Puistosuunnitelman hyväksyminen, Laivastopuisto, Katajanokka
Laivastopuiston kentän peruskorjaus, puistosuunnitelman hyväksyminen, Katajanokka, nro VIO 6014/1
Päätös
Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä Laivastopuiston kentän peruskorjauksen puistosuunnitelman nro VIO 6014/1.
Päätöksen perustelut
Lähtökohdat ja tavoitteet
Laivastopuiston kenttä piirustus nro VIO 3014/1 (liite 2) sijaitsee Katajanokan (8.) kaupunginosassa, Katajanokan 080 osa-alueella. Peruskorjattavan kentän nykyinen pinta-ala on noin 3200 m² ja koko suunnittelualueen pinta-ala noin 6250 m². Koko Laivastopuiston pinta-ala on 29 777 m².
Laivastopuiston kenttä on voimassaolevassa vuoden 1977 asemakaavassa nro 7534 ohjeellinen pallokenttä (up). Kenttää ympäröi istutettava puistoalue (PI). Alueella on meneillään Kantakaupungin asemakaavojen ajantasaistamisen kaavoitushanke sekä kunnostettavan kentän suunnittelualueen eteläosassa Eteläsataman itäosan ja Katajanokanrannan kaavoitushanke. Kaavoitushankkeet eivät vaikuta Laivastopuiston kentän kunnostussuunnitteluun.
Laivastopuisto on Katajanokkaa kehystävä pitkänomainen puisto, joka kuuluu arvoympäristökohteisiin. Se on aikakaudelleen tyypillinen puisto, joka on rakennettu vaiheittain 1970–1990-luvuilla. Laivastopuiston on suunnitellut Helsingin kaupungilla työskennellyt Lars Liljefors, jonka laatima Laivastopuiston puistosuunnitelma on vuosilta 1983–1990. Puistosuunnitelma on voimassa olevan asemakaavan mukainen.
Laivastopuiston kenttä on Laivastopuiston itälaidalla sijaitseva, peruskorjattava pelikenttä. Suunnittelualue rajautuu lännen puolella Katajanokanrannan katualueeseen ja muilta sivuilta Laivastopuiston puistokäytäviin. Kentän itäpuolella Katajanokan kärki avautuu Kruunuvuorenselälle.
Nykyisin Laivastopuiston kenttä on nurmipintainen. Sen pinta on epätasainen ja usein märkä ja pehmeä. Metalliverkkoaidalla rajattua kenttää ympäröivät kolmelta suunnalta maakummuille tehdyt monilajiset istutusalueet. Aidassa on kahdessa kulmassa portti ja kahdessa kulmassa aita on avoin. Länsireunassa on leikattu pensasaita. Kenttää kiertävä puistokäytävä on valaistu puistovalaisimin, mutta itse kentällä ei ole valaistusta. Kentällä on roska-astia ja kolme jalkapallomaalia. Rannassa kulkevan puistokäytävän varrella on penkkejä ja roska-astioita.
Suunnitelman tavoitteena on korjata kenttä toimivaksi ja turvalliseksi, arvokkaaseen ympäristöön sopivaksi ja kaupunkikuvallisesti korkeatasoiseksi kokonaisuudeksi. Kentän rakenteita, varusteita, ja pintamateriaaleja korjataan sekä uusitaan. Kenttä säilyy nykyisessä käytössä pelikenttänä.
Suunnitelma
Kenttä peruskorjataan hiekkatekonurmipintaiseksi pelikentäksi, johon tehdään merkinnät 35 x 60 m kokoiselle jalkapallokentälle. Kentän tasaus ja kuivatus suunnitellaan uudelleen niin, että vesi ei jää seisomaan kentän pintaan ja ympäristöön.
Nykyiset metalliverkkoaidat uusitaan kolmilankaverkkoaidaksi ja aidat asennetaan säännölliseen muotoon. Kentän Katajanokanrannan puoleisella sivulla aidan korkeus on vähintään kaksi metriä ja kentän päädyissä sekä meren puoleisella sivulla vähintään kolme metriä. Tarvittaessa aitaa korotetaan kangasverkolla. Kentän luoteiskulmaan asennetaan huolto- ja käyntiportti ja muihin kulmiin suojaelementilliset kulkuaukot.
Suunnittelualueen nykyistä kasvillisuutta säilytetään mahdollisimman paljon. Huonokuntoiset ja voimakkaasti kentän päälle kasvavat puut poistetaan. Kasvillisuuden poistamista tehdään myös uuden aidan asentamisen ja kentän koillisosassa tehtävän maaston muotoilun vuoksi. Katajanokanrannan puoleinen orapihlaja-aita sekä suunnittelualueen pohjoisosassa oleva nurmialue säilytetään. Kentän itä- ja eteläreunassa uuden aidan ja nykyisen istutusalueen väliin perustetaan uudet kapeat nurmialueet. Huoltoportin viereen istutetaan pensasaidanne.
Kenttä valaistaan asentamalla kentälle kuusi 10 metriä korkeaa mastovalaisinta. Nykyinen puistokäytävän valaistus Laivastopuistossa säilytetään.
Katajanokanrannan varteen asennetaan uudet runkolukittavat pyörätelineet. Kentän reunalle sijoitetaan uudet roska-astiat. Kentälle asennetaan nykyisten maalien tilalle uudet, turvallisuusnormit täyttävät jalkapallomaalit. Puistokäytävän varrella olevat nykyiset kalusteet ja varusteet säilytetään.
Laivastopuisto täyttää esteettömyyden perustason vaatimukset.
Kenttä sopeutuu asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.
Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä 1 olevasta suunnitelmaselostuksesta.
Vuorovaikutus
Laivastopuiston kentän peruskorjauksen puistosuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristön toimialan toimeksiannosta.
Puistosuunnitelmaluonnos oli esillä Helsingin kaupungin asiakaspalvelussa (Sörnäistenkatu 1) ja Helsingin kaupungin verkkosivulla osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat 17.4.2019 – 30.4.2019 välisenä aikana.
Suunnitelman esillä olosta ilmoitettiin kirjallisesti suunnittelualueeseen rajautuvien kiinteistöjen omistajille ja haltijoille.
Luonnoksesta annettiin kolme palautetta. Kahdessa palautteessa toivottiin kentän pintamateriaalin vaihtamista muuksi kuin hiekkatekonurmeksi. Yhdessä palautteessa toivottiin valaistuksen suunnittelua siten, ettei valaistus aiheuta häikäisyä ympäristöön. Lisäksi toivottiin korkeampaa aitaa kentän meren puoleiselle sivulle. Metallisen aidan aiheuttamasta melusta oltiin huolissaan. Puistoon toivottiin myös wc:tä sekä mahdollisuutta välineiden varastointiin.
Palautteiden perusteella valaistus suunnitellaan siten, ettei se aiheuta häikäisyä ympäristöön. Lisäksi meren puoleinen aita on korotettu kolmemetriseksi. Pinnoitteena säilytetään hiekkatekonurmi. Wc:n tarve ja sijainti tutkitaan osana Laivastopuiston laajempaa puistokokonaisuutta, eikä sitä sisällytetä kentän puistosuunnitelmaan. Välineiden varastointiratkaisut ovat mahdollisia toteuttaa kentän käyttäjien toimesta.
Kustannukset ja aikataulu
Peruskorjattavan puistoalueen pinta-ala 6 250 m².
Kentän rakentamisen kustannukset ovat noin 470 000 euroa eli noin 74 euroa/m² (alv. 0 %).
Vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat noin 10 700 euroa eli 1,70 euroa/m² (alv 0 %). Laivastopuiston kenttä säilyy hoitoluokassa A2.
Kentän peruskorjaus alkaa vuonna 2019.
Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 04 01 01 Uudet puistot ja puistojen peruskorjaus.
Sovelletut säännökset
Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 §.
Hallintosääntö 16 luku 5 § 1 mom. kohta 1.
Päätös tullut nähtäväksi 05.06.2019
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on seuraava:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava
- päätös, johon haetaan muutosta
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutosta siihen vaaditaan tehtäväksi
- perusteet, joilla muutosta vaaditaan.
Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.
Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.
Valitukseen on liitettävä
- päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
- todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Hallinto-oikeus perii muutoksenhakuasian käsittelystä 260 euron oikeudenkäyntimaksun. Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Faksinumero: | (09) 655 783 |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11–13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Lisätietojen antaja
Petra Rantalainen, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 39795