Tarveselvitys, Käpylän peruskoulu

HEL 2019-006096
Asialla on uudempia käsittelyjä
14. / 203 §

Käpylän peruskoulun, osoitteisiin Väinölänkatu 7, Untamontie 2 ja Mäkelänkatu 93 toteutettavien toiminnallisten muutosten tarveselvityksen hyväksyminen

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätös

Kasvatus- ja koulutuslautakunta hyväksyi osoitteisiin Väinölänkatu 7, Untamontie 2 ja Mäkelänkatu 93 toteutettavien Käpylän peruskoulun toiminnallisten muutosten tarveselvityksen.

Käsittely

Asian aikana oli kuultavana Carola Harju.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Kaupunkiympäristön toimialan selvityksen mukaan Käpylässä sijaitsevat Käpylän peruskoulun kiinteistöt Väinölänkatu 7 ja Untamontie 2, ovat laajan teknisen peruskorjauksen tarpeessa. Käpylän peruskoulu on Käpylän ja Kumpulan alueen 1–9 luokkien sekä Koskelan 5–9 luokkien lähikoulu. Peruskoulu toimii osoitteissa Mäkelänkatu 93, Väinölänkatu 7 ja Untamontie 2. Investointiohjelmassa olevien perusparannushankkeiden yhteydessä Käpylän peruskoulun tilajärjestelyjä kehitetään vastaamaan nykyistä paremmin opetussuunnitelman mukaisia toiminnallisia tarpeita. Lisäksi osoitteessa Mäkelänkatu 93 tehdään tarvittaessa toiminnallisuutta parantavia muutoksia.

Tarveselvityksessä Käpylän peruskoululle toteutetaan yhteisöllisyyttä lisäävä ja kustannustehokas koko koulua palvelevat ruokahuollon tilat siten, että Mäkelänkatu 93 toimipaikan ruokahuollon tiloja laajennetaan vastaamaan ruokailijoiden määrää rakennuksen peruskorjaamattomiin käsityön opetustiloihin. Tähän päädyttiin tutkimalla vaihtoehtoisia ratkaisuja ruokalan sijoittamiseksi Käpylän peruskoulun eri rakennusten yhteyteen. Toiminnallisesti ja huollon kannalta järkevimmäksi vaihtoehdoksi osoittautui Mäkelänkatu 93 ruokalan tilojen laajentaminen. Toimipaikan nykyinen ruokala ja muut tilat on perusparannettu vuonna 2014 valmistuneessa hankkeessa. Käsityön opetustilat siirretään kokonaisuudessaan Mäkelänkatu 93 toimipaikasta Väinölänkadulle, jonne toteutetaan yhtenäinen ja esteetön kädentaitojen tilakokonaisuus. Lisäksi Väinölänkatu 7:n sijoitetaan TOI opetuksen eli vaikeimmin kehitysvammaisten oppilaiden opetustilat.

Käpylän peruskoulun rakennuksiin suunnitellaan tilat perusopetuksen käyttöön 880 oppilaalle. Oppilasmäärää ei kasvateta, Käpylän palveluverkkotarkastelun perusteella oppilasmäärää vähennetään noin 70 oppilaalla. Palveluverkkotarkastelussa on otettu huomioon Käpylän lisäksi myös Koskelan alueen kehittäminen. Tilaohjelmaa tarkennetaan jatkosuunnittelun aikana. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala tulee käyttämään tiloja joustavasti muuttuvan palvelutarpeen mukaan.

Väinölänkatu 7 perusparannetut tilat tarvitaan käyttöön 1.8.2022 mennessä. Tilojen käyttöönoton myöhästyminen haittaa toiminnan järjestämistä ja voi aiheuttaa lisäkustannuksia toimialalle. Untamontie 2:n perusparannetut ja Mäkelänkatu 93:n toiminnalliset muutokset valmistuvat vuonna 2023.

Tilaratkaisujen tavoitteena on turvallinen, terveellinen, tarkoituksenmukainen ja joustava oppimisympäristö, joka tukee monialaista oppimista, yhteisöllisyyttä sekä yksilön ja ryhmän kokonaisvaltaista hyvinvointia ja kehittymistä.

Tilahanke parantaa alueen palvelujärjestämistä

Palvelutilojen tarvetta ja tilapaikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Muutosten yhteydessä koko alueen palveluverkkoa tarkastellaan kokonaisuutena. Palveluverkkoa suunnitellaan siten, että perheiden tarpeisiin voidaan vastata mahdollisimman hyvin.

Riittävät palvelutilat tukevat lasten ja nuorten arkea

Tilat mahdollistavat lähipalveluiden tarjoamisen Käpylän alueella ja parantavat näin lasten, nuorten ja perheiden arkea. Turvalliset, terveelliset ja riittävät tilat luovat hyvät toimintaedellytykset Käpylän peruskoululle.

Tilat suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille lapsille ja nuorille sopiviksi, lapsen ja nuoren kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisympäristöksi. Päiväkotien ja koulujen toiminnan suunnitteluun osallistetaan lapset ja perheet. Tilat mahdollistavat yhteisöllisyyden lisäämisen alueella.

Teknisillä ratkaisuilla edistetään tietoyhteiskunnassa tarvittavien taitojen oppimista ja lisätään näin korkean teknologian ymmärtämistä ja osaamista Helsingissä.

Tilat mahdollistavat varhaiskasvatussuunnitelman ja opetussuunnitelmien toteuttamisen

Yksiköiden nykyiset tilat eivät kaikilta osin vastaa varhaiskasvatussuunnitelman ja opetussuunnitelman mukaisia toiminnallisia tavoitteita.

Hankkeessa toteutetaan tilat, joissa pedagogisesti monipuoliset, tarkoituksenmukaisesti mitoitetut ja joustavat tilat edistävät toimintaa ja takaavat hyvän ympäristön oppia ja kasvaa. Tilat suunnitellaan kaupunkitasoisten mitoitusperiaatteiden ja suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat varhaiskasvatussuunnitelman ja opetussuunnitelman tavoitteiden toteuttamisen.

Tilojen vaikutus tila- ja toimintakustannuksiin

Perusparannettavien tilojen vuokra-alat pysyvät ennallaan ja ovat laajuudeltaan noin 7 296 htm² ja neliövuokra on 28,88 euroa/m²/kuukausi. Arvioidut vuokrakulut ovat noin 2,53 miljoonaa euroa/vuosi. Hankkeessa muodostuva lisävuokra Mäkelänkatu 93:n toiminnallisista muutoksista on n. 63 960 euroa/vuosi. Edellä mainittu lisävuokra ei sisälly arvioituihin vuokrakustannuksiin. Siivouskustannusarvio on noin 66 500 euroa/vuosi.

Muuttokustannusarvio on noin 80 900 euroa ja käynnistämiskustannuksiin varataan 1,16 miljoonaa euroa. Toiminnan käynnistämiskustannuksiin kuuluvat mm. ensikertainen kalustaminen, tarvikkeet, varusteet ja laitteet. Luku ei sisällä tietohallinnon hankintoja. Monen yksikön yhteistilat ovat kustannuksiltaan taloudellinen ratkaisu.

Aikaisemmat päätökset, osallistaminen ja muu valmistelu

Tarveselvitys on laadittu kaupunkiympäristötoimialan ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteistyönä. Peruskoulu valmistelee parhaillaan pedagogista toimintasuunnitelmaa koulun toiminnan kehittämiseksi ja koulun henkilökuntaa on osallistettu säännöllisesti pidetyissä käyttäjäkokouksissa. Hankkeen jatkosuunnittelussa ja toteuttamisessa huomioidaan henkilöstön, lasten ja nuorten näkemykset tilojen kehittämisessä.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää palvelutiloista

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 4 kohdan mukaan kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää tilahanketta koskevan tarveselvityksen hyväksymisestä.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 25.06.2019

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Sähköpostiosoite:
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Faksinumero:
(09) 655 783
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
(09) 310 13700 (Yleishallinto)

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Liisa Pohjolainen

Lisätietojen antaja

Sari Lehtonen, projektiarkkitehti, puhelin: 09 310 15124

sari.k.lehtonen@hel.fi

Hanna Välitalo, perusopetuksen aluepäällikkö, puhelin: 09 310 83012

hanna.valitalo@hel.fi

Sirpa Juuri, varhaiskasvatuksen aluepäällikkö, puhelin: 09 310 43226

sirpa.juuri@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. Kapylan pk tarveselvityslomake
Liitettä ei julkaista internetissä.
2. ALUSTAVA-Tilaohjelma Kapyla-koko tilaohjelma
Liitettä ei julkaista internetissä.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.