Kansainvälisen toiminnan painopisteet

HEL 2019-005840
Asialla on uudempia käsittelyjä
3. / 35 §

Kansainvälisen toiminnan painopisteet

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto

Päätös

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto hyväksyi liitteen 1 mukaisesti kaupungin kansainvälisen toiminnan painopisteet.

Käsittely

Asian käsittelyn aikana kysymyksiin olivat vastaamassa kansainvälisten asioiden päällikkö Jani Moliis ja yhteysjohtaja Sanna-Mari Jäntti. Asiantuntija Jäntti poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Vastaehdotus:
Suldaan Said Ahmed: Lisäysehdotus päätöstekstin perusteluihin 6. kappaleen jälkeen:

"Maailman keskeisten haasteiden ratkomisessa Helsinki tekee yhteistyötä olennaisten kansainvälisten verkostojen ja organisaatioiden kanssa teemoissa, joissa Helsingillä on mahdollisuus tuoda pöytään selkeää lisäarvoa tai käytännön ratkaisumalleja ja tässä yhteistyössä kumppanina voi olla mukana myös kehittyvien maiden merkittäviä kaupunkeja."

Elinkeinojaosto hyväksyi yksimielisesti vastaehdotuksen mukaisesti muutetun ehdotuksen.

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto hyväksyy liitteen 1 mukaisesti kaupungin kansainvälisen toiminnan painopisteet.

Sulje

Helsingin kansainvälisen toiminnan painopisteet korvaa elinkeinojaoston kansainvälisen toiminnan tiekartan (Eja 11.12.2017, § 22) sekä kirkastaa ja päivittää aiempia kansainvälistä työtä ohjaavia periaatteita ja dokumentteja (Kaupunkistrategia 2017-2021, Elinkeinomarkkinoinnin tiekartta, Eja 11.12.2017, § 22).

Painopisteiden tavoitteena on ohjata kansainvälisen työn suunnittelua, tekemistä, priorisointia ja koordinaatiota suhteessa kaupunginkansliaan, toimialoihin sekä erityisesti kaupunkiyhteiseen kansainvälisten asioiden yksikköön ja kaupungin kansainväliseen viestintään.

Helsingin visiona on olla maailman toimivin kaupunki. Tällä se luo parhaat urbaanin elämän edellytykset asukkailleen ja vierailijoilleen. Kaupungin strategisena tavoitteena on tehdä jatkuvasti kaikki hieman paremmin, jotta helsinkiläisten elämä olisi mukavampaa ja vaivattomampaa.

Kaupunkistrategiassa kansainvälisyys on läpileikkaava ajatus. Strategian monien alatavoitteiden toteutumisen edellytys on Helsingin kansainvälisen vetovoiman kasvattaminen ja globaalissa kilpailussa pärjääminen. Keskeisimpiä kehittymisen alueita ovat digitalisaatio ja ilmastonmuutoksen torjunta, joilla on vaikutusta lähes kaikkeen kaupungin tekemiseen. Tavoitteiden saavuttaminen edellyttää kokonaisvaltaista kansainvälistymistä. Paremman kaupungin tekeminen kaupunkilaisille, kansainvälisessä kilpailussa pärjääminen, globaalin vastuun kantaminen ja ihmisten, innovaatioiden ja investointien houkuttelu vaativat pitkäjänteistä visiota kaupungin roolista ja toimijuudesta globaalissa maailmassa.

Lähialueista Pohjoismaiden pääkaupungit ja Tallinna sekä Moskova ja Pietari ovat keskeisiä pitkäaikaisia kumppaneita. Helsingin on myös luontevaa tehdä yhteistyötä muiden EU-pääkaupunkien kanssa. Yhteistyötä Aasian maiden ja erityisesti Kiinan kanssa priorisoidaan. Lisäksi kaupunki on aloittanut läheisen yhteistyön usealla eri osa-alueella New Yorkin kanssa.

Kaupungin yhteistyötä laajennetaan sellaisten kansainvälisten organisaatioiden ja verkostojen kanssa, joiden toiminnan ytimessä on kaupunkien kehittäminen. Uusiin yhteistyökumppaneihin ja -muotoihin kuuluvat muun muassa Bloomberg Philanthropies, Urban20-kaupunkiverkosto, C40-järjestön puitteissa toteutettava ilmastoyhteistyöohjelma, World Culture Cities Forum ja digitalisaatioon liittyvät aloitteet ja verkostot.

Kaupungin on priorisoitava tekemistään myös kansainvälisessä työssä. Kaupunki keskittyy yhtäältä sellaisiin teemoihin ja toimintoihin, joista saadaan eniten hyötyä suhteessa kaupungin asettamiin tavoitteisiin ja toisaalta sellaisiin, joissa kaupungilla on eniten annettavaa muille.

Helsingin tavoite kaikessa toiminnassa on kehittää parempaa kaupunkia helsinkiläisille. Kansainvälinen toiminta tukee tässä. Keskeisiä tavoitteita tältä osin ovat osaamisen ja ymmärryksen kasvattaminen, kaupungin tunnettuuden kehittäminen ja vaikuttavuuden lisääminen

Kaupungin tulee lisäksi tarkemmin määritellä ne alueet, joiden osalta haetaan merkittävämpää kansainvälistä asemaa. Kaupungin strategian pohjalta alueiksi on määritelty:

  • Smart City & digitalisaatio
  • Vastuullisuus ja kestävä kehitys
  • Innovaatiot ja kilpailukyky
  • Liikenne ja liikkuminen
  • Koulutus ja osaaminen
  • Eriytymisen ehkäisy ja osallisuus
  • Taide ja kulttuuri
  • Muotoilu

Hallintosäännön 8 luvun 2 §:n mukaan kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päättää kansainvälisiä asioita koskevista periaatteista ja seuraa niiden toteutumista.

Pormestari johtaa keskeisiä kansainvälisiä avauksia ja strategisia toimenpiteitä. Apulaispormestarit vastaavat toimialallaan kaupungin kansainvälisestä edunvalvonnasta ja edustamisesta. Kaupungin muu johto toteuttaa kansainvälisiä toimenpiteitä yhteisesti sovittujen painopisteiden puitteissa. Kaikkien kaupungin toimialojen ja osastojen toiminnassa on lähtökohtaisesti paljon kansainvälistä toimintaa, jota kehitetään kaupunkiyhteisesti koordinoiden. Merkittävimmät kansainväliset avaukset ja toimenpiteet käsitellään kaupungin johtoryhmässä.

Liitteenä olevaa asiakirjaa on päivitetty kaupunginhallituksen elinkeinojaoston kokouksessa 10.6.2019 käydyn keskustelun perusteella. Päivitetyt kohdat on merkitty liitteeseen keltaisella korostusvärillä. Asiakirjaan on myös lisätty kaksi kuvaa havainnollistamaan tekstisisältöä.

Sulje

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto 10.06.2019 § 21

Päätös

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päätti panna asian pöydälle 16.9.2019 kokoukseen.

Käsittely

Asian aikana kuultavana oli yhteysjohtaja Sanna-Mari Jäntti. Lisäksi paikalla oli viestintäjohtaja Liisa Kivelä. Asiantuntijat poistuivat kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päätti yksimielisesti jättää asiakohdan pöydälle 16.9.2019 kokoukseen Ozan Yanarin ehdotuksesta.

Esittelijä
pormestari
Jan Vapaavuori
Lisätiedot

Sanna-Mari Jäntti, yhteysjohtaja, puhelin: 310 20015

sanna-mari.jantti@hel.fi

Jani Moliis, kansainvälisten asioiden päällikkö, puhelin: 310 22781

jani.moliis@hel.fi

Victor Andersson, kaupunginsihteeri, puhelin: 310 36027

victor.andersson@hel.fi
Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 24.09.2019

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Esittelijä

pormestari
Jan Vapaavuori

Lisätietojen antaja

Sanna-Mari Jäntti, yhteysjohtaja, puhelin: 09 310 20015

sanna-mari.jantti@hel.fi

Jani Moliis, kansainvälisten asioiden päällikkö, puhelin: 09 310 22781

jani.moliis@hel.fi

Victor Andersson, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36027

victor.andersson@hel.fi