) tekemästä päätöksestä, koska oikaisuvaatimuksessa esitetyt perusteet eivät anna aihetta päätöksen muuttamiseen. Kasvatus- ja koulutuslautakunta viittaa perusteluinaan esittelijän esittämiin seikkoihin.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

********** on tehnyt oikaisuvaatimuksen (liite 1) varhaiskasvatusta koskevasta päätöksestä. Hän vaatii varhaiskasvatuspaikkaa koskevan hakemuksen hyväksymistä, koska valinta on tehty virheellisesti seuraavin perustein.

1.Hakiessaan paikkaa 19.3.2018 perhe ei ollut tietoinen varhaiskasvatuslautakunnan 13.2.18 tekemästä päätöksestä ja tapahtuneesta kriteerien muutoksesta.

2. Perhe ei päässyt osallistumaan suulliseen informaatiotilaisuuteen päiväkodissa

3.Oletettiin lapsen pääsevän päiväkoti Pihlajan kielikylpyryhmään sisarusperiaatteen mukaisesti, koska sisarus oli Meilahden ala-asteen 3.luokalla.

4.Valinnassa asetettiin etusijalle esiopetusryhmään hakevat 2012 syntyneet lapset ja seuraavan vuoden esiopetukseen siirtyvät 2013 lapset.

5.Päätöstä ei lähetetty vuonna 2018.

Lähemmin oikaisuvaatimuksen perustelut ilmenevät liitteenä olevasta oikaisuvaatimuksesta.

Oikaisuvaatimus on tehty määräajassa oikealle viranomaiselle.

Vuonna 2018 kielikylpyvalintojen kielteisen päätöksen tekoa valmisteltiin effica tietojärjestelmään. Kielikylpyryhmän valinnoista ei tehty hallintopäätöstä 4-vuotiaille lapsille.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti 13.2.2018 (§ 24), että varhaiskasvatuksen ruotsin kielen kielikylpyyn valinnan periaatteet ovat seuraavat:

Sisarukset pyritään sijoittamaan samaan yksikköön, jos se palvelujen tarjonta huomioon ottaen on mahdollista. Kielikylpypolun turvaamiseksi ja vanhempien kielikylpyyn sitoutumisen tukemiseksi samassa kielikylpypäiväkodissa tai kielikylpypolkua jatkavan alakoulun 1. tai 2. luokalla olevien lasten sisarukset asetetaan valinnassa etusijalle. Mikäli sisaruksia on enemmän kuin ryhmään voidaan ottaa eikä mikään päiväkodintarjoama käytännön järjestely onnistu, viimeisenä vaihtoehtona suoritetaan valinta arvonnalla.

Mikäli ensisijaisen valinnan jälkeen muita edellytykset täyttäviä hakijoita on enemmän kuin vapaita paikkoja eikä mikään päiväkodin tarjoama käytännön järjestely onnistu, viimeisenä vaihtoehtona suoritetaan valinta arvonnalla. Kielikylvyn pedagogiset periaatteet ja siten valinnassa tärkeät edellytykset ovat:

ruotsin kieli on lapselle uusi kieli

yksi perheen kotona puhutuista kielistä on suomi

huoltajat ovat valmiita sitoutumaan kielikylpypolkuun varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa.

varhaiskasvatuksessa ei tarkisteta lasten soveltuvuutta kielikylpyyn.

kielikylpyyn ei ole subjektiivista oikeutta.

Päiväkoti Pihlajan kielikylpyryhmien valinnat 2014 ja 2015 syntyneiden osalta tehtiin seuraavasti: Reijola-Munkkiniemi-Haaga-Pitäjämäen varhaiskasvatusalueen päiväkotienjohtajat ja varhaiskasvatuksen aluepäällikkö suorittivat valinnat suljetulla lippuäänestyksellä 3.4.2019. Arvonta suoritettiin vain 2014 syntyneiden ryhmään. Ilman kielikylpypaikkaa jäi yhteensä 21 lasta.

Tämä perustui sovittuun ryhmäkokoon sekä tulevaan opinpolkuun. Päiväkoti Pihlassa on lisätty varhaiskasvatuspaikkoja 7 lapsella 1.8.2019 palvelun laajentamiseksi. Varhaiskasvatuspaikkoja Pihlajan kielikylpyryhmissä on yhteensä esiopetusryhmä huomioiden 28 paikkaa. Lapsia on iänmukaisesti seuraavasti: 2013 (6-vuotta) syntyneet esiopetuksessa olevat 10 lasta, 2014 syntyneet (5-vuotta) 14 lasta ja 2015 (4-vuotta) syntyneitä neljä lasta.

Vuonna 2014 syntyneitä arvottiin kaikki hakijat (24), valittiin 12. 2015 syntyneiden ryhmä täyttyi sisaruksista (6). Hakijoita oli 15. Hakijoista ilman kielikylpypaikkaa jäi 9. Päiväkoti Pihlajan ja päiväkoti Ruskeasuon kielikylvystä on opinpolun jatkumo Meilahden peruskouluun. Päiväkodit ovat sitoutuneet järjestämään yhdessä 25 esiopetuspaikkaa vuosittain. Esiopetuksesta on kaikilla esiopetuslapsilla jatkumo kouluun. He muodostavat yhden kielikylpyluokan.

Arvonnassa oli laput, joissa oli jokaisen hakijan nimi. Lopuksi tarkistettiin lapsen varhaiskasvatuksen jatkuvuuden turvaaminen siinä päiväkodissa, jossa lapsi oli sillä hetkellä.

Valinnassa on käytetty kasvatus- ja koulutuslautakunnan 13.2.2018 § (§ 24) hyväksymiä ruotsin kielen kielikylvyn valintakriteereitä Helsingin varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa. Sisaruusperiaatteen noudattaminen valinnassa perustuu lautakunnan päätökseen.

Varhaiskasvatuksen palvelut on informoinut kielikylvyn valinnoista asiakkaita ja päiväkodin johtajalta on ollut mahdollisuus tiedostella palvelun ohjaukseen liittyvät asiat. Päiväkoti Pihlajassa on myös järjestetty tiedotustilaisuus kielikylpyyn hakeneille vanhemmille.

Päätös on annettu 2019 tiedoksi muutoksenhakuohjeistuksineen, jolloin vanhempien oikeussuoja toteutuu tämän oikaisuvaatimuksen myötä.

Viranhaltijan päätös ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä, viranhaltija ei ole ylittänyt toimivaltansa eikä päätös ole lainvastainen. Esittelijä katsoo, että oikaisuvaatimus on hylättävä.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 25.06.2019

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon sinä päivänä, jona päätös on luovutettu asianomaiselle tai hänen lailliselle edustajalleen.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Postitse saantitodistusta vastaan lähetetystä päätöksestä katsotaan asianosaisen saaneen tiedon saantitodistuksen osoittamana aikana.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Valitusasiakirjat voidaan toimittaa myös Helsingin kaupungin kirjaamoon.

Kirjaamon asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
Kasvatus- ja koulutuslautakunta
 
Helsingin kaupungin kirjaamo
 
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11–13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

varhaiskasvatusjohtaja
Satu Järvenkallas

Lisätietojen antaja

Keijo Räikkönen, varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: 09 310 69628

keijo.raikkonen@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. Oikaisuvaatimus 15.5.2019

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.